-

-

.

Ljus&Sånt är en blogg för företaget Paraflax5712 som tillverkar handgjorda miljövänliga ljus av rapsvax, tillverkar inredningsdetaljer och värnar om hantverk genom att sälja andras alster och har även inredningsdetaljer som vi gillar.

Butiken och företagande

FörsäljningPosted by Mathilda Fri, October 20, 2017 12:34:17

Jag gillar att skriva men nu har hon väl ändå begärt det omöjliga av mig?! Blogga om HENNES butik och HENNES företagande?! Näst intill omöjligt. Jag vet ju inte alls vad som driver henne och vad som får henne att fortsätta med det här företagandet som hon gör? Vad ska jag nu kunna ha för infallsvinkel på det här tro?!.............................

Ja ber hon mig att skriva så får hon det hon får. Det får ju bli lite av mina tankar kring vad hon håller på med. Företagande först: I mina egna unga år hade jag aldrig några tankar på att jag någonsin skulle kunna starta ett eget företag. Det fanns så att säga inte på kartan alls. När jag träffade min blivande man så fanns det här med företagande alltid med honom som ett alternativ till annat lönearbete. Han kom att starta ett eget företag för drygt 30 år sedan och håller fortfarande på för fullt. Min dotter har ju alltid vuxit upp med att ha en pappa som har eget företag och har sett vad det innebär i arbetsinsats och också vad som krävs för att orka fortsatta med det år ut och år in. Konstigt nog har det aldrig avskräckt henne utan snarare sporrat henne till att vilja utveckla något eget. Att ha ett eget företag för henne har snarare varit något man ska ha än något som man bara kan tänka sig att ha om man skulle vara helt utan arbete. Jag minns när dottern slutade gymnasiet och inte omedelbart hittade ett arbete då fanns tankarna om eget företag genast där. Vad företaget skulle handla om var väl inte alltid helt klart men eget företag var alltid ett alternativ. Både jag och maken har nog hört tusentals olika egenföretagaridéer under årens lopp. En del mer eller mindre galna men ändå alltid med en glimt i ögat 😊.


Så när den här idén med att tillverka miljövänliga ljus av förnyelsebar råvara dök upp så var ingen av oss förvånad över att dottern hade beslutat sig för att genomdriva idén och starta ett eget företag. Det gällde bara för oss att hänga med i svängarna och kanske diskutera en del av de mera utsvävande idéerna hon hade då. Vi har försökt att uppmuntra och inte styra så mycket men samtidigt så ändå vara så realistiska vi kan utifrån våra erfarenheter. Men som ni redan vet från tidigare bloggar så har vi verkligen inte alltid varit överens! Maken har mestadels stöttat med teknisk och materiellt stöd medan jag har blivit tillfrågad om att stötta i själva tillverkningsprocessen, vilket jag gjort gällande design av ljusen. Detta vet ni redan som har läst tidigare blogginlägg. I övrigt lägger ingen av oss föräldrar sig i vad hon bestämmer kring företagandet om inte vi får en direkt fråga om något speciellt.

Det som under den senaste tiden har upptagit dotterns tankar är det här med uthållighet i egen verksamhet. Hur länge orkar man att driva företaget vid sidan om ytterligare ett arbete? Om eller när är det dags att ta nästa steg i det egna företaget och satsa både mera tid, energi och kanske pengar på att arbeta upp det ytterligare? Hur vågar man? Eller ska man göra helt tvärt om och lägga ner alltihop och bara arbeta på dagjobbet? Jag förstår att mycket av dotterns tankar kring det egna företaget handlar om just dessa saker och jag försöker att inte påverka den processen för mycket. Jag brukar säga att den som lever får se hur det blir och det handlar mycket om att vänta ut den tankeprocessen.

Det här med butiken, hur kom det att bli en sådan då? Som många av er redan vet så startade dottern med att tillverkas sina ljus hemma i vår källare. Men det där visste jag i alla fall var ganska dödfött då jag har en dotter som är väldigt social. Skulle hon stå ensam nere i en källare och tillverka ljus utan att ha någon att prata med? Hahaaaaaa - ni får ursäkta att jag skrattar men den tanken är bara för rolig! 🤣 Om ni känner min dotter så skulle ni veta att hon inte alls trivs alldeles ensam. Det tog också ganska snart slut med tillverkningen i vår källare. Hon flyttade hela sin tillverkning till sin egen lägenhet och köket där. Detta var inte populärt hos hennes pojkvän! Hela köket var belamrat med grejer och det stod alltid ljus överallt. Ibland gick det inte att komma in i lägenheter för där stod kartonger av alla storlekar i vägen. Nu vet jag inte om hon fick ett ultimatum där hemma eller inte men något åt det hållet i alla fall. NÅGOT måste ut! Så då kom tanken på en tillverkningslokal upp som ett alternativ. Där hade dottern lite tur då en släkting till oss visste att en lokal var ledig på Torggatan där ett annat företag skulle flytta ut. Sagt och gjort, kontakter togs och helt plötsligt hade dottern ett kontrakt på en egen lokal. Inledningsvis kom lokalen att användas endast för tillverkning men efter hand kom idén om att ha öppet en dag i veckan när dottern ändå höll på med tillverkningen. Den idéen var inte alls dum så det har hon fortsatt med. Senare har butiken utökats med ytterligare ett företag men det är som man brukar säga en helt annan historia.


Outlander Obsession: Trodde ni min besatthet hade tonat ut? Hihihhiiii inte alls. Just nu pågår ju en mini-Draughtlander då inget nytt avsnitt visades denna vecka. Ahhhh vi fans får alltså våndas till nästa måndag innan vi får se den STORA återföreningsscenen mellan Jamie och Clair efter 20 år som åtskilda. Vad gör man då under tiden? Man köper en ny bok i Spinn-of serien om Lord John Grey och sträckläser den. Ja jag vet! Dottern tycker jag är helt knäpp!!


In English: I have been given an impossible task this week. I have to blog about my daughters company and the shop. How do I suppose to know how she is thinking?! Well she asked for it and I have given my point om view. I am thinking that entrepreneurship has been in the family her whole life and that she has been inspired by her father who has had his own company for over 30 years. She never hesitated to start this company of hers and to get a shop was only the next step on the way.

