-

-

.

Ljus&Sånt är en blogg för företaget Paraflax5712 som tillverkar handgjorda miljövänliga ljus av rapsvax, tillverkar inredningsdetaljer och värnar om hantverk genom att sälja andras alster och har även inredningsdetaljer som vi gillar.

Några ord från ljustillverkaren själv!

Om Paraflax5712Posted by Mathilda Sun, December 31, 2017 10:51:25

Nu är det ÄNTLIGEN min tur att blogga. Nu ska mamma få, jag har samlat på mig mycket under ett års tid, hahahahahaha. Idén om att företaget ska ha en egen blogg har egentligen funnits under en lång tid hos mig. Jag har velat att mina kunder ska förstå mina tankar och idéer bakom mitt företag men jag har också velat dela med mig om hur livet som företagare på deltid är. Sen gör det ju inte ont av att man lättare får fler sökträffar på Google när man söker på ljus och Borås, hehehe!

Så varför låta min mamma blogga åt mig? Ja, det har varit svårt för många att förstå att det faktiskt är mamma som skriver bloggen. Jag insåg någonstans bland mina tusen idéer att jag varken kommer ha tid att skriva en blogg, uthållighet nog att fortsätta med det under lång tid samt att skriva inte är min starkaste sida. Så då föddes helt enkelt idén om att låta mamma skriva min blogg. Men som den kontrollfreak jag är (hmm, kanske går i arv mamma?) så vill jag inte låta henne skriva helt fritt, så därför har jag valt vad som ska skrivas om. Jag måste säga att det var ju en jädrans bra idé annars hade det blivit en blogg om OUTLANDER och det är ingen intresserad av enligt mig.

Skämt åsido min familj får stå ut med ganska så mycket som ni säkert förstår enligt denna blogg. Jag har mycket idéer, är kanske inte alltid så bra på att genomföra dem eller så bra på att ens försöka att genomföra idéerna. Så min familj, tack för den hjälp jag får, jag är verkligen enormt tacksam. Jag är nog inte så bra på att visa det i alla lägen men ni betyder mycket för mig.


Året som har gått har bjudit på mycket funderingar kring företagande och utvecklingen av mitt företag. Precis som med allting så har det funnits toppar men också dalar. Oavsett om det har gått bra eller inte så har jag kommit på att det inte finns mycket som slår att sälja ett egentillverkat ljus till en kund som uppskattar den produkten som jag tillverkar. Jag har delat med mig av en bild på Instagram med citatet –

”When you buy from a small business a real person makes a happy dance!”

Det måste jag säga, att ibland dansar jag i verkligheten och ibland inombords när jag säljer mina ljus till en kund som verkligen uppskattar mina idéer.

Så tack till de kunder som jag har träffat under året

Så vad kan man förvänta sig under 2018?

Ibland önskar jag att man hade en liten spåkula så att man kunde se in i framtiden om vad som kommer att hända under året, så att man kan göra sig förberedd på vad som komma skall. Men att inte veta vad som kommer att hända är väl också en del av tjusningen. Så det är helt enkelt bara att luta sig tillbaka och se vad som händer under året!

Tack till alla mina kunder och alla ni som har hjälpt mig med mitt företag under året.

God fortsättning och GOTT NYTT ÅR!

Önskar Mathilda på Paraflax.  • Comments(1)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post31

Traditioner och hantverk

HantverkPosted by Mathilda Sun, December 17, 2017 18:43:54

Jag har funderat lite sedan senaste blogginlägget. Det handlade ju om nutid och hur man kan marknadsföra olika produkter. Det här är inget som bossen har bett mig att skriva om men tänkte att det ändå kan vara intressant att sätta det här med hantverk, traditioner och hemslöjd i ett tidsperspektiv. Enligt Wikipedia är hantverk ett produktionssätt som utförs för hand. Utövaren behärskar ofta hela processen, och det färdiga resultatet beror i hög grad på hantverkarens yrkeskunskaper och individuella förmåga eller fallenhet. Här skiljer man på olika sorters hantverk, 1. Direkthantverk så som textilt- trä- plasthantverk, stenhuggning, smidesslöjd, näverslöjd, glasblåsning, läderhantverk, målning, teckning, tvål- och ljustillverkning. 2. Framställningshantverk så som garvning, tjär- och kalkbränning, repslagning och stenbrytning. 3. Verktygshantverk som syftar till att tillverka verktyg så som handgjorda smidesverktyg, knivmakeri, handgjorda stenverktyg och handgjorda jordbruksredskap. Hemslöjd är en hantverksmässig tillverkning av bruks- eller prydnadsföremål för eget behov eller till försäljning. Ordet är känt på svenska sedan 1807. Ursprungligen var det ett samlingsnamn för tillverkning av bruksvaror som kläder, hemtextilier, husgeråd, möbler, arbets- och transportredskap, på landsbygden utförd i hemmet för eget behov, till skillnad från avsaluslöjd. Avsaluslöjd var fram till industrialismens genombrott viktigt i många trakter, och redan under medeltiden förekom en omfattande försäljning av slöjdvaror. Så om man tittar tillbaka i släktleden så har säkert de flestas anhöriga, om de inte var rika och mäktiga förstås, hemslöjdat hantverk för sin och familjens eget behov. Dessutom kanske också drygat ut sina inkomster med avsaluslöjd. Om vi går tillbaka i tiden så var det ju inte vanligt att få pengar för sina varor utan man bytte varor med varandra. Att inte kunna hantverka ansågs ju som något väldigt ovanligt. Till och med i mina Outlanderböcker förekommer det här. På 1700-talet ansågs det vara väldigt märkligt att inte kunna exempelvis sticka ett par strumpor själv. Detta händer Claire som är från 1940-talet. Hennes man Jamie tycker att det är väldigt lustigt att hon inte kan sticka ett par strumpor till sig själv. På den tiden stickade även männen så han får helt enkelt lära henne hur man gör. Under mörka höst och vinterkvällar när skörden var intagen, om man var jordbrukare, så användes kvällarna att tillverka saker. Om vi nu tar 1700-talet som exempel så fanns kanske inte ordet hemslöjd utan det var helt enkelt tillverkning för det nödvändiga i vardagen att till verka skålar, knivar, strumpor och andra kläder. Om det fanns möjlighet att göra mera än det som behövdes till familjen så kunde man antingen byta till sig andra varor för det man kunde tillverka själv. Senare så såldes som sagt överskottet som avsaluslöjd.

