-

-

.

Ljus&Sånt är en blogg för företaget Paraflax5712 som tillverkar handgjorda miljövänliga ljus av rapsvax, tillverkar inredningsdetaljer och värnar om hantverk genom att sälja andras alster och har även inredningsdetaljer som vi gillar.

Några ord från ljustillverkaren själv!

Om Paraflax5712Posted by Mathilda Sun, December 31, 2017 10:51:25

Nu är det ÄNTLIGEN min tur att blogga. Nu ska mamma få, jag har samlat på mig mycket under ett års tid, hahahahahaha. Idén om att företaget ska ha en egen blogg har egentligen funnits under en lång tid hos mig. Jag har velat att mina kunder ska förstå mina tankar och idéer bakom mitt företag men jag har också velat dela med mig om hur livet som företagare på deltid är. Sen gör det ju inte ont av att man lättare får fler sökträffar på Google när man söker på ljus och Borås, hehehe!

Så varför låta min mamma blogga åt mig? Ja, det har varit svårt för många att förstå att det faktiskt är mamma som skriver bloggen. Jag insåg någonstans bland mina tusen idéer att jag varken kommer ha tid att skriva en blogg, uthållighet nog att fortsätta med det under lång tid samt att skriva inte är min starkaste sida. Så då föddes helt enkelt idén om att låta mamma skriva min blogg. Men som den kontrollfreak jag är (hmm, kanske går i arv mamma?) så vill jag inte låta henne skriva helt fritt, så därför har jag valt vad som ska skrivas om. Jag måste säga att det var ju en jädrans bra idé annars hade det blivit en blogg om OUTLANDER och det är ingen intresserad av enligt mig.

Skämt åsido min familj får stå ut med ganska så mycket som ni säkert förstår enligt denna blogg. Jag har mycket idéer, är kanske inte alltid så bra på att genomföra dem eller så bra på att ens försöka att genomföra idéerna. Så min familj, tack för den hjälp jag får, jag är verkligen enormt tacksam. Jag är nog inte så bra på att visa det i alla lägen men ni betyder mycket för mig.


Året som har gått har bjudit på mycket funderingar kring företagande och utvecklingen av mitt företag. Precis som med allting så har det funnits toppar men också dalar. Oavsett om det har gått bra eller inte så har jag kommit på att det inte finns mycket som slår att sälja ett egentillverkat ljus till en kund som uppskattar den produkten som jag tillverkar. Jag har delat med mig av en bild på Instagram med citatet –

”When you buy from a small business a real person makes a happy dance!”

Det måste jag säga, att ibland dansar jag i verkligheten och ibland inombords när jag säljer mina ljus till en kund som verkligen uppskattar mina idéer.

Så tack till de kunder som jag har träffat under året

Så vad kan man förvänta sig under 2018?

Ibland önskar jag att man hade en liten spåkula så att man kunde se in i framtiden om vad som kommer att hända under året, så att man kan göra sig förberedd på vad som komma skall. Men att inte veta vad som kommer att hända är väl också en del av tjusningen. Så det är helt enkelt bara att luta sig tillbaka och se vad som händer under året!

Tack till alla mina kunder och alla ni som har hjälpt mig med mitt företag under året.

God fortsättning och GOTT NYTT ÅR!

Önskar Mathilda på Paraflax.  • Comments(1)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post31

Är vi alltid överens om hur saker och ting ska gå tillväga? Who ́s the boss?

Om Paraflax5712Posted by Mathilda Fri, September 29, 2017 17:19:50

Idag har jag nästan ingen lust att skriva alls! Vet ni hur mycket pisk jag fick för förra veckans blogg?! Det var INTE populärt att dra in sina personliga intressen i ljusföretagarens blogg. Jag ska inte ens nämna en del kommentarer här... Hon kan vara lite ilsken när det inte passar 😱.