If you have thought that my Outlander obsession had fade away then your wrong! 🤤 What to do when in this mini-draughtlander waiting for Jamie and Clair to unite after 20 years apart? You buy the new book from the Lord John Grey series and bingeread it of course 😍  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post26

Dekorationer och att hela tiden leta ny inspiration och förnyelse.

LjusPosted by Mathilda Fri, October 13, 2017 13:34:49

Äntligen! Ett ämne som passar mig som hand i handske. Det här med dekorationer är ju mitt område. Inget lätt område vill jag ju direkt säga men en utmaning och ganska roligt när vi väl hittar något nytt som kan utmana den kreativa sidan hos mig. Nu är det ju som vanligt då att dottern kanske inte håller med mig när det gäller utformningen av de dekorationer som jag har tänkt ut och så klart även tvärtom 😊 Hur blir vi överens om vilka dekorationer vi ska ha då?

Ja då hade vi vax, vekar och glasburkar så att vi kunde göra ljusen. Okej vad skulle nu burkarna dekoreras med? Bara en etikett med företagsnamn och innehåll? Tråkigt tyckte jag och efter att ha provat det så tyckte jag att vi borde göra vår egen grej på ljusen. Jaha och vad var det då? Ja i början hade vi mest rosetter kring burken men alla gillade inte rosetterna. De blev kanske lite för romantiska och passade inte heller in bland den tidens inredningsdetaljer. Nu har ju jag aldrig varit så rädd för att våra ljus inte ska passa in i modern heminredning utan målet har varit att göra något eget som andra inte har. Från det här med band och rosetter har vi försökt att hitta andra idéer som kan fästas på burkarna. Vi har provat oss fram bland olika band, dekorationer av metall, tråd, fleece, plast, lera och papper. Vi letar efter idéer på nätet för att få inspiration men ibland är det omöjligt att hitta det som andra använt som material. Vi har beställt hem berlocker från Kina, vi har köpt papper så som decoupage från Europa och så klart letat bland alla hobbyprodukter och affärer som finns i Sverige. Vi har också deltagit i olika mässor där nyheter för heminredning presenteras. Idéer kan komma var som helst ifrån egentligen men de bästa är nog de som vuxit fram ur mina egna idéer. I yngre år så arbetade jag mycket med olika hantverkstraditioner. Jag arbeta med lera, virkade och stickade, gjorde snörarbeten, arbetade med halm och gjorde blomsterdekorationer. Ofta kommer idéerna därifrån som grund men de passar ju inte alltid på glasburkar och behöver kanske omarbetas för att kunna användas. Det som är roligt är att dottern inte alls har jobbat med de här olika teknikerna men ber mig då att ta fram saker jag gjort tidigare för att se om hon tycker att något kan användas på våra ljus. Jag har således stor hjälp av att ha hållit på med olika hantverk tidigare.Ja då får vi backa bandet lite och berätta om hur det här med att dekorera våra ljus överhuvudtaget kom till att utvecklas. Dottern hade ju en företagsidé om att tillverka ljus. Hon visste att hon ville göra ljus av annat material än paraffin eller stearin som andra gjorde. Hon inledde med att göra ljus av sojavax som just då var väldigt inne främst i USA, där man ville göra ljus av vegetabiliskt vax då detta anses vara en förnyelsebar råvara (se föregående blogg om vad ekologiskt innebär). Hon gjorde också ljus av sojavax inledningsvis. Då sojavax är ett mycket mjukare vax är paraffin och stearin är så måste vaxet appliceras i en behållare för att inte rinna ut. Senare gick hon vidare till att göra ljus av rapsvax som vi gör nu. Inledningsvis diskuterade vi mycket om vilken form av behållare vi skulle ha. Glas är ju ett bra material då det håller för höga temperaturer. Det finns återvunnet glas att tillgå men även nytt glas finns till rimliga priser. Men förutom glas görs ljus i aluminiumbehållare, behållare av plåt, behållare av keramik osv. Men då vi försökte att tänka hållbart kring vår ljustillverkning så gick aluminium bort. Plåt och keramik gick bort på vägen då vi ändå bestämde oss för genomskinliga behållare eftersom själva lågan syns bättre då. Nåväl då har vi glasbehållare av 1000-tals olika typer att välja på. Vilken ska man välja? Dottern ville ha en glasbehållare som hade lock och som gick att återanvända och därifrån kom idén om att använda konserveringsburkar.

Hur blir vi då överens om vilka dekorationer vi ska ha? Ja det är så att jag gör och är jag själv inte nöjd så kommer det inte ut till försäljning men om jag är nöjd så får dottern se det och är det då okej så kör vi. Vi har ju haft några dekorationer som kanske varit lite väl experimentella eller ”artistiska” som jag föredrar att kalla dem 😊. Dessa har ju då ofta hängt med länge men slutligen blivit sålda. Dottern och jag har då inte varit helt överens om dessa ska göras om eller inte. En rolig historia är när jag gjorde ett ljus med en lite väl artistisk dekoration och det ljuset hade varit med oss på marknad efter marknad och dotter till slut säger att - Den där är så fruktansvärt ful så ingen kommer någonsin att köpa den. Nu gör jag om den! Den fick följa med på en sista marknad innan vi hade tänkt att ”slakta” dekorationen på den. Då kommer en fin dam på en marknad och säger att hon vill köpa den. Dottern tror inte sina öron när hon hör detta. När hon sedan står och slår in ljuset till damen så hör vi henne säga - Jag undrar om ni möjligen har ett exakt likadant ljus till som det jag köpt nu? Då håller dottern på att avlida av skratt medan hon hör mig säga till damen - Nej tyvärr så har vi bara ett av just det här ljuset. Det är helt unikt! Då ler damen och säger att hon är SÅ nöjd med sitt ljus som hon just köpt! Man ska aldrig underskatta ett artistiskt ljus!! 😂

In English: I am talking about the importance of decorations on our candles. How did it come to that we use the decor that we do? When I was younger I did a lot of handicrafts such as pottery, crocheting, needle works and so on and I think that these works inspire me when it comes to decor. I want to use the skills that I have and try to adapt them to our candles. Some of these decorations do not get my daughters approval. She thinks they are to ”artistic” and will not be sold. There is a good story from an occasion at a fair that we attended. A fine lady came up and wanted to buy one of these ”artistic” (ugly as my daughter says) candles and my daughter said Do yo really want to buy this candel? Yes please! Do you really not have another of these candles? I replayed No I am sorry this is really one of a kind candle a unique one. So never unestimate a artistic candle 😂.