Så vad har hänt med det här i vår tid nu då? Jo det finns väldigt många idag som inte kan hantverksmässigt tillverka praktiska föremål för det dagliga behovet eller för den delen tillverka prydnadsföremål till sig själva. Det är ju egentligen inte så konstigt då det mesta idag går att köpa. Så när skedde den här förändringen att det var ”finare” att köpa än att tillverka själv? Jag kommer ihåg i min egen barndom när mamma som arbetade som sömmerska hade sytt mig en hel dress med kavaj, byxor och kjol i ett jättesnyggt fint ylletyg. Var jag tacksam?! Nej verkligen inte! Tyget kliade och höll på att göra mig tokig!! Det visade sig senare att jag inte tål ylletyger närmast kroppen. Men det var ju inte i huvudsak det som var problemet utan att jag hellre ville ha ett par köpejeans! Jag bråkade om det där kommer jag ihåg och till slut suckade min pappa och sa att jag skulle få ett par köpejeans men då fick jag banne mig använda det mamma hade sytt till ”fin”. Det var ju också så på den tiden (alla unga läsare fattar nog ingenting nu) att man hade på sig ”lekkläder” till vardags och ”finkläder” till helger eller när man skulle gå bort någonstans. Nu skrattar bossen så att hon nästan viker sig!! Det har aldrig hänt henne som alltid är ”finklädd” oavsett om det handlar om att gå på fest eller ut på en åker. Bah! Vad vet ungdomar om det här? Inget!

Nåja det här har ju också inneburit att det inte längre är så många som kan tillverka exempelvis egna strumpor eller slöjda sig en kniv och inte heller som vi göra egna ljus. Oftast är det väl så att om det är något som få kan tillverka så blir det lite exklusivt men där har inte riktigt hemslöjdandet/hantverkstillverkningen följts av den etiketten. Tillräckligt många kan fortfarande slöjda för att vissa grupper ”ska se ner” på hantverk. Som tur är tycker jag mig se att det numera finns yngre ofta under 30 år som är intresserade av att lära sig hantverk. Men här finns en trend att om det är något egenhändigt planerat/tillverkat så är det design 😳. Men mer om det en annan gång. Det blir i alla fall lite mera exklusivt eftersom inte alla kan göra det. Men allt för många rynkar på näsan åt hantverk/hemslöjd vilket kan göra mig tokig! Man värderar inte sakerna som någon tillverkat själv utan vill i princip ha dem gratis bara för att det är hantverk/hemslöjd! Hur tänker man då?! Man kan lägga tusentals kronor på en vara som är ”inne” och tillverkad i massproduktion ofta Kina men inte ge en hantverkare/hemslöjdare en vettig timpenning för det som de gör. Detta kan göra mig galen! Dessutom blir jag arg på de hantverkare/hemslöjdare som nervärderar sin egna verk ock säljer ut dem för ingenting!! Det är inte okej någonstans. Nej lyft på hakan alla hantverkare/hemslöjdare och börja ta betalt för det ni gör, för ni är unika!! Låt det bli exklusivt med egentillverkat hantverk/hemslöjd! Och dyrt!!

Min Outlander-obsession. Ni som läste mig förra gången vet att jag inte tyckte om de avsnitten av serien men nu säger jag Ja och JA igen. Mycket bättre denna gång. Fortfarande vinner böckerna men det vet ju inte de om som inte läst dem eller hur? Nåja nu är det ett avsnitt kvar och final i säsong tre. Därefter startar Droughtlander dvs den perioden som infinner sig mellan två säsonger av serien. Det kommer i alla fall en säsong fyra mer vet vi inte om ännu. Redan har diskussionerna börjat gå hårt i mina fan-clubar om vad man ska hitta på då? Många ska läsa böckerna och alla obsessed läser om. Så även jag! Har redan börjat men ska läsa om spin-off böckerna med Lord John har jag tänkt OCH fortsätta att planera min Skottlandsresa som vi ska göra i sommar! Ojoj undrar om familjen vet att de ska se en massa Oulandersiter?? Retades med bossen om att jag från och med i sommar ska börja bära rutig kilt, sjal och köpa mig en massa Outlandersmycken. Hon höll på att dåna! Nåja jag har en gräns och den går vid sängkläder, handdukar och tischor med Sam Hughan på. Alltid något eller? 😂

Lord John Grey och Claire Fraser

English: This weeks blog is a looking back in time on handicrafts/crafts. In the Middle ages people made handicrafts for their own need of clothes, bowls, knives and so on. If they had the opportunity they made more than they needed for their families and traded the gods for other necessities. There was no money involved yet. But in the 1900 century the gods that was not needed was sold for an extra income. Necessary for the most if not rich and mighty. Today it´s not common for the most to be able to make all the everyday things that we need on our own. We buy the things we need and there are a slight view of disparity on homemade products in some groups. This makes me a bit mad though it should be the other way around. Often if something is ”modern” and a hype then we can put a lot på money in these things often made in China without hesitation. But if handicrafts are a bit more expensive then people ask why? They don’t appreciate the time and effort that it takes to make a handicraft. Sometimes I see homemade product sold so cheap that I get angry for real! Why doesn’t these items get the appreciation that they are worth? So please all you other craftspersons out there, please put a pricetag on your items that shows that these items are worth the planning, costs for making the items and the time it took to make them! Make your item as exclusive as possible!! Don’t sell yourselfs out for nothing!!!  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post30

Eyetracking?! Eyecatching?!

MarknadsföringPosted by Mathilda Fri, November 24, 2017 11:16:50

Nej, nej och nej! Jag tänker inte skriva om det här meddelar jag bossen. Johodå svarar hon det kommer du visst att göra, det vet vi båda två. Men säger jag: - Vad är det för någonting?! Jag har ingen aning. Då skrattar den lilla elaka människan bara åt mig: - Du får väl Googla! &%!€& (ord som inte passar sig för tryck). Hon kunde ju i alla fall ha talat om vitsen med att jag ska skriva om det här 🧐.

Enligt Need Insigt Research & Analysis är eyetracking eller ögonspårning på svenska en metod för att mäta och spåra ögats rörelser och vad ögat fokuserar på. Detta kan man mäta med hjälp av en avancerad kamera som kan följa ögats rörelser, fixeringspunkter och till och med läsa av pupillens storlek. Vad ska man nu använda det här till då? Jo man kan göra ögonspårningsundersökningar för att få djupare insikt i konsumentbeteende när människor exempelvis tittar på en webbsida på internet. Var tittar människor först? Var ska man placera en produkt för att den ska ”synas” allra bäst på en webbsida? Hur mycket information verkar personen ta till sig från webbsidan? Detta är helt enkelt en avancerad metod för att kunna marknadsföra produkter på nätet på allvar och på bästa sätt så att produkten når fram genom mediabruset. Marknadsföraren är helt enkelt ute efter att få reda på vad en kund anser att ”det första intrycket” är genom att göra sådana här undersökningar. Jaha vad ska jag med den här kunskapen till nu då? Jag har faktiskt ingen aning för det sa hon bossen ingenting om. Ska vi starta en webbshop tro? Då kan det ju vara viktigt att veta var på webbsidan produkten ska placeras och också hur mycket som ska få plats där och hur det ska utformas. Jaja den som lever får se!