Men nu var ju veckans ämne lite lämpligt om man säger så så jag får väl skriva ändådå. Undrar ni om vi alltid är överens om hur det ska vara på företaget?! HAHAHAHAAAAA säger jag bara. Det är vi INTE kan jag säga. Vet ni att jag "sa upp mig" en gång i rena ilskan. Nu är det ju så att jag har ju inget kontrakt för det här "jobbet" och lönen ska vi ju bara tala tyst om. Så när det blev en situation där jag upplevde att jag kanske blev lite för mycket utnyttjad så fick jag nog. Då tyckte jag att dottern kunde klara sig själv som egenföretagare och sköta sin butik själv, göra sina marknadsresor själv och dekorera sina ljus själv också! Så de så! Som en tjurig barnunge...Nåja jag får säga att jag uppfostrat henne väl då hon inte har svårt för att säga förlåt, så vi löste det ändå ganska så smidigt genom att jag helt enkelt gick tillbaka till att göra det jag redan tidigare gjort på företaget - med några veckors fördröjning så att säga.

Nå det här med att vara överens om vad som ska göras på företaget. Vi har nog faktiskt en generell uppdelning om vem som gör vad. Jag bestämmer exempelvis inte över material som ska beställas in men jag kan ju komma med synpunkter om vad jag tycker är snyggt. Jag har väl vid något tillfälle ganska ljudligt talat om vad jag tycker om ett inköp men det blev inköpt i alla fall. Dessutom var den aktuella produkten svårsåld och då blev det lite gnissel i maskineriet om jag säger så. Det blev inte bättre av att jag vid något mindre väl valt tillfälle råkade säga - Vad var det jag sa? Men för det mesta kan vi faktiskt diskutera igenom om vi tror på en produkt eller inte. Hon har sina idéer och jag har mina men de egentliga inköpten lägger jag mig inte i när det väl bestämts vad som ska köpas in. När det kommer till dekorationer så är det däremot väldigt mycket jag som säger om jag tror på det ena eller det andra. Men även här är vi olika. Dottern kan föreslå en dekoration som jag inte alls gillar och tvärt om. Ofta tror jag dock att hon behöver få se hur det blir i ”verkligheten” för att riktigt förstå hur jag har tänkt. Hon är kanske inte riktigt som jag som ofta visualiserar saker i mitt huvud och förverkligar det. Men jag kanske däremot är sämre på att beskriva det jag tänkt och då kanske det blir lite funderingar från hennes sida om detta verkligen är en bra idé?
Vem är egentligen boss över vem?

Så då till den springande frågan - Who ́s the boss? Även här är det väl ändå så att vi egentligen har en klar uppdelning över det också. Hon är helt klart boss över företaget. Det är hennes företag och hon är ekonomiskt ansvarig för det, det är inte jag. Jag har väl ”bossat” lite över det här med dekoration och tagit ansvar för den. Den delen tycker jag kanske också är den roligare delen av företagandet. Sedan måste jag ju säga att jag är en bättre säljare än vad hon är så företagare hon är! Jag tycker det är kul satt sälja. Det tror jag faktiskt också kan röra sig om en åldersfråga. Jag är inte längre så rädd för att göra bort mig utan jag mest bara kör på. Går det inte hem så går det inte hem. Dottern tycker fortfarande att vissa saker är pinsamma och ”så gör man bara inte” medan jag kan säga men nu kör vi och så gör jag det. Det är lite roligt ibland på marknader när hon tycker jag är pinsam och går ett varv runt marknadsbordet som för att säga ”jag står inte vid det här bordet”. Jag bara kollar som ni andra hahhaaa. 😊 Men för det mesta kommer vi faktiskt överens och bestämmer tillsammans hur vi ska göra och det är väldigt trevligt att göra något ihop med sin vuxna dotter!