So what about my Outlander obsession?!

Oh my good! The print-shop-sciene har nu varit och slutar med att Jamie svimmar när han ser sin Claire efter 20 år. Dessutom har de mage att göra ett marknadsföringstrick i USA och inte släppa ett nytt avsnitt förrän om två veckor! Arrrgggghhhh!!! Vad gör man under tiden man väntar? KOLLAR OM alla avsnitten i säsong 1 och 2 så klart! Lite tröst - texten till The Skye Boat Song som är intromusiken till serien suck....  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post25

Vad betyder egentligen ekologiskt?

LjusPosted by Mathilda Fri, October 06, 2017 23:06:33

Ojoj nu är jag ute på hal is här. Det här är en av våra verkligt stora frågetecken när det gäller vårt ljusskapande. Vad betyder det att ett ljus är ekologiskt? Kan vi säga att våra ljus är ekologiska? Hur gör andra? Och ska vi göra som de gör?

Vad betyder ekologiskt eller att ha en ekologiskt grundsyn? Enligt Nationalencyklopedin (2017) betyder att tänka ekologiskt att rätta sig efter fyra grundprinciper: 1) Allting hänger ihop och börjar man att förändra någonting så leder det till följder någon annanstans ofta oväntade. 2) Allting måste ta vägen någonstans. Det innebär att om man använder sig av materia och förändrar den så kan man inte göra det ogjort. Man talar om att det bara är cykliska system som är uthålliga i längden, exempel på det är naturen. 3) Allt i vår natur är anpassat inbördes och till den fysiska miljö vi lever i. Vi som människor kan inte förbättra naturen utan bara kortsiktigt utnyttja den för att dra nytta av den. 4) Allt det här har ett pris som kopplas till entropilagen dvs att det bara är den soldrivna fotosyntesen som kan sägas producera någonting. Ups det här var ju rejält teoretiskt eller hur? Hur kan man nu tolka detta då och få ihop det med vår ljustillverkning? Ja man får ju bedriva ganska mycket tolkning här och jag vet ju inte om jag har rätt men om ni har en annan syn på det här så kan ni ju alltid kommentera 😊.
bilden är lånad från http://www.gronsakshallen.se/vart-ansvar/miljo/ekologiskt-narproducerat/

Så som jag tänker i alla fall så handlar det om att utnyttja material på ett sådant sätt så att det kan komma till användning många gånger och om det inte längre går att använda materialet så bör det kunna återvinnas på ett bra sätt så att resurserna kan utnyttjas igen. Vi utnyttjar alltså materia så många gånger som det bara är möjligt. Hur är då detta gällande våra ljus?

Vi får gå ner till grunderna här inledningsvis. Vad består våra ljus av? Det finns så klart ett vax som ska smälta och vara bränsle. Det finns en veke som brinner och håller vaxet smält. Vaxet och veken måste finnas i en behållare då vaxet är flytande när ljuset brinner. Och slutligen har vi ofta dekorationer på våra behållare för att försköna dem så att de passar i ett hem. Så hur ska vi då förhålla oss till frågan om det vi använder till våra ljus kan sägas vara ekologiskt? Det ska jag försöka skriva om här. Jag delar upp ljusen i sina komponenter då det kan förklara bättre hur vi tänker i den här frågan:

Vax - Vi måste ju för att få ljus ha ett bränsle, i det här fallet ett vax. Det är ju inte nödvändigt att ha levande ljus idag för att kunna se någonting men det har ju inte alltid varit så. Förr fanns ju inte elektriskt ljus. Men just idag när jag skriver det här så hade vi ett längre strömavbrott och då ska jag säga att det var bra att ha våra ljus! Sedan så är det ju väldigt mysigt med ljus och använder man då ”vettiga ljus” så känns det ju bättre. Vi har valt att använda oss av ett vegetabiliskt vax till våra ljus. Den är ju en förnyelsebar råvara dvs. raps växer ju om och om igen (cykliskt tänkande enligt ovan).Vi använder inte ändliga resurser så som paraffin som är en oljebaserad produkt. Det är ju dåligt att använda paraffin som bränsle av fler skäl, nämligen att de kan vara hälsovådligt att andas in den rök som produceras. Sedan är det ju alltid svårt att helt följa processen för hur produkten har kommit till men här får vi väl lita på producenten av vårt vax som säger att varan producerat under miljövänliga former. Däremot säger de inte att vaxet är ekologiskt trots att det finns produkter som i namnet har prefixet - ECO. Detta har föranlett en del konkurrenter att säga att deras ljus är ekologiska. Men det vill vi inte riktigt göra. Vi säger att våra ljus är mera miljövänliga än vad andra kan vara. Vi vill också att vaxet ska vara så närproducerat som det går. Vi hade önskat ett svenskt vax men det går inte då det inte finns någon producent här. Så vårt vax tillverkas i Europa.

Veke - Här använder vi bomullsvekar. För er som hängt med en del i diskussionerna om produktionen av bomull vet att bomull kräver väldigt mycket vatten vid produktion, vilket ju då får anses som dåligt. Men bomull är ju också en förnyelsebar råvara (åter det cykliska tänkandet) vilket då får anses vara bättre än att elda upp något som inte går att förnya. När det gäller just vekar av bomull så anses de ha de bästa brännegenskaperna, så då kommer vi inte riktigt ifrån användandet av dessa vekar. Men i ljusindustrin så finns det också vekar som har preparerats med kemikalier för att få ändå bättre brännegenskaper och det är ju inte så bra. Åter ett hälsotänkande här då det inte är bra att andas in kemikalier i onödan. Vi använder oss av opreparerade vekar för att gynna oss själva och miljön så mycket vi kan. Men kan man säga att vekarna är ekologiska? Nja de kan ju som våra vekar vara obehandlade men jag skulle väl kanske inte vilja säga att de är ekologiskt tillverkade kanske.