Jag läser på Wikipedia att the Millenials eller Generation Y som de också kallas i Sverige (personer födda tidigt 1980-tal till 2000-talet) tillbringar ca 20% av sin vakna tid på nätet. En del av tiden läggs på att söka information om sådant som de vill shoppa. Då är det ju oerhört viktigt att marknadsförande insatser på nätet når fram till den målgrupp som den är ämnad att nå. Jag undrar hur mycket tid vi som inte är Generation Y tillbringar på nätet per dygn egentligen?! Detta hittade jag ingen uppgift om men man undrar ju...


När jag läser vidare så hittar jag information om eyecatching dvs. någonting som ska fånga ögat inom marknadsföring. Vad kan det vara då? Ja en variant är det som kallas Guerrilla Marketing eller gerillareklam på svenska. Det här handlar om okonventionella marknadsaktiviteter ämnade att nå maximalt resultat med minimala resurser. Typisk gerillmarknadsföring ska vara oväntad, överraskande, okonventionell, potientiellt interaktiv och riktad för att nå rätt målgrupp på oväntade platser. Syftet är att skapa en unik, engagerande och tankeväckande effekt som gör att det blir ett spritt samtalsämne och skapar viral spridning. En snackis alltså! Jag har fortfarande ingen aning om vad det här ska leda till så jag tror att jag tar ett eget initiativ och struntar i att skriva något mer om det här. 😊 Jag tror att ni har fattat grejen.

Men nu tänker jag hämnas lite: Tadaaaaa! Min Outlander-Obsession får lite mer plats idag!Jag säger bara nej, nej och NEJ igen! Har kollat in två veckors avsnitt av serien och säger bara att det var riktiga skitavsnitt! Vad är det för nybörjare som gjort dessa avsnitt?! The Doldrums och Heaven&Earth. The Doldrums betyder tydligen stiltje men är också en plats i Västindien där det ofta förekommer att vinden avtar och segelbåtar helt enkelt inte kommer någonstans. Nåja det här är ju 1700-tal och då hade man väl bara båtar med segel. Den båt som Jamie&Claire färdas på till Västindien för att söka efter Jaimes systerson Ian som blivit kidnappad av pirater, drabbas av the Doldrums och blir liggande stilla i havet i veckor. Besättningen är vidskeplig och letar efter en syndabock för det som drabbat dem. En person ”väljs ut”som inte rört vid den hästsko som satts upp på skeppet som ska bringa tur till resan. Han psykas till att vilja slänga sig överbord och det ska vara lösningen på the Doldrums? Herrejösses vilket dravel! Slutligen blir Clair kidnappad till ett engelskt skepp som drabbats av tyfoidfeber bland besättningen. Claire är där för att sköta om de sjuka. Hon lovar att hjälpa till men vill sedan tillbaka till det egna skeppet och Jamie men det engelska skeppet drar iväg och Jamie lämnas bakom. Han blir vansinnig och fängslas, men det är inte det jag vänder mig emot utan att hans karaktär helt plötsligt blir elak, hotar sin styvson Fergus och dessutom utpressar honom att släppa lös honom för att Fergus ska få gifta sig. En skitstövel alltså! Så framstår inte hans karaktär alls i böckerna. Där är han hård men oftast väldigt rättvis. Envis javisst men vem fasiken är inte det?! Avsnitten piskade mig till att läsa om tredje boken meddetsamma så att jag fick rätt dos av Outlander för de här veckorna. Äntligen beskrivningar som man kan förstå. Hoppas verkligen att nästa veckas avsnitt är bättre! Annars är det tillbaka till alla böckerna. 🤩

In English: I have been given a rather peculiar assignment this week. The boss wants me to write something about Eyetracking and Eyecatching when it comes to marketing. And do you know what? I have no idea about what it is and that little mean person just tells me to Google it! 😖 Well I did and found out that both concepts are about marketing strategies. When it comes to Eyetracking that is a method of tracking eye movements on a screen. A special camera made to follow the movement of the eye and discover what the person focuses on at e.g a website. This is import when designing websites to know where to place objects on the site and also gives a hint of how much to place on the site. I also found some information of eyecatching, something on the site that catches the eye. The Millenials spend approximately 20% of their time awake on the Internet and some of the time to shop. Marketing skills are important to meet the demand and the information on websites has to be efficient and have a low cost.

My Outlanderobsession: No, no and NO! These two weeks episodes were not of my likening. Where did the story of Jamie and Claires struggle to find each other again go? The fight of making sense of it all after 20 years apart. Jamies appearance in these episodes was of the a-hole character and Claires a goose. No way! This is not my picture of what happened! It was so nicely put in the books. And what nonsense about the Doldrums and finding a Jona?? And when did Jamie threathen his own family like in Heaven&Earth? Bah, I hope the series will be better next week. Until then I’ve gotten back to the books an reread them for the XX-time. Darned nuisance! Meanwhile I’ll comfort my self with The Skye boat song.  • Comments(2)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post29

Trender? Trender?!

MarknadsföringPosted by Mathilda Fri, November 10, 2017 13:49:07

Ojoj vad mycket kommentarer jag har fått av bossen för förra veckans ”snedsteg” att ta ett eget initiativ när det gäller att skriva en blogg 😖. Så nu gäller det att rätta in sig i ledet igen och göra som man blir tillsagd - eller? Det beror ju på vad hon har hittat på för uppdrag den här veckan! Åhh jösses! Trender - ska jag skriva om trender?! Nääe det är inte rättvist! Jag som aldrig har följt en trend i mitt liv!! Jag borde vägra - men efter förra veckan så är det väl inte läge tänker jag...😏

Trend, enligt Bonniers ordbok (2010) betyder trend utvecklingsriktning, tendens, något som ligger i tiden, ofta använt inom modeområdet. Nåja jag behöver ju i alla fall inte skriva om mode eftersom det inte är det vi håller på med. Men undrar vad hon har tänkt sig att jag ska skriva om för trender? Trender inom ljustillverkning? För hon kan väl ändå inte mena att jag ska skriva om inredningstrender?? Hahaaaa ja det vore ju kul på sitt sätt eftersom jag ju för det mesta går efter vad jag själv gillar och inte vad som är trendigt. Jag kan snarare bli provocerad av att alla ska följa dessa trender och ingen vågar göra avsteg från dessa trender för att inte sticka ut. Vi är ett ängsligt folk! Om jag tänker på trender så var väl det här med ”ljus&fräscht” en slags trend för ett tag sedan. Nu är ju trenden det motsatta att allt istället ska vara väldigt fyllt av mönster och ofta i mörka färger, Jag kom att tänka på när vi bodde på ett så kallat trendigt hotell nu i höst att det ibland kan gå över styr med trender också. Vi kom fram till det här tjusiga hotellet vi skulle bo på och fick vår hotellnyckel och skulle hitta vårt rum. Utanför hissen var utrymmet målat kolsvart och alla dörrar såg likadana ut, så först klev vi in i ett elskåp för att därefter utforska alla dörrar för att slutligen hitta den dörr som ledde till korridoren där rummen låg. Det hade ju inte suttit fel med en skylt av typen ”Till rummen” eller något. Nåja korridoren var funnen men även den helt svartmålad och med så svag belysning så att numren på rummen inte gick att se utan att maken tände ljuset i sin mobil för att hitta vilket rumsnummer vi var vid. Vi är ju ändå inte så gamla ännu att vi har allt för dålig syn men det var trixigt att hitta sitt rum i kolmörkret helt klart. Så den trenden gillade jag inte!