Om.ni.trodde.att.jag.helt.skulle.missa.att.skriva om.mitt intresse?! Ni trodde fel! To all you Outlanderfans därute: Jag tyckte att scenen där Jamie tappar sin gåva från Clare vid Culloden var väldigt rörande (men det hade ju ett syfte så klart men i alla fall). Här kommer min tolkning i ljus av

Dragonfly in amber 😍 #outlander #outlanderfans #outlandersweden

Ni vet väl att trollsländor anses vara ett magiskt djur som ger sin ägare styrka och mod. Passa på att skaffa er ett eget ljus i guld eller grått från Paraflax5712 för en extra styrkeboost i höst.

In English: Do we always agree on what go do within the company? No way! We are rather headtrong bouth my daughter and I 😊 so there are a lot of discussions. For example last weeks blog...My daughter didn’t approve of me writing that much of my Outlander interest, mildly saying. Some of it wouldn’t t look good in writing. 😱 Well what to do? Back to the blog and write about the company. We have sort of an agreement when it comes to shores. I don’t decide what to purchase when it comes to products. Of course I will tell her what I like and what I dislike but she does what she wants anyway. Sometimes there are a bit of - What did I tell you? when a product is selling less than expected. That of course is not that well taken sometimes if you know what I mean. When it comes to decorations I decide the most of it. So who’s the boss? Well my daughter is - mostley. She decides most things concerning the company and she has the hole economic responsibility. But I sometimes have to insert a veto if I think that we go the wrong way. She listens sometimes 😊

So did you think that I didn’t dare to say something more about my Outlander obsession? WRONG! To all you other Outlanderfans out there: I made my own Paraflax5712 interpretation of a Dragonfly in amber candle, see above. I thought it was so moving when Jamie dropped his

weddinggift from Clare at Culloden so this is my tribute to that scene. 😍 Dragonfly’s are seen as magic animals that give you strength and courage. I light my candle this fall to give myself an extra boost. #outlander #outlanderfans #outlandersweden  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post23

Webbshop ha eller icke ha? Och att komma ut ur garderoben...

Om Paraflax5712Posted by Mathilda Fri, September 22, 2017 11:42:41

Ha! Den här veckan tänker jag vara obstinat och inte bara skriva om ljus och ljustillverkning och allt som har med dotterns ljusföretag att göra. Jag tänker komma ut ur garderoben också! Tänkte väl att ni nu börjar att undra lite men ni får allt tåla er lite längre ner i texten. Måste ju vara en pålitlig bloggerska och först göra det vanliga jobbet 😊Då ska vi se här...veckans ämne är webshopens vara eller inte vara. Jaha ska jag verkligen skriva om det? Bestämmer jag det?? Vad kul i så fall men här gäller det nog inte att ha för ljusa förhoppningar för hon ”bossen” kommer ju och bestämmer över mig sedan 😝 . Vi har diskuterat det här med webbshop ända sedan företaget skapades. Jag är mycket för att vi ska ha en webbshop eftersom de flesta numera verkar att handla via webben. Vi skulle också nå en större publik tänker jag men samtidigt måste ju de produkter som vi vill sälja komma fram hela till sin köpare. Som det är idag så har vi redan problem med de produkter som vi själva köper in som exempelvis våra glasbehållare. Ofta när vi har fått leverans så är en hel del gods skadat och det innebär krångel för oss att få ny leverans av det som skadats. Ibland händer det till och med att man får beställa om två gånger för att även ersättningsgodset är krossat. Att packa upp glaskross är ingen hit! Är det någon här som får en flashback till de Youtubefilmer från ”känt” leveransföretag där personalen kastar runt det som ska levereras?!