Glasbehållare - Här har vi tänkt på två olika sätt. 1. Vi använder en hel del second-hand glas för att inte i onödan köpa nytillverkat glas. Om vi nyproducerat glas så går det ju inte att få det ogjort och använder man då gamla glas som redan använts tidigare så sliter vi inte lika mycket på jordens resurser, vilket är bra. 2. Nu räcker tyvärr inte second-hand glasen riktigt till för all vår produktion så vi måste ändå köpa en del nyproducerat glas också. Men för att kompensera för detta så tänker vi att ni som kunder kan komma tillbaka till oss med era glas köpta hos oss och få dem påfyllda med vax, så att ni får ett nytt ljus utan att ha köpt nytt glas. Det går bra att behålla dekorationerna på också om man diskar försiktigt. Om man inte vill behålla sitt glas så går det så klart i glasåtervinningen. Cykliskt tänkande igen och vi använder inte mer materia än nödvändigt. Så här skulle jag säga att vi har en ekologisk grundsyn.

Dekorationer - ohhh detta är ett svårt kapitel. Det är svårt här att säga att vi använder ekologiskt material. Men vi har tänkt som så att det material vi använder ska var så hälsovänligt som möjligt i alla fall. Vi använder en hel del band som dekoration. Dessa vill vi ska vara syrafria så det kollar vi. Vi vill också att banden ska vara så närproducerade som det går. I Tyskland görs en hel del band då vi inte riktigt har hittat band tillverkade på närmare håll. När det gäller våra limmer så använder vi bara lim som inte är två-komponentslim. Lite sämre med häftningsförmågan men mera hälsovänligt. När det gäller våra metalldekorationer så vill vi att dessa ska vara fria från bly, nickel och kadmium som är hälsovådliga komponenter. Det ska INTE finnas i våra berlocker så det kollar vi alltid upp innan vi köper in dessa. Ibland har jag frågat konkurrenter om vad deras material innehåller men tyvärr vet alldeles för få något om det och säger då kanske saker som inte riktigt stämmer. Det vill vi inte göra med våra kunder.

Så på det hela taget kan vi säga att vi har ekologiska ljus? I vissa aspekter ja men i andra nej så därför kallar vi inte våra ljus för ekologiska. Vi säger med gott samvete att det vi bränner i våra ljus är snällare mot miljön än vad annat material kan vara och det kan vi stå för. Det känns som viktigt för oss. Det finns tyvärr alldeles för många som i marknadsföringssyfte använder sig av det ekologiska begreppet utan att kanske ha tänkt hela vägen igenom sin produkt. För oss är det falsk marknadsföring. Så vi säljer kanske lite färre ljus genom att inte saluföra oss som ekologiska men vi tror att vi vinner i längden genom att öppet redovisa hur vi tänker. Det känns i alla fall bra i hjärtat att inte lova mer än vad vi kan hålla!

In English! Todays blog is a discussion about the subject organic. What is an organic product? How can we as producers of our candles really know that the products that vi use in and around our candles are organic? We have chosen to not use the term organic when it comes to our candles because we can not guaranty that all processes in our products are organic when it comes to wax, wicks, glass and decorations. We have checked all the processes that we have been able to do and have chosen to use as eco friendly materials that are possible. So we would say that our candles are more eco friendly then for example paraffin candlesticks, which is really important for us. Our candles are also better for you as an user when it comes to healthrelated issues. For example we do not use unnecessary chemicals and our metal details are lead, cadmium and nickel free.

Trodde ni att jag missat att skriva om min Outlanderobssession? Nix! Alla ni andra som också gillar samma böcker som jag och så klart TV-serien sitter ju nu och bara och väntar på den stora händelsen ”the print-shop-scene”. Om ni inte har en aning om vad detta är så handlar det om Jamie och Claire´s återförening efter 20 år isär och en MEGAHÄNDELSE i den här världen. Givetvis en ljustolkning från mig då: Ljus med STENhjärta. Ni andra fattar eller hur?? #outlander #outlanderfan #outlandersweden  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post24

Är vi alltid överens om hur saker och ting ska gå tillväga? Who ́s the boss?

Om Paraflax5712Posted by Mathilda Fri, September 29, 2017 17:19:50

Idag har jag nästan ingen lust att skriva alls! Vet ni hur mycket pisk jag fick för förra veckans blogg?! Det var INTE populärt att dra in sina personliga intressen i ljusföretagarens blogg. Jag ska inte ens nämna en del kommentarer här... Hon kan vara lite ilsken när det inte passar 😱.

Men nu var ju veckans ämne lite lämpligt om man säger så så jag får väl skriva ändådå. Undrar ni om vi alltid är överens om hur det ska vara på företaget?! HAHAHAHAAAAA säger jag bara. Det är vi INTE kan jag säga. Vet ni att jag "sa upp mig" en gång i rena ilskan. Nu är det ju så att jag har ju inget kontrakt för det här "jobbet" och lönen ska vi ju bara tala tyst om. Så när det blev en situation där jag upplevde att jag kanske blev lite för mycket utnyttjad så fick jag nog. Då tyckte jag att dottern kunde klara sig själv som egenföretagare och sköta sin butik själv, göra sina marknadsresor själv och dekorera sina ljus själv också! Så de så! Som en tjurig barnunge...Nåja jag får säga att jag uppfostrat henne väl då hon inte har svårt för att säga förlåt, så vi löste det ändå ganska så smidigt genom att jag helt enkelt gick tillbaka till att göra det jag redan tidigare gjort på företaget - med några veckors fördröjning så att säga.