Ljustrender då? Ja under en längre tid nu så har ju doftljus varit en stor trend inom heminredning. De kommer i alla storlekar och dofter. Från billiga paraffinljus med doft som ofta känns väldigt ”kemiska” och med stark doft, till antagligen tänker jag väldigt trendiga doftljus från ”fina” märken med sober doft och med en prislapp som om man köpte aktier i det aktuella företaget. Alla ska ha dem! Det är trendigt. Då är det kanske inte så konstigt när vi är på mässor att nästan alla våra kunder lyfter upp våra ljus och luktar på dem. Vi tycker att det är lite roligt se människors beteende där. En del blir ju besvikna när det inte finns någon doft (för det har vi inte) men andra blir väldigt glada eftersom de ofta inte tål doftljusen och tycker det är toppen att våra ljus inte har någon doft.


Det här att tillverka ljus av rapsvax som vi gör är kanske lite trendigt trots allt (?). Åtminstone i vissa kretsar. Det är ju inte jättemånga som gör det i Sverige, inte kommersiellt i alla fall. Vanligare är det ju att ljus görs av sojavax, som vi ju har lämnat med anledning av att det är för långa transportvägar för att få tag i vaxet (det mesta tillverkas i USA). Men eftersom kunskapen kring det här med vad ljus innehåller och rapsvaxljustillverkning ännu inte är så hög i vårt land så är det ju ingen ”massiv trend” att göra rapsvaxljus. Det vi kan hoppas på är ju att det ska vara en utvecklingsrikning. När det gäller våra dekorationer på ljusen så kallar vi det ett hantverk som ju tyvärr inte alltid ses som så trendigt. Jag tror helt enkelt att våra ljus skiljer sig ganska mycket från de ljus som just nu är trendiga, dvs doftljus med tjusiga burkar och etiketter. Det kräver helt enkelt mod att våga köpa ett av våra ljus! Att våga vara icke-trendig och skaffa sig en egen ljusstil. Så stort tack alla ni våra fantastiska kunder som väljer ett av våra mera miljövänliga rapsvaxljus och att ni dessutom vågar vara o-trendiga på det sättet att alla inte ska välja samma slags ljus, utan att ni väljer er helt egna stil då våra ljus görs i små upplagor och den ena är ofta inte den andra lik. Heja er o-trendiga, trendiga stil!


Min Outlander-obsession: Schhhhhhhh! Vågar inte riktigt tala högt om min obsession den här veckan men kan ändå inte låta bli att smyga in lite i alla fall 😂. Det är ju så spännande just nu. Jamie ”ljuger” eller om man vill vara snäll ”undanhåller” för Claire att han har gift om sig under deras separation från varandra. Han har alltså en second wife! Vilket liv det blev!! Slutar med att Jamie blev skjuten av sin andra fru och Claire som är läkare får lappa ihop honom. Penicillinet hon hade med sig från 1900-talet räddar livet på honom men jag förstår att hon kör in den stora sprutan med vass kanyl i skinkan på honom med lite extra kraft. Hade jag också gjort!


In English: I’m a bit in the doghouse right now. It wasn’t popular to make my own blog last week and my boss was a bit annoyed with me so I have to behave this time. It isn’t easy when I got the subject of this week which is trends. What do I know about trends?!Not a bit, I haven’t followed a trend in my life! And what trends does she mean? I haven’t a clue? So I’m writing a bit about Swedish home styling. For a long time now everybody should have all their walls painted white and the decor inspired by minimalism. Now instead it is a lot of patterns and colours, the darker the better. I also wrote about candle trends. There has been a fabless for scented candled for many years now but we think it is a larger trend to stop using scented candles because it is not healthy to breed in the ”gases” that arises from those candles. So to all you customers that by an un-scented candle from us - you are the best!

Schhhh! Don’t say anything but I have to tell you a liiittle bit about my Outlander-obsession as well. It’s so exciting right now! Jamie hasn’t told Claire that he has remarried and Claire has now found out. It doesn’t end well. Jamie gets shot by his second wife and Claire has to save him. She saves his life by giving him penicillin from the 20th century but also revenges by giving him shots in his behind with a very sharp syringe with an extra punch. I would’ve done the same!  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post28

Inget uppdrag?! Då får det bli lite av varje!

MarknadsföringPosted by Mathilda Mon, October 30, 2017 22:48:13

Vad är det här nu då? Nu har jag inte fått något uppdrag den här veckan.

- Hallå chefen vakna - jag har inget uppdrag! Vad ska jag skriva om? Brukar ju vara lite motsträvig gällande det här men du behöver ju inte bli sur och inte ge mig något uppdrag heller! ................................................................... Inget svar! Nähenä ska jag hitta på mina egna uppdrag själv nu också? 😳 Oj vad gör jag nu? Hahaaaa jag vet jag tar ett eget initiativ och skriver om det jag vill! Moahhaaaaahaa.

Inledningen lät ju väldigt bra inledningsvis i alla fall, nämligen att jag skulle passa på att skriva om det jag vill, men om man inte vet vad man vill då?! Hur gör man då? Tål att tänka på... Men jag börjar väl lite smått med var vi befinner oss på året. Just denna veckan är det ju två helger som infinner sig - Halloween och Alla helgons Dag. Ja jag vet! Det kan diskuteras om Halloween ska ses som en helgdag men nu är det ju som det är att en del vill fira Halloween och andra tycker kanske att det är amerikanskt trams som inte borde få finnas. Men som vanligt är jag väl lite mitt emellan. Själv firar jag inte Halloween men vill inte förhindra dem som vill fira det heller. Däremot tycker jag att det är bra att vi får lite ordningsregler kring hur vi kan göra kring det här med Halloween och Alla Helgons dag. Det behöver ju faktiskt inte krocka med varandra. Upplever nog att många som vill fira Halloween har gjort det i helgen som var. Det innebär ju att man kanske får vara lite barnslig och klä ut sig och gå på fest och kanske också gå ut för ”trick&treat” om man nu vill det. Tyckte det var toppen häromåret när någon kläckte idéen om det här med att om man vill vara med om Halloweenfirande, så skulle man dekorera utanför sitt hus så att de som ville gå ut för en omgång bus eller godis förstod att det var okej att gå in där det exempelvis finns pumpor utanför huset. Jag har ju ingen pumpa utanför huset så jag har inte heller sett till någon som klätt ut sig. Gott nog.