Det jag och dottern oftast diskuterar är hur vi skulle förpacka våra ljus för att de ska vara hela vid leverans? Vi har ett problem och det är att många av våra ljus tillverkas med ganska stora dekorationer som vi fäster med så miljövänligt lim som möjligt. Limmet är inte 100% med tanke på om dekorationen exempelvis får en törn, då kan dekoren falla av. Detta är ju lätt att fixa till i butiken men det skulle ju vara svårare om vi skickat hem en vara till en kund. Ytterligare ett problem är att inte ens det bästa förpackningsmaterialet kan garantera att våra produkter är hela efter transport. Dessutom blir detta förpackningsmaterial så pass dyrt att priset på våra ljus skulle behöva gå upp, vilket inte känns som något vi vill göra nu. Vi har ju visserligen också ljus som inte har dekorationer på sig och de skulle ju kunna sändas ut till kunder via post. Men det är ju inte kul att bara kunna sälja delar av vårt sortiment i webbshoppen. Det skulle kännas märkligt. Vi vill ha glada, nöjda kunder och inte missbelåtna! Så om vi ska ha en webbshop så ska ju så klart allt gå att beställa. Så vi har helt enkelt fastnat här i våra diskussioner gällande webbshop vilket är lite trist. Det vore roligt att nå ut lite längre med våra ljus än i närområdet. Så har ni bra idéer kring det här så är det välkommet!

Jahaa har jag hållit er på halster tillräckligt länge nu?! 😉 Vad menar jag med att komma ut ur garderoben? Ja inte menar jag på det kanske mer vedertagna sättet som uttrycket används idag utan lite mera specifikt för just mig. För er som är mig närmast så kommer det som jag ska skriva nu inte som någon överraskning direkt. Här kommer det... Jag kommer ut som en totalt helnördig OUTLANDER fan! Detta är både väldigt roligt men också lite skämmigt faktiskt. Jag ser ju mig själv som en ganska jordnära och realistisk person och fattar inte riktgt att just JAG har blivit så här påverkad. För er som kanske inte har en aning om vad jag talar om så är det här en bokserie skriven av en amerikansk författarinna som heter Diana Gabaldon. TV-serien bygger på böckerna. Bokserien består av åtta böcker än så länge och också en spinnoff serie om Lord John en karaktär i böckerna/serien.

Vad är det här nu för en besatthet? Jo jag är helt knockad, tiltad och ute av både serien och böckerna. Jag fattar det inte ens själv riktigt. Hur gick det här till? Det började med en regnig sommardag där jag slappade framför TV:n och kollade in en ny TV-kanal som jag fått lov att snylta på när det gäller abonnemanget. Hittar en serie som heter OUTLANDER och tänker att det känner jag igen. Det fanns nämligen en serie på 80-talet som hette så, så jag tänkte att det nog var en re- make av den serien. Jag börjar att titta på första avsnittet på första säsongen och fattar absolut ingenting. Känner inte igen någonting och är lätt förvirrad och allvarligt talad lite besviken! Ursäkta alla andra Outlander-fans! Vad är det här? Inte speciellt bra tänkte jag men jag får väl se ett avsnitt till. Skulle jag aldrig ha gjort!! Detta resulterar i totalt bulktittande på TV, typ 10 timmar i ett sträck. Gråter och snorar och skrattar och fascineras. Blir helt galen och läser varenda bok i serien på fem veckor typ 9000 sidor och är helt världsfrånvänd! Maken undrar vad som har hänt och jag säger bara: - Jag måste tillbaka till 1700-talet! Han stirrar och skakar på huvudet och tänker att nu har hon totalt tappat det! Och det hade jag väl på sätt och vis... men nu tänker jag inte avslöja mer för stunden utan jag återkommer nog till ämnet... Jag riktigt hör dotterns syrliga kommentarer komma nu... Nu har tanten helt snurrat till det: - Ska hon skiva om en j...kla bok-tv-serie i min blogg nu?! Dags för hemmet eller? Ahhh...kolla in mitt svar alla vänner och kanske speciell andra Outlander- fans.
Jag har tillverkat mitt alldeles egna ”Jamie&Clare ljus” på företaget. Exklusivt endast bara för MIG! Kom an nu i säsong tre....#Outlander #Outlanderfans #Outlandersweden

In English: Should we have a Webshop or not? That is the question. This week I will also come out of the closet. But first what about the webshop? Why haven ́t we already started one? Well we have discussed it a lot, my daughter and I. But when it comes to our candles we often have large decorations on them and we are afraid that the decorations will not last in transportation. The material that we wrap the candles in is not enough to keep the candles in shape until they reach you the customer. So sadly we are still in discussions about he webshop.