Nå det här med att vara överens om vad som ska göras på företaget. Vi har nog faktiskt en generell uppdelning om vem som gör vad. Jag bestämmer exempelvis inte över material som ska beställas in men jag kan ju komma med synpunkter om vad jag tycker är snyggt. Jag har väl vid något tillfälle ganska ljudligt talat om vad jag tycker om ett inköp men det blev inköpt i alla fall. Dessutom var den aktuella produkten svårsåld och då blev det lite gnissel i maskineriet om jag säger så. Det blev inte bättre av att jag vid något mindre väl valt tillfälle råkade säga - Vad var det jag sa? Men för det mesta kan vi faktiskt diskutera igenom om vi tror på en produkt eller inte. Hon har sina idéer och jag har mina men de egentliga inköpten lägger jag mig inte i när det väl bestämts vad som ska köpas in. När det kommer till dekorationer så är det däremot väldigt mycket jag som säger om jag tror på det ena eller det andra. Men även här är vi olika. Dottern kan föreslå en dekoration som jag inte alls gillar och tvärt om. Ofta tror jag dock att hon behöver få se hur det blir i ”verkligheten” för att riktigt förstå hur jag har tänkt. Hon är kanske inte riktigt som jag som ofta visualiserar saker i mitt huvud och förverkligar det. Men jag kanske däremot är sämre på att beskriva det jag tänkt och då kanske det blir lite funderingar från hennes sida om detta verkligen är en bra idé?
Vem är egentligen boss över vem?

Så då till den springande frågan - Who ́s the boss? Även här är det väl ändå så att vi egentligen har en klar uppdelning över det också. Hon är helt klart boss över företaget. Det är hennes företag och hon är ekonomiskt ansvarig för det, det är inte jag. Jag har väl ”bossat” lite över det här med dekoration och tagit ansvar för den. Den delen tycker jag kanske också är den roligare delen av företagandet. Sedan måste jag ju säga att jag är en bättre säljare än vad hon är så företagare hon är! Jag tycker det är kul satt sälja. Det tror jag faktiskt också kan röra sig om en åldersfråga. Jag är inte längre så rädd för att göra bort mig utan jag mest bara kör på. Går det inte hem så går det inte hem. Dottern tycker fortfarande att vissa saker är pinsamma och ”så gör man bara inte” medan jag kan säga men nu kör vi och så gör jag det. Det är lite roligt ibland på marknader när hon tycker jag är pinsam och går ett varv runt marknadsbordet som för att säga ”jag står inte vid det här bordet”. Jag bara kollar som ni andra hahhaaa. 😊 Men för det mesta kommer vi faktiskt överens och bestämmer tillsammans hur vi ska göra och det är väldigt trevligt att göra något ihop med sin vuxna dotter!


Om.ni.trodde.att.jag.helt.skulle.missa.att.skriva om.mitt intresse?! Ni trodde fel! To all you Outlanderfans därute: Jag tyckte att scenen där Jamie tappar sin gåva från Clare vid Culloden var väldigt rörande (men det hade ju ett syfte så klart men i alla fall). Här kommer min tolkning i ljus av

Dragonfly in amber 😍 #outlander #outlanderfans #outlandersweden

Ni vet väl att trollsländor anses vara ett magiskt djur som ger sin ägare styrka och mod. Passa på att skaffa er ett eget ljus i guld eller grått från Paraflax5712 för en extra styrkeboost i höst.

In English: Do we always agree on what go do within the company? No way! We are rather headtrong bouth my daughter and I 😊 so there are a lot of discussions. For example last weeks blog...My daughter didn’t approve of me writing that much of my Outlander interest, mildly saying. Some of it wouldn’t t look good in writing. 😱 Well what to do? Back to the blog and write about the company. We have sort of an agreement when it comes to shores. I don’t decide what to purchase when it comes to products. Of course I will tell her what I like and what I dislike but she does what she wants anyway. Sometimes there are a bit of - What did I tell you? when a product is selling less than expected. That of course is not that well taken sometimes if you know what I mean. When it comes to decorations I decide the most of it. So who’s the boss? Well my daughter is - mostley. She decides most things concerning the company and she has the hole economic responsibility. But I sometimes have to insert a veto if I think that we go the wrong way. She listens sometimes 😊

So did you think that I didn’t dare to say something more about my Outlander obsession? WRONG! To all you other Outlanderfans out there: I made my own Paraflax5712 interpretation of a Dragonfly in amber candle, see above. I thought it was so moving when Jamie dropped his

weddinggift from Clare at Culloden so this is my tribute to that scene. 😍 Dragonfly’s are seen as magic animals that give you strength and courage. I light my candle this fall to give myself an extra boost. #outlander #outlanderfans #outlandersweden  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post23

Webbshop ha eller icke ha? Och att komma ut ur garderoben...

Om Paraflax5712Posted by Mathilda Fri, September 22, 2017 11:42:41

Ha! Den här veckan tänker jag vara obstinat och inte bara skriva om ljus och ljustillverkning och allt som har med dotterns ljusföretag att göra. Jag tänker komma ut ur garderoben också! Tänkte väl att ni nu börjar att undra lite men ni får allt tåla er lite längre ner i texten. Måste ju vara en pålitlig bloggerska och först göra det vanliga jobbet 😊Då ska vi se här...veckans ämne är webshopens vara eller inte vara. Jaha ska jag verkligen skriva om det? Bestämmer jag det?? Vad kul i så fall men här gäller det nog inte att ha för ljusa förhoppningar för hon ”bossen” kommer ju och bestämmer över mig sedan 😝 . Vi har diskuterat det här med webbshop ända sedan företaget skapades. Jag är mycket för att vi ska ha en webbshop eftersom de flesta numera verkar att handla via webben. Vi skulle också nå en större publik tänker jag men samtidigt måste ju de produkter som vi vill sälja komma fram hela till sin köpare. Som det är idag så har vi redan problem med de produkter som vi själva köper in som exempelvis våra glasbehållare. Ofta när vi har fått leverans så är en hel del gods skadat och det innebär krångel för oss att få ny leverans av det som skadats. Ibland händer det till och med att man får beställa om två gånger för att även ersättningsgodset är krossat. Att packa upp glaskross är ingen hit! Är det någon här som får en flashback till de Youtubefilmer från ”känt” leveransföretag där personalen kastar runt det som ska levereras?!