Gällande Alla helgons Dag så har jag all förståelse för dem som vill behålla detta som en värdig tillställning med besök vid gravar efter bortgångna nära och kära. Det ska vara respektfullt! Att tända ljus och att uppleva den stillhet som infinner sig vid besök på kyrkogården är viktig tycker jag. Vi har ju traditioner även kring detta. Många vill tända ljus vid gravarna, kanske passa på att göra lite fint vid gravplatsen med blommor, kransar eller dekorationer. Det som också känns mäktigt är att det är så många som kommer ut till kyrkogårdarna på samma gång. Det blir en kollektiv närhet som känns både viktig och sammanbindande på något sätt. Man kanske träffar vänner som också är ute för att besöka någon grav. Ett stilla samtal ofta med personer som man kanske inte har sett på ett tag. Döden är ju trots allt en del av livet så att ha en helgdag för att visa respekt för dem som fanns före oss är gott tycker jag.Jaha vad händer mer den här veckan då? Jo nu är det dags för vår högsäsong på företaget nämligen de hantverksmässor som är inför jul. Nästkommande helg lördag och söndag 4-5 november ska vi till Vidablick i Bankeryd i närheten av Jönköping (KFUM-gården). Det är 20:e året som det arrangeras en hantverksmässa här under Allhelgonahelgen. Ett 50-tal hantverkare från Södra Sverige ställer ut, visar upp och säljer sina alster här. Det handlar om keramik, textil, läder, kläder, silver, ljus, mat och mycket mer. Förutom det här med hantverket så finns det även prova-på-aktiviteter så som ponnyridning, bågskytte, klättring, uppvisning från räddningstjänsten, flyguppvisning med drönare med mera. Mässan har öppet 11-16 på lördagen och 11-15 på söndagen. Entré kostar 20 kr men då deltar du också i ett lotteri. Parkeringen är dock fri. Om du vill läsa mer om det här inför ett besök så hittar du info på www.ysmen-vidablick.se

Vi ses väl där?

Hahaaa nu trodde ni allt att ni skulle slippa min Outlanderobssesion men se nu passar jag på (jag fick ju inget uppdrag)! Hmm under den här tiden på året så är det ju lämpligt att gå genom stenarna men jag tror att jag stannar här nutid ett tag till. Kollar på serien istället. Just nu pågår ju 3:e säsongen av TV-serien och det stora reunion-avsnittet mellan huvudpersonerna i serien sändes ju förra veckan. Ahhh, stilla mitt hjärta! Ja, ja det var mycket sex men i alla fall. Men åter till verkligheten denna veckan även för dem - det knakar i fogarna och vissa gillar ju det medan andra tycker att det är för svalt på kärleksfronten. Gissa vilket jag gillar? Nå ja äntligen en operation säger jag! You go Claire!! Men för att parafrasera en del fans ” I do not need therapy - I just need one more episode of Outlander! Det vill jag ha som motto på ett av mina ljus. Chefen kan vi fixa ett sånt ljus till mig?!

In English! This week I’m out of assignment from my boss for this blog. What to do? Hahaaa I’m making my own blog and I am writing about the two holidays coming up here in Sweden this week, Halloween 🎃 and All Saints day. All swedes don’t like Halloween because they think that it interferes with the All Saints Day. But as a solution there has been suggested some rules to keep the holidays apart and I think they’re good. For example if you wish to have children Trick and Treating at your home, place a pumpkin outside your house to show that it is okey to come and visit. We have also put the two holidays apart, so many Halloweenpartys was this weekend to not interfere with All Saint Day next weekend.

Next weekend is also the start for Christmas Fairs and the high season for us. This coming weekend November 4-5th we will join the crafts fair at Vidablick in Bankeryd which is near Jönköping. The fair is open Sat 11-4pm Sun 11-3pm. If you wish to read more about the event: www.ysmen-vidablick.se

Did you think I’d forgotten to write about my Outlanderobsession? No way! The Print-Shop episode is now passed - be still my heart❣I know, I know a LOT of sex but it didn’t bother me. But new times and the reality is faceing Jamie and Claire as well - not a problem for me either. Surgery at last! But you know me I’m a nurse! Saw some fan items at a website and I really want us to make me a candle of my choice - ” I don’t need therapy - I just need another episode of Outlander! Hey boss! Could we make me one of those?!
Can this be my new outlander candle?  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post27

Butiken och företagande

FörsäljningPosted by Mathilda Fri, October 20, 2017 12:34:17

Jag gillar att skriva men nu har hon väl ändå begärt det omöjliga av mig?! Blogga om HENNES butik och HENNES företagande?! Näst intill omöjligt. Jag vet ju inte alls vad som driver henne och vad som får henne att fortsätta med det här företagandet som hon gör? Vad ska jag nu kunna ha för infallsvinkel på det här tro?!.............................

Ja ber hon mig att skriva så får hon det hon får. Det får ju bli lite av mina tankar kring vad hon håller på med. Företagande först: I mina egna unga år hade jag aldrig några tankar på att jag någonsin skulle kunna starta ett eget företag. Det fanns så att säga inte på kartan alls. När jag träffade min blivande man så fanns det här med företagande alltid med honom som ett alternativ till annat lönearbete. Han kom att starta ett eget företag för drygt 30 år sedan och håller fortfarande på för fullt. Min dotter har ju alltid vuxit upp med att ha en pappa som har eget företag och har sett vad det innebär i arbetsinsats och också vad som krävs för att orka fortsatta med det år ut och år in. Konstigt nog har det aldrig avskräckt henne utan snarare sporrat henne till att vilja utveckla något eget. Att ha ett eget företag för henne har snarare varit något man ska ha än något som man bara kan tänka sig att ha om man skulle vara helt utan arbete. Jag minns när dottern slutade gymnasiet och inte omedelbart hittade ett arbete då fanns tankarna om eget företag genast där. Vad företaget skulle handla om var väl inte alltid helt klart men eget företag var alltid ett alternativ. Både jag och maken har nog hört tusentals olika egenföretagaridéer under årens lopp. En del mer eller mindre galna men ändå alltid med en glimt i ögat 😊.