What about this coming out of the closet? My family says that I have gone bonkers and that I am in on other world. And do you know what? They are totally right! I will say it right out I AM A OUTLANDER FAN! What happened? I do not really know to be honest. It was a rainy day during summer and I was looking for a new series to watch. I found Outlander and got totally lost in the story. I got obsessed! I had to read all the books and the Lord Johns books as well and I did in five weeks time. Approximately 9000 pages. I have to be in the 1800th century! Ahhh... so if you have a candle business, what to do? I have made myself a special, one and only, rapeseedwax candle with Jamie&Clare motif exclusively for the third season of Outlander. So please bring it on! #Outlander #Outlanderfans #Outlandersweden  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post22

Semester – Att luta sig tillbaka och bara stressa ner. Nej nya idéer skulle man tydligen tänka på under semestern.

Om Paraflax5712Posted by Mathilda Thu, July 27, 2017 12:27:15

Mitt i semestern mmmm så härligt! Äga sin tid, ta det lugnare, göra vad man känner för och inte planera så mycket utan bara kolla in dagen när man vaknar för att se bakom rullgardinen vad det är för väder och därefter bestämma vad man ska göra just den dagen. Ahhhhh njutningtid!

HALLÅÅÅÅÅÅÅ! Vad håller du på med? Har du gått i ide? Vad händer? Har du funderat ut än hur vi ska fixa.....Rösten är liiite uppfordrande! Men vakna nu då, har du funderat över hur vi ska fästa de här dekorationerna på burkarna nu då så de ser ut någotsånär? Har du tagit med några ljus för att fota i fina miljöer eller? Hur blir det ska vi ha någon marknadsdag på torget eller hur tänker du? Du jag tänkte på en sak - om vi röjer ut lillahuset så skulle vi kunna ställa alla ljus där och ha sommmaröppet i stugan. Vad tror du om det? Om pappa släpar ut lillahuset ut till vägen så skulle vi kanske kunna fixa några andra också som säljer grejer? Kan det vara någonting tror du? Och du är ju ledig så då kan du baka lite och bjuda på kaffe och kanske ha ett fik öppet? Vad tror du om vi skulle fixa fikakorgar med goda mackor till badgäster som de kan ta med till stranden? Då behöver de ju besöka lillahuset och kanske det då fastnar ett ljus i handen på dem också som de kan ge bort i present när de ska gå och käka middag med kompisar på kvällen? Kan det vara något tror?

HERRE GUD! Jag är mitt i mitt sommarmode och har varvat ner så jag knappt orkar ta mig igenom BT på morgonen då ringer min dotter och bara häver ur sig en massa goda idéer om hur vi ska utveckla verksamheten inom hennes företag. Jag lyssnar ett tag men sedan blir jag lite trött och mest hummar och mumlar lite i telefonänden och då höjs röstläget något. MEH NU FÅR DU SKÄRPA DIG! Har du helt tappat stinget bara för att du är på semester? Kom igen nu! Jaja säger jag, jag ska bara... Hahhaaa säger hon nu är du värsta Alfons Åberg ju. Kan inte du Googla lite på olika berlocker och sånt som vi kan dekorera med. Kolla gärna igenom lite Kinasidor också och välj ut vilka vi eventuellt skulle kunna importera ifrån själva ockå. Sedan om du fixar att titta på lite nya idéer inför hösten också så vore det bra. Behöver vi åka på några mässor för att kolla in idéer tror du? Vilka behöver vi åka på i så fall? Hjälp! Jag har ingen aning! Jag har semester och jag trodde inte detta var tiden för att komma upp med alla goda verksamhetsidéer men det är tydligen ingen tid för att stressa ner utan det är nu alla nya idéer ska kläckas och sållas så att vi bara kan startat upp när semestern är slut. Men man kan ju tydligen inte vara sysslolös under semestern heller utan då ska verksamheten flytta till min stuga och dessutom utökas...