Det jag och dottern oftast diskuterar är hur vi skulle förpacka våra ljus för att de ska vara hela vid leverans? Vi har ett problem och det är att många av våra ljus tillverkas med ganska stora dekorationer som vi fäster med så miljövänligt lim som möjligt. Limmet är inte 100% med tanke på om dekorationen exempelvis får en törn, då kan dekoren falla av. Detta är ju lätt att fixa till i butiken men det skulle ju vara svårare om vi skickat hem en vara till en kund. Ytterligare ett problem är att inte ens det bästa förpackningsmaterialet kan garantera att våra produkter är hela efter transport. Dessutom blir detta förpackningsmaterial så pass dyrt att priset på våra ljus skulle behöva gå upp, vilket inte känns som något vi vill göra nu. Vi har ju visserligen också ljus som inte har dekorationer på sig och de skulle ju kunna sändas ut till kunder via post. Men det är ju inte kul att bara kunna sälja delar av vårt sortiment i webbshoppen. Det skulle kännas märkligt. Vi vill ha glada, nöjda kunder och inte missbelåtna! Så om vi ska ha en webbshop så ska ju så klart allt gå att beställa. Så vi har helt enkelt fastnat här i våra diskussioner gällande webbshop vilket är lite trist. Det vore roligt att nå ut lite längre med våra ljus än i närområdet. Så har ni bra idéer kring det här så är det välkommet!

Jahaa har jag hållit er på halster tillräckligt länge nu?! 😉 Vad menar jag med att komma ut ur garderoben? Ja inte menar jag på det kanske mer vedertagna sättet som uttrycket används idag utan lite mera specifikt för just mig. För er som är mig närmast så kommer det som jag ska skriva nu inte som någon överraskning direkt. Här kommer det... Jag kommer ut som en totalt helnördig OUTLANDER fan! Detta är både väldigt roligt men också lite skämmigt faktiskt. Jag ser ju mig själv som en ganska jordnära och realistisk person och fattar inte riktgt att just JAG har blivit så här påverkad. För er som kanske inte har en aning om vad jag talar om så är det här en bokserie skriven av en amerikansk författarinna som heter Diana Gabaldon. TV-serien bygger på böckerna. Bokserien består av åtta böcker än så länge och också en spinnoff serie om Lord John en karaktär i böckerna/serien.

Vad är det här nu för en besatthet? Jo jag är helt knockad, tiltad och ute av både serien och böckerna. Jag fattar det inte ens själv riktigt. Hur gick det här till? Det började med en regnig sommardag där jag slappade framför TV:n och kollade in en ny TV-kanal som jag fått lov att snylta på när det gäller abonnemanget. Hittar en serie som heter OUTLANDER och tänker att det känner jag igen. Det fanns nämligen en serie på 80-talet som hette så, så jag tänkte att det nog var en re- make av den serien. Jag börjar att titta på första avsnittet på första säsongen och fattar absolut ingenting. Känner inte igen någonting och är lätt förvirrad och allvarligt talad lite besviken! Ursäkta alla andra Outlander-fans! Vad är det här? Inte speciellt bra tänkte jag men jag får väl se ett avsnitt till. Skulle jag aldrig ha gjort!! Detta resulterar i totalt bulktittande på TV, typ 10 timmar i ett sträck. Gråter och snorar och skrattar och fascineras. Blir helt galen och läser varenda bok i serien på fem veckor typ 9000 sidor och är helt världsfrånvänd! Maken undrar vad som har hänt och jag säger bara: - Jag måste tillbaka till 1700-talet! Han stirrar och skakar på huvudet och tänker att nu har hon totalt tappat det! Och det hade jag väl på sätt och vis... men nu tänker jag inte avslöja mer för stunden utan jag återkommer nog till ämnet... Jag riktigt hör dotterns syrliga kommentarer komma nu... Nu har tanten helt snurrat till det: - Ska hon skiva om en j...kla bok-tv-serie i min blogg nu?! Dags för hemmet eller? Ahhh...kolla in mitt svar alla vänner och kanske speciell andra Outlander- fans.
Jag har tillverkat mitt alldeles egna ”Jamie&Clare ljus” på företaget. Exklusivt endast bara för MIG! Kom an nu i säsong tre....#Outlander #Outlanderfans #Outlandersweden

In English: Should we have a Webshop or not? That is the question. This week I will also come out of the closet. But first what about the webshop? Why haven ́t we already started one? Well we have discussed it a lot, my daughter and I. But when it comes to our candles we often have large decorations on them and we are afraid that the decorations will not last in transportation. The material that we wrap the candles in is not enough to keep the candles in shape until they reach you the customer. So sadly we are still in discussions about he webshop.

What about this coming out of the closet? My family says that I have gone bonkers and that I am in on other world. And do you know what? They are totally right! I will say it right out I AM A OUTLANDER FAN! What happened? I do not really know to be honest. It was a rainy day during summer and I was looking for a new series to watch. I found Outlander and got totally lost in the story. I got obsessed! I had to read all the books and the Lord Johns books as well and I did in five weeks time. Approximately 9000 pages. I have to be in the 1800th century! Ahhh... so if you have a candle business, what to do? I have made myself a special, one and only, rapeseedwax candle with Jamie&Clare motif exclusively for the third season of Outlander. So please bring it on! #Outlander #Outlanderfans #Outlandersweden  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post22

Annonsering - miljoner olika rekommendationer från hmm experter.

MarknadsföringPosted by Mathilda Fri, September 15, 2017 10:46:38

Hahaaaaa HUR många gånger har vi inte diskuterat annonsering sedan vi började göra ljus, jag och ”bossen” det vill säga dottern?! Egentligen vill jag inte alls diskutera det här ämnet för hon ”bossen” har ju läst marknadsföring gud bevars! Så hon säger sig veta precis hur det ÄR!

- Jasså säger jag då, varför använder vi oss inte utav annonsering då?

- Därför att det inte ger något, säger hon då. Det kostar bara en himla massa!

- Nehe men om det inte ger något vad ska vi då göra?

- Det vet jag inte säger hon då och inget händer 😳. ”Vi” (då är det vi) får hitta på något!

Det är då själva den med horn flyger i mig och jag säger lite lent:

- Men jag har ju fått göra marknadsföring/annonsering för ett annat företag en gång i tiden som din far har startat och det fungerade ju bra.... Företaget finns i alla fall kvar efter mer än 30 år. Kan vi inte prova det då? 😈

- Jasså så du menar att jag ska typ “stencilera” (hon vet vad det är men har typ aldrig gjort det själv) massa lappar, göra klisterlappar i miniformat och klistra på allt och dessutom ska jag springa i trappor på kvällarna och lägga ut infoblad i folks brevlådor?! Det är ju såååå 1980-tal!