Så när den här idén med att tillverka miljövänliga ljus av förnyelsebar råvara dök upp så var ingen av oss förvånad över att dottern hade beslutat sig för att genomdriva idén och starta ett eget företag. Det gällde bara för oss att hänga med i svängarna och kanske diskutera en del av de mera utsvävande idéerna hon hade då. Vi har försökt att uppmuntra och inte styra så mycket men samtidigt så ändå vara så realistiska vi kan utifrån våra erfarenheter. Men som ni redan vet från tidigare bloggar så har vi verkligen inte alltid varit överens! Maken har mestadels stöttat med teknisk och materiellt stöd medan jag har blivit tillfrågad om att stötta i själva tillverkningsprocessen, vilket jag gjort gällande design av ljusen. Detta vet ni redan som har läst tidigare blogginlägg. I övrigt lägger ingen av oss föräldrar sig i vad hon bestämmer kring företagandet om inte vi får en direkt fråga om något speciellt.

Det som under den senaste tiden har upptagit dotterns tankar är det här med uthållighet i egen verksamhet. Hur länge orkar man att driva företaget vid sidan om ytterligare ett arbete? Om eller när är det dags att ta nästa steg i det egna företaget och satsa både mera tid, energi och kanske pengar på att arbeta upp det ytterligare? Hur vågar man? Eller ska man göra helt tvärt om och lägga ner alltihop och bara arbeta på dagjobbet? Jag förstår att mycket av dotterns tankar kring det egna företaget handlar om just dessa saker och jag försöker att inte påverka den processen för mycket. Jag brukar säga att den som lever får se hur det blir och det handlar mycket om att vänta ut den tankeprocessen.

Det här med butiken, hur kom det att bli en sådan då? Som många av er redan vet så startade dottern med att tillverkas sina ljus hemma i vår källare. Men det där visste jag i alla fall var ganska dödfött då jag har en dotter som är väldigt social. Skulle hon stå ensam nere i en källare och tillverka ljus utan att ha någon att prata med? Hahaaaaaa - ni får ursäkta att jag skrattar men den tanken är bara för rolig! 🤣 Om ni känner min dotter så skulle ni veta att hon inte alls trivs alldeles ensam. Det tog också ganska snart slut med tillverkningen i vår källare. Hon flyttade hela sin tillverkning till sin egen lägenhet och köket där. Detta var inte populärt hos hennes pojkvän! Hela köket var belamrat med grejer och det stod alltid ljus överallt. Ibland gick det inte att komma in i lägenheter för där stod kartonger av alla storlekar i vägen. Nu vet jag inte om hon fick ett ultimatum där hemma eller inte men något åt det hållet i alla fall. NÅGOT måste ut! Så då kom tanken på en tillverkningslokal upp som ett alternativ. Där hade dottern lite tur då en släkting till oss visste att en lokal var ledig på Torggatan där ett annat företag skulle flytta ut. Sagt och gjort, kontakter togs och helt plötsligt hade dottern ett kontrakt på en egen lokal. Inledningsvis kom lokalen att användas endast för tillverkning men efter hand kom idén om att ha öppet en dag i veckan när dottern ändå höll på med tillverkningen. Den idéen var inte alls dum så det har hon fortsatt med. Senare har butiken utökats med ytterligare ett företag men det är som man brukar säga en helt annan historia.


Outlander Obsession: Trodde ni min besatthet hade tonat ut? Hihihhiiii inte alls. Just nu pågår ju en mini-Draughtlander då inget nytt avsnitt visades denna vecka. Ahhhh vi fans får alltså våndas till nästa måndag innan vi får se den STORA återföreningsscenen mellan Jamie och Clair efter 20 år som åtskilda. Vad gör man då under tiden? Man köper en ny bok i Spinn-of serien om Lord John Grey och sträckläser den. Ja jag vet! Dottern tycker jag är helt knäpp!!


In English: I have been given an impossible task this week. I have to blog about my daughters company and the shop. How do I suppose to know how she is thinking?! Well she asked for it and I have given my point om view. I am thinking that entrepreneurship has been in the family her whole life and that she has been inspired by her father who has had his own company for over 30 years. She never hesitated to start this company of hers and to get a shop was only the next step on the way.

If you have thought that my Outlander obsession had fade away then your wrong! 🤤 What to do when in this mini-draughtlander waiting for Jamie and Clair to unite after 20 years apart? You buy the new book from the Lord John Grey series and bingeread it of course 😍  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post26

Dekorationer och att hela tiden leta ny inspiration och förnyelse.

LjusPosted by Mathilda Fri, October 13, 2017 13:34:49

Äntligen! Ett ämne som passar mig som hand i handske. Det här med dekorationer är ju mitt område. Inget lätt område vill jag ju direkt säga men en utmaning och ganska roligt när vi väl hittar något nytt som kan utmana den kreativa sidan hos mig. Nu är det ju som vanligt då att dottern kanske inte håller med mig när det gäller utformningen av de dekorationer som jag har tänkt ut och så klart även tvärtom 😊 Hur blir vi överens om vilka dekorationer vi ska ha då?

Ja då hade vi vax, vekar och glasburkar så att vi kunde göra ljusen. Okej vad skulle nu burkarna dekoreras med? Bara en etikett med företagsnamn och innehåll? Tråkigt tyckte jag och efter att ha provat det så tyckte jag att vi borde göra vår egen grej på ljusen. Jaha och vad var det då? Ja i början hade vi mest rosetter kring burken men alla gillade inte rosetterna. De blev kanske lite för romantiska och passade inte heller in bland den tidens inredningsdetaljer. Nu har ju jag aldrig varit så rädd för att våra ljus inte ska passa in i modern heminredning utan målet har varit att göra något eget som andra inte har. Från det här med band och rosetter har vi försökt att hitta andra idéer som kan fästas på burkarna. Vi har provat oss fram bland olika band, dekorationer av metall, tråd, fleece, plast, lera och papper. Vi letar efter idéer på nätet för att få inspiration men ibland är det omöjligt att hitta det som andra använt som material. Vi har beställt hem berlocker från Kina, vi har köpt papper så som decoupage från Europa och så klart letat bland alla hobbyprodukter och affärer som finns i Sverige. Vi har också deltagit i olika mässor där nyheter för heminredning presenteras. Idéer kan komma var som helst ifrån egentligen men de bästa är nog de som vuxit fram ur mina egna idéer. I yngre år så arbetade jag mycket med olika hantverkstraditioner. Jag arbeta med lera, virkade och stickade, gjorde snörarbeten, arbetade med halm och gjorde blomsterdekorationer. Ofta kommer idéerna därifrån som grund men de passar ju inte alltid på glasburkar och behöver kanske omarbetas för att kunna användas. Det som är roligt är att dottern inte alls har jobbat med de här olika teknikerna men ber mig då att ta fram saker jag gjort tidigare för att se om hon tycker att något kan användas på våra ljus. Jag har således stor hjälp av att ha hållit på med olika hantverk tidigare.Ja då får vi backa bandet lite och berätta om hur det här med att dekorera våra ljus överhuvudtaget kom till att utvecklas. Dottern hade ju en företagsidé om att tillverka ljus. Hon visste att hon ville göra ljus av annat material än paraffin eller stearin som andra gjorde. Hon inledde med att göra ljus av sojavax som just då var väldigt inne främst i USA, där man ville göra ljus av vegetabiliskt vax då detta anses vara en förnyelsebar råvara (se föregående blogg om vad ekologiskt innebär). Hon gjorde också ljus av sojavax inledningsvis. Då sojavax är ett mycket mjukare vax är paraffin och stearin är så måste vaxet appliceras i en behållare för att inte rinna ut. Senare gick hon vidare till att göra ljus av rapsvax som vi gör nu. Inledningsvis diskuterade vi mycket om vilken form av behållare vi skulle ha. Glas är ju ett bra material då det håller för höga temperaturer. Det finns återvunnet glas att tillgå men även nytt glas finns till rimliga priser. Men förutom glas görs ljus i aluminiumbehållare, behållare av plåt, behållare av keramik osv. Men då vi försökte att tänka hållbart kring vår ljustillverkning så gick aluminium bort. Plåt och keramik gick bort på vägen då vi ändå bestämde oss för genomskinliga behållare eftersom själva lågan syns bättre då. Nåväl då har vi glasbehållare av 1000-tals olika typer att välja på. Vilken ska man välja? Dottern ville ha en glasbehållare som hade lock och som gick att återanvända och därifrån kom idén om att använda konserveringsburkar.