Det ovanstående är lite klassiskt för min dotter. Hon har verkligen tusen idéer när det gäller verksamheten och verksamhetsidéer men riktigt realistiskt är det kanske inte alltid med tanke på att vi trots allt arbetar full tid med annat också båda två. För att verkställa de här idéerna så krävs det också lite tid. Men när ska det ske då? Tydligen under min semester enligt dottern. Hmmm vad ska jag tänka kring det? Äsch jag gör väl som jag brukar jag lyssnar på de idéer som är genomförbara och hjälper till med det jag kan och sedan låter jag det andra passera in genom ena örat och ut genom det andra. Hahaa så vad av ovanstående kan jag nu hjälpa till med då? Jo jag kan kolla nya dekorationsidéer inför hösten och jag kan Googla Kinasidor att importera berlocker ifrån. Mitt bidrag till verksamheten. Öppna fik och fixa mackakorgar får någon annan göra - om de har tid med det. Nu återgår jag till semestern!

In English: This weeks blog is all about ideas. When do we get them and how do we develop our business from the ideas that we get. My daughters idea about that is that I do not have anything to do in my vacationtime so why not work with ideas until we start again in autumn. All ideas are not realistic from my point of view but my daughter thinks that all ideas are worth realising. Hmm maybe not considering that we both have fulltime jobs beside this business. So what to do? Well I help with what I am able to do and I do it in my vacationtime! I Google new ideas for our autumn collection and are searching for decorations that we can import from China and thinking of how we can expand the business further. But for now - back to my vacation and the sunbed. Ahhhh!  • Comments(2)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post18

Uthållighet - nya ideér hela tiden

Om Paraflax5712Posted by Mathilda Fri, June 23, 2017 11:10:21

Uthållighet - vad betyder det? Enligt Synonymordboken så jämställs uthållighet med ihärdighet, seghet, kraft, styrka, energi, tålmodighet, envishet, ork, kondition, tålighet och motståndskraft. Mmm just det! När man startar ett företag från grunden så är det nog just ovanstående attribut som krävs. Nu ska jag ju direkt säga att det inte är jag som har startat ett företag utan det är dottern men jag är ju med på resan så att säga. Dessutom har jag en man som har startat företag och haft det i 35 år så jag har ju dessutom varit med på hans resa även om jag inte varit så inblandad i det företaget arbetsmässigt på samma sätt som nu.

Jaha finns nu de här attributen hos oss som företagare då? När det gäller dottern så har hon ju en ungdomlig styrka, energi, kondition och ork som jag kanske inte riktigt har (längre?). Däremot kan jag tala om att jag har en mycket större ihärdighet, seghet och envishet än vad hon har (någonsin kommer att ha?). Det är nämligen så här: Om det inte riktigt går så bra som dottern har tänkt med företagandet då tänker hon ut tusen nya idéer som hon omedelbart ska förverkliga medan jag då tycker att jag utnyttjar min motståndskraft och bromsar en del av dessa idéer som ibland kan befinna sig uppe bland molnen enligt mitt sätt att tänka. Medan dottern säkert tycker att jag är alltför seg, envis och motståndskraftig som inte vill gå med på alla idéerna 😂. Ni ska veta att det åtminstone en gång per månad infaller ett visst tvivel hos oss båda om ifall det här är rätt sak att hålla på med inom företagandet. Oftast är det dock inte samtidigt som tur är! Då är det ”blues” som gäller. Ingenting är bra - allt är skrutt! Då ska vi lägga ner hela videvitten! Men vad skulle vi göra istället? Det vill säga vad är alternativen? Ska vi sluta helt och hållet med det här med miljövänligare ljus? Låta människor fortsätta att köpa sina billiga paraffinljus och strunta i miljön. Sluta ”missionera” om att minska på gifter och konserveringsmedel och allt vad det är. Vi minskar ju i så fall vår arbetstid totalt och kommer att få mera tid över men kommer vi att vara nöjda med det? Ska vi kanske satsa på någon annan verksamhet som företag istället? Vad skulle det vara i så fall? Vi har hitintills inte haft några oerhört lysande ideér om just det. Alltså ska man ge upp allt och kasta in handduken och bara jobba med sitt ordinarie dagjobb? Vad tycker ni? 😳