- Mmmm säger jag då åter ganska lent 😈. Det kostar ju inte mycket och du får motion på köpet!Det är då det går över styr oftast och hon drar in en massa marknadsföringsprinciper och “nya metoder” och gud vet allt och jag backar in i väggen. Hon är sur!!

- Komma här med en massa “expertråd”. Du vet ju inte nåt hur det går till nuförtiden när man ska nå ut! Det är sociala medier hit och poddar dit och Youtubing och jag vet inte allt. Det var ungefär där som jag gick lite långt och säger:

- Ja och se hur bra det har fungerat för oss! 😤 Då EXPLODERAR hon och skriker åt mig - ÄR DET MITT ELLER DITT FÖRETAG ELLER?! 👿👹

Och jag backar typ nästan tyst in i väggen och säger: - Men jaja du behöver inte ta i så. Ville ju typ bara komma med ett råd!

Så ja hmmm det här med annonsering är lite av ett minerat område. Jag med mina ”gammelråd” och hon med sina nya principer har hamnat lite i ett bakvatten. Dessutom är det väl så att nästan alla vi pratar med har någon form av råd att komma med gällande annonsering. Det vi konstaterat är att det är svårt att nå ut som litet företag om vi inte satsar väldigt mycket pengar på marknadsföring/annonsering. Vi HAR testat det mesta av både gammelråd och nyare principer men inget av det har väl fungerat optimalt kan man säga. Det handlar väldigt mycket om att var enträgen och kämpa på med word-of-mouth som nog fungerar bäst av allt, det vill säga ni, våra underbara kunder som för information vidare om att vi finns och vad det är för slags produkter som vi faktiskt har! I övrigt fungerar nog gammelråd lika bra som nyare metoder än så länge i alla fall.

Det här med annonsering då? Ja det är ett kostsamt område som vi redan konstaterat men det handlar inte bara om kostnader utan också VAD vi ska annonsera om. Vi vill ju vara väldigt ärliga med det som vi vet om våra produkter och inte ha en annonsering som inte är sann. Vi ser ganska mycket av den varan annars... Människor som säljer produkter är ibland inte sanningsenliga när det gäller produkters innehåll, vad de har för användningsområde osv. Jag kan ge något exempel här även om jag inte vill hänga ut andra ljusproducenter. Vi har exempelvis haft väldigt svårt för att hitta ljusvax som är 100% ekologiskt. Men det finns företag som använder sig av samma typ av råvara som vi och hävdar just det ovanstående. Vi säger att ljusvaxet är vegetabiliskt det vill säga kommer från växtriket och inte från oljerestprodukter, vilket vi vill undvika. Detta är sant och passar många kunder. Men en del kunder vill att det ska vara ekologiskt och det kan vi inte lova, så då blir det så klart inget köp. Andra ljusproducenter kan säga att deras ljus är luftrenande eller att de inte innehåller några skadliga ämnen. Hur kan de säga det när de innehåller kemikalier för att färga vaxet och även doftoljor för att ge ut aromer när ljuset är tänt? Vi har ju av just det skälet valt bort både färg och doft för att kunna säga att de åtminstone är ”bättre” för inomhusmiljön och dem som bränner dem än de med ovanstående ingredienser. Vi har ju själva sökt och funnit forskning som visar på att kemikalier och då även dofter som bränns i ljus inte är bra för oss människor att andas in. Så vad ska vi då lova i vår annonsering? Ska vi för ökad försäljning tumma på våra principer om vad vi kan utlova när det gäller våra produkter? Njaaa det vill vi nog inte då vi ju känner till hur det är. Men det känns surt när ”större företag” inom vår bransch säljer fullt med ljus med det vi upplever som ”falsk marknadsföring”. Hur ska man som kund då veta vad det är som gäller om man tror på denna marknadsföring som de har? Det är minsann inte lätt att vara kund! Men vi brukar säga till dem som hittar oss att det gäller att fråga - då svarar vi så klart utifrån det vi känner till. Eller så kan man ju göra som en presumtiv kund sa till mig på en marknad: - Jag skiter totalt i vad ni har för skit i ljusen eller vad de innehåller bara de är billiga! Behöver jag säga att han inte köpte något ljus av mig?!

In English: We are discussing advertising and marketing, the boss aka my daughter and I. We don't agree concerning the methods to use. She claims that my advise are old fashioned and I declare that hers are not effective. So a bit of a row! She yells and I muttered and she then said something about ”who's business is it anyway?”. Well, well we can't agree on everything. So what about advertising? She thinks that advertising in papers are to expensive and gives to little back to the business. And I in other hand think that if you can't be seen then you don't exist. She is more of a social media kind of girl but I insist that those also are of limited help in our business. Both are as equally headstrong!  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post21

Produktfotografering- HJÄLP! Fram med skämskudden

MarknadsföringPosted by Mathilda Tue, September 05, 2017 19:50:12

Här är verkligen ett litet rop på hjälp! Alltså det här med produktfotografering. Jag är verkligen värdelös på det. Och om jag får säga något utan att hon ”bossen” hör mig så är hon nog inte något vidare på det heller! 😊 Varför är det så himla svårt?! Jag har faktiskt hållit på med fotografering av och till sedan jag var tonåring och tycker att jag har lite koll på fotograferingsprinciper men det här med produktfotografering känner jag mig helt lost på. Är det inte för mycket ljus så är det för lite ljus, om det inte är en helt vit bakgrund eller en helt svart så är det en alldeles för rörig bakgrund. För att inte tala om de förbaskade skuggorna som faller där de absolut inte ska. Jag blir nipprig! Inte hjälper det heller vad vi använt för kamera. Vi har använt allt från mobilkamera, till kompaktkamera och till systemkamera men lyckas ändå inte hundraprocentigt. Det sistnämnda blir för joxigt att använda i längden då det krävs mera datortid för att redigera än vad vi har att ge. Det vi behöver är ett lättanvänd kamera som kan skicka bilder direkt till sociala medier utan en massa sladdar hit och dit. Vi har kollat på marknaden men ännu har vi inte riktigt hittat det vi vill ha. Det hela är så klart även en kostnadsfråga. Om vi hade haft en obegränsad kassa så hade vi kunnat köpa något riktigt häftigt i kameraväg.