Hur blir vi då överens om vilka dekorationer vi ska ha? Ja det är så att jag gör och är jag själv inte nöjd så kommer det inte ut till försäljning men om jag är nöjd så får dottern se det och är det då okej så kör vi. Vi har ju haft några dekorationer som kanske varit lite väl experimentella eller ”artistiska” som jag föredrar att kalla dem 😊. Dessa har ju då ofta hängt med länge men slutligen blivit sålda. Dottern och jag har då inte varit helt överens om dessa ska göras om eller inte. En rolig historia är när jag gjorde ett ljus med en lite väl artistisk dekoration och det ljuset hade varit med oss på marknad efter marknad och dotter till slut säger att - Den där är så fruktansvärt ful så ingen kommer någonsin att köpa den. Nu gör jag om den! Den fick följa med på en sista marknad innan vi hade tänkt att ”slakta” dekorationen på den. Då kommer en fin dam på en marknad och säger att hon vill köpa den. Dottern tror inte sina öron när hon hör detta. När hon sedan står och slår in ljuset till damen så hör vi henne säga - Jag undrar om ni möjligen har ett exakt likadant ljus till som det jag köpt nu? Då håller dottern på att avlida av skratt medan hon hör mig säga till damen - Nej tyvärr så har vi bara ett av just det här ljuset. Det är helt unikt! Då ler damen och säger att hon är SÅ nöjd med sitt ljus som hon just köpt! Man ska aldrig underskatta ett artistiskt ljus!! 😂

In English: I am talking about the importance of decorations on our candles. How did it come to that we use the decor that we do? When I was younger I did a lot of handicrafts such as pottery, crocheting, needle works and so on and I think that these works inspire me when it comes to decor. I want to use the skills that I have and try to adapt them to our candles. Some of these decorations do not get my daughters approval. She thinks they are to ”artistic” and will not be sold. There is a good story from an occasion at a fair that we attended. A fine lady came up and wanted to buy one of these ”artistic” (ugly as my daughter says) candles and my daughter said Do yo really want to buy this candel? Yes please! Do you really not have another of these candles? I replayed No I am sorry this is really one of a kind candle a unique one. So never unestimate a artistic candle 😂.

So what about my Outlander obsession?!

Oh my good! The print-shop-sciene har nu varit och slutar med att Jamie svimmar när han ser sin Claire efter 20 år. Dessutom har de mage att göra ett marknadsföringstrick i USA och inte släppa ett nytt avsnitt förrän om två veckor! Arrrgggghhhh!!! Vad gör man under tiden man väntar? KOLLAR OM alla avsnitten i säsong 1 och 2 så klart! Lite tröst - texten till The Skye Boat Song som är intromusiken till serien suck....  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post25

Vad betyder egentligen ekologiskt?

LjusPosted by Mathilda Fri, October 06, 2017 23:06:33

Ojoj nu är jag ute på hal is här. Det här är en av våra verkligt stora frågetecken när det gäller vårt ljusskapande. Vad betyder det att ett ljus är ekologiskt? Kan vi säga att våra ljus är ekologiska? Hur gör andra? Och ska vi göra som de gör?

Vad betyder ekologiskt eller att ha en ekologiskt grundsyn? Enligt Nationalencyklopedin (2017) betyder att tänka ekologiskt att rätta sig efter fyra grundprinciper: 1) Allting hänger ihop och börjar man att förändra någonting så leder det till följder någon annanstans ofta oväntade. 2) Allting måste ta vägen någonstans. Det innebär att om man använder sig av materia och förändrar den så kan man inte göra det ogjort. Man talar om att det bara är cykliska system som är uthålliga i längden, exempel på det är naturen. 3) Allt i vår natur är anpassat inbördes och till den fysiska miljö vi lever i. Vi som människor kan inte förbättra naturen utan bara kortsiktigt utnyttja den för att dra nytta av den. 4) Allt det här har ett pris som kopplas till entropilagen dvs att det bara är den soldrivna fotosyntesen som kan sägas producera någonting. Ups det här var ju rejält teoretiskt eller hur? Hur kan man nu tolka detta då och få ihop det med vår ljustillverkning? Ja man får ju bedriva ganska mycket tolkning här och jag vet ju inte om jag har rätt men om ni har en annan syn på det här så kan ni ju alltid kommentera 😊.
bilden är lånad från http://www.gronsakshallen.se/vart-ansvar/miljo/ekologiskt-narproducerat/

Så som jag tänker i alla fall så handlar det om att utnyttja material på ett sådant sätt så att det kan komma till användning många gånger och om det inte längre går att använda materialet så bör det kunna återvinnas på ett bra sätt så att resurserna kan utnyttjas igen. Vi utnyttjar alltså materia så många gånger som det bara är möjligt. Hur är då detta gällande våra ljus?