Vi har till och med köpt ett ljus tält

Nu är jag ju helt införstådd med att det inte bara handlar om vilken teknisk utrustning vi ska använda utan det handlar också om oss som fotografer. Det är klart att vi ger kanske inte vår teknik möjlighet att skina genom att vi oftast arbetar på kvällar. Ljussättningen då är ju inte den bästa för att få fram detaljer i ”naturljus”. Men efter en hel dag på jobbet och sedan en hel kväll med ljustillverkningen då är i alla fall inte jag jag den mest påhittiga person för att påbörja arbete med kreativ fotografering. Det brukar sluta med att allt fotograferas i butiken, vilket kanske är lite tråkigt men rent krasst tänkt så är det det vi mäktar med. Mmmm ljuva tanke att ha råd med att engagera en professionell fotograf som verkligen kan det här med produktfotografering. Det hade varit något det! Tänk att få fantastiskt skarpa bilder av våra ljus i fantastiska miljöer. Det vore en önskedröm! Men nu ser ju det verkliga livet inte riktigt ut på det sättet. Så om det finns någon därute som vill hjälpa två vilsna produktfotografer i egenföretagarbranchen med goda råd helt gratis så säger vi helt

klart inte nej till det! 😂


Vi skulle så gärna vilja ha bilder som visar och förmedlar känslor.

In English: So I do not fancy todays subject in this blog! Product photografy... Hmm we really suck at this subject 😳 . We have tried with different kind of cameras and different kind of surroundings but have not succeded that amazingly. The thing is that after a hole days work and then the making of the candles we are not the most creative persons to come up with new ideas concerning best photo. The light in late eveningtime is not the best and when you do not have the time to edit your photos in the computer then you have to settle with photos of poorer character then you would like to. So if there is a fantastic photographer out there that would like to give us free advise for product photography we would not say no to this 😊 .  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post20

Dax att sluta att sippa cappuccino med en enastående utsikt ! - back to work

LjusPosted by Mathilda Tue, August 29, 2017 21:53:43

Sensommar eller är det redan höst?

Jaha vad kallar vi den här perioden av året då? Är det nu sensommar eller ska vi börja att kalla det för höst? Ingen aning men i vilket fall är det hög tid för jobb och då är det inte bara det avlönade jobbet som börjar, utan nu är det verkligen dags att försöka förverkliga det vi funderat över under sommaren när det gäller vårt ljusföretag. Dottern muttrade lite idag om att ”jaha hur går det egentligen med bloggandet nu då?” Jag himlade mig lite och muttrade tillbaka något om att ”man måste väl ändå få ha lite semester eller?” Det föll inte väl ut utan nu sitter jag här och sliter med att få ihop den här bloggen. Kanske inte riktigt med den entusiasm dock som dottern efterfrågade...Men, men blogg ska det bli!

Kom igen nu, nu är det dags att spotta i nävarna. Vad är det nu vi har tänkt kring ljus då? Vi vill inte avslöja allt ännu men det vi vet är att vi inte kommer att ändra vår inriktning när det gäller rapsvax i våra ljus, Vi tror fortfarande på att det är viktigt att komma ifrån främst paraffinanvändande i ljus. Det är inte hälsosamt för oss att andas in os från paraffinet. Så alltså ska rapsvaxet vara kvar. Dessutom har våra kunder meddelat att de fungera väl med att bränna våra ljus och då är det gott nog för oss. Detta gäller främst de som tidigare haft besvär från ljus så som allergiker. Dessutom passar ljusen för veganer vilket inte många ljus gör och dessa kunder har blivit glada för att ha hittat våra produkter. Däremot ska vi testa andra glas till ljusen framöver. Tyvärr har andrahandsmarknaden för glas på loppisar och second hand blivit alldeles för dyr, vilket gör att vi inte kommer åt lika många gamla glas som tidigare. Det är ju ganska sjukt egentligen att gamla glas är dyrare än nya och det gäller inte bara typ kristallglas utan helt vanligt glas som exempelvis sådana från IKEA. De är dyrare secondhand än när de är nya från butiken. Helt galet! Nåja detta har fått oss att titta på annat glas. Vi hoppas att ni kommer att gilla det vi gör framöver.
En gammal bild på vårt vax.

Förutom att byta glas har vi funderingar på att införa även vegetabiliskt stearin. Tyvärr är detta ganska svårt att få tag i så vi vet ännu inte vilka kvantiteter det kommer att komma att handla om? Men det vore kul att få göra något annorlunda av detta vax som är hårdare än rapsvax, exempelvis till jul. Ja vi får se vad det blir av det här. Ni får helt enkelt hålla utkik efter våra bilder på Facebook för att se våra höst- och vinternyheter framöver.

När det gäller nya dekorationer till ljusen så är vi alltid ute efter att hitta nyheter att dekorera med. Här är vi begränsande av den svenska grossistmarknaden som inte förändras så speciellt mycket år från år. Detta har gjort att vi i år valt bort att åka på mässor och istället koncentrera oss på att fundera över hur vi kan göra något nytt och också eget. Att härma andra har ju inte riktigt varit vår grej utan det ska fortfarande synas att ljusen kommer från Paraflax och att de innehåller någon form av hantverk som vi själva då gör. Jag har en idé men det återstår att se om den är såpass bra så att den går att kommersialisera? Även med detta får ni ha lite tålamod tills jag får ut ett exemplar som får godkänt hos ”bossen”. Men som sagt bilder kommer och vi hoppas så klart att ni ska gilla det vi gör och också att ni då vill ha ett eget exemplar av ett ljus hemma hos er! Väl mött till höstens- och vinterns ljuskollektion!
En gammal höst nyhet!

In English: What do we call this time of the year? Is it late summer or early autumn? Well anyway it is time for work, not only our regular work but also the work with our candles. In summertime we have thought of the autumn- and wintercollection of our candles and made some preparations for changes. We can not tell you yet of the exact results but it contains new glass as containers for the wax and new decorations. So please follow us

on Facebook and we will reveal new photos as soon as possible. We hope you will enjoy them!  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post19
Next »