Vi får gå ner till grunderna här inledningsvis. Vad består våra ljus av? Det finns så klart ett vax som ska smälta och vara bränsle. Det finns en veke som brinner och håller vaxet smält. Vaxet och veken måste finnas i en behållare då vaxet är flytande när ljuset brinner. Och slutligen har vi ofta dekorationer på våra behållare för att försköna dem så att de passar i ett hem. Så hur ska vi då förhålla oss till frågan om det vi använder till våra ljus kan sägas vara ekologiskt? Det ska jag försöka skriva om här. Jag delar upp ljusen i sina komponenter då det kan förklara bättre hur vi tänker i den här frågan:

Vax - Vi måste ju för att få ljus ha ett bränsle, i det här fallet ett vax. Det är ju inte nödvändigt att ha levande ljus idag för att kunna se någonting men det har ju inte alltid varit så. Förr fanns ju inte elektriskt ljus. Men just idag när jag skriver det här så hade vi ett längre strömavbrott och då ska jag säga att det var bra att ha våra ljus! Sedan så är det ju väldigt mysigt med ljus och använder man då ”vettiga ljus” så känns det ju bättre. Vi har valt att använda oss av ett vegetabiliskt vax till våra ljus. Den är ju en förnyelsebar råvara dvs. raps växer ju om och om igen (cykliskt tänkande enligt ovan).Vi använder inte ändliga resurser så som paraffin som är en oljebaserad produkt. Det är ju dåligt att använda paraffin som bränsle av fler skäl, nämligen att de kan vara hälsovådligt att andas in den rök som produceras. Sedan är det ju alltid svårt att helt följa processen för hur produkten har kommit till men här får vi väl lita på producenten av vårt vax som säger att varan producerat under miljövänliga former. Däremot säger de inte att vaxet är ekologiskt trots att det finns produkter som i namnet har prefixet - ECO. Detta har föranlett en del konkurrenter att säga att deras ljus är ekologiska. Men det vill vi inte riktigt göra. Vi säger att våra ljus är mera miljövänliga än vad andra kan vara. Vi vill också att vaxet ska vara så närproducerat som det går. Vi hade önskat ett svenskt vax men det går inte då det inte finns någon producent här. Så vårt vax tillverkas i Europa.

Veke - Här använder vi bomullsvekar. För er som hängt med en del i diskussionerna om produktionen av bomull vet att bomull kräver väldigt mycket vatten vid produktion, vilket ju då får anses som dåligt. Men bomull är ju också en förnyelsebar råvara (åter det cykliska tänkandet) vilket då får anses vara bättre än att elda upp något som inte går att förnya. När det gäller just vekar av bomull så anses de ha de bästa brännegenskaperna, så då kommer vi inte riktigt ifrån användandet av dessa vekar. Men i ljusindustrin så finns det också vekar som har preparerats med kemikalier för att få ändå bättre brännegenskaper och det är ju inte så bra. Åter ett hälsotänkande här då det inte är bra att andas in kemikalier i onödan. Vi använder oss av opreparerade vekar för att gynna oss själva och miljön så mycket vi kan. Men kan man säga att vekarna är ekologiska? Nja de kan ju som våra vekar vara obehandlade men jag skulle väl kanske inte vilja säga att de är ekologiskt tillverkade kanske.

Glasbehållare - Här har vi tänkt på två olika sätt. 1. Vi använder en hel del second-hand glas för att inte i onödan köpa nytillverkat glas. Om vi nyproducerat glas så går det ju inte att få det ogjort och använder man då gamla glas som redan använts tidigare så sliter vi inte lika mycket på jordens resurser, vilket är bra. 2. Nu räcker tyvärr inte second-hand glasen riktigt till för all vår produktion så vi måste ändå köpa en del nyproducerat glas också. Men för att kompensera för detta så tänker vi att ni som kunder kan komma tillbaka till oss med era glas köpta hos oss och få dem påfyllda med vax, så att ni får ett nytt ljus utan att ha köpt nytt glas. Det går bra att behålla dekorationerna på också om man diskar försiktigt. Om man inte vill behålla sitt glas så går det så klart i glasåtervinningen. Cykliskt tänkande igen och vi använder inte mer materia än nödvändigt. Så här skulle jag säga att vi har en ekologisk grundsyn.

Dekorationer - ohhh detta är ett svårt kapitel. Det är svårt här att säga att vi använder ekologiskt material. Men vi har tänkt som så att det material vi använder ska var så hälsovänligt som möjligt i alla fall. Vi använder en hel del band som dekoration. Dessa vill vi ska vara syrafria så det kollar vi. Vi vill också att banden ska vara så närproducerade som det går. I Tyskland görs en hel del band då vi inte riktigt har hittat band tillverkade på närmare håll. När det gäller våra limmer så använder vi bara lim som inte är två-komponentslim. Lite sämre med häftningsförmågan men mera hälsovänligt. När det gäller våra metalldekorationer så vill vi att dessa ska vara fria från bly, nickel och kadmium som är hälsovådliga komponenter. Det ska INTE finnas i våra berlocker så det kollar vi alltid upp innan vi köper in dessa. Ibland har jag frågat konkurrenter om vad deras material innehåller men tyvärr vet alldeles för få något om det och säger då kanske saker som inte riktigt stämmer. Det vill vi inte göra med våra kunder.

Så på det hela taget kan vi säga att vi har ekologiska ljus? I vissa aspekter ja men i andra nej så därför kallar vi inte våra ljus för ekologiska. Vi säger med gott samvete att det vi bränner i våra ljus är snällare mot miljön än vad annat material kan vara och det kan vi stå för. Det känns som viktigt för oss. Det finns tyvärr alldeles för många som i marknadsföringssyfte använder sig av det ekologiska begreppet utan att kanske ha tänkt hela vägen igenom sin produkt. För oss är det falsk marknadsföring. Så vi säljer kanske lite färre ljus genom att inte saluföra oss som ekologiska men vi tror att vi vinner i längden genom att öppet redovisa hur vi tänker. Det känns i alla fall bra i hjärtat att inte lova mer än vad vi kan hålla!

In English! Todays blog is a discussion about the subject organic. What is an organic product? How can we as producers of our candles really know that the products that vi use in and around our candles are organic? We have chosen to not use the term organic when it comes to our candles because we can not guaranty that all processes in our products are organic when it comes to wax, wicks, glass and decorations. We have checked all the processes that we have been able to do and have chosen to use as eco friendly materials that are possible. So we would say that our candles are more eco friendly then for example paraffin candlesticks, which is really important for us. Our candles are also better for you as an user when it comes to healthrelated issues. For example we do not use unnecessary chemicals and our metal details are lead, cadmium and nickel free.

Trodde ni att jag missat att skriva om min Outlanderobssession? Nix! Alla ni andra som också gillar samma böcker som jag och så klart TV-serien sitter ju nu och bara och väntar på den stora händelsen ”the print-shop-scene”. Om ni inte har en aning om vad detta är så handlar det om Jamie och Claire´s återförening efter 20 år isär och en MEGAHÄNDELSE i den här världen. Givetvis en ljustolkning från mig då: Ljus med STENhjärta. Ni andra fattar eller hur?? #outlander #outlanderfan #outlandersweden  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post24
Next »