Vad är då fördelen med att vara uthållig i just det här företaget med ljusen? Jo det är att vi har något annat att pyssla med än just våra ordinarie arbeten. Detta är ett hantverk som jag nämnt tidigare och något man alltså har för händerna att syssla med, vilket är roligt också. Det är mycket trevligt att få göra något tillsammans med sitt vuxna barn och vi skrattar mycket när vi håller på med ljusen. Jag behöver inte bara bjuda på trevliga middagar hemma för att få se barnen utan vi kämpar på med något tillsammans. Vi träffas ju mycket på det här sättet! Dessutom så har vi ju er - våra trevliga kunder! Det är verkligen mycket roligt att vara i butiken och sälja eller vara ute på marknader när man får träffa mycket folk och får berätta om våra ljus och våra andra miljövänliga produkter. Det är väl det som håller oss igång trots allt när orken tryter lite granna och försäljningen inte riktigt går spikrakt upp genom taket. Så varmt tack till er som är våra kunder! Det är för er skull som vi också är kvar. Ni är supervärdefulla för oss både som trevliga personer men också att ni som kunder ofta för ordet vidare om våra ljus och tar med någon annan bekant att besöka vår butik eller att tipsa om att vi finns. Ni talar helt enkelt gott om oss och det värmer. Vi är OERHÖRT tacksamma för det! Keep up the good work!

In English: This week I am talking about endurance when you have a company like ours. When you have started the business all from the beginning and do not have any support from others you really need perseverance, toughness, strength, power, energy, patience, stubbornness, resistance and fitness to be able to continue the work with your business. Now and then we use to be hit by the ”blues” and start to think about the meaning with all this work. Should we leave all this with the candles and only concentrate on our daytime jobs? Or should we start another business with something else instead? But why do we persist with business then? The answer is - It is really fun to have something to do with your hands, handicrafts gives the pleasure of have made something yourself. It is also fun to have something to do together with your grown up child. And last but absolutely not least, you the customer! It is so fun and interesting to talk with all of you when you come to our store or we meet at fairs and we can tell you all about our products. You are the ones spreading the word of our products. So thank you all! Keep up the good work!  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post15

När jobbar vi egentligen med våra ljus? - Att bryta ihop på kvällarna i gapflabb!

Om Paraflax5712Posted by Mathilda Fri, June 16, 2017 11:00:50

Okej då kör vi ännu en vecka, lite motvilligt som vanligt men det är bara att komma över och börja skriva en rad. Sedan är det på gång. Att jobba med ljus - hur ser det ut när man har ett annat arbete också och inte arbetar med ljusen på heltid? Jo självklart är det på kvällarna det sker. Nu är det så att jag har inga problem med det för jag är en kvällsmänniska men dottern!? Hon är morgonmänniska och efter kl.20.00 så börjar hennes hjärna att släcka ner. Det är ganska roligt för som mamma ser man ganska snabbt när det sker. Allt blir lite segare, det kommer inte så mycket idéer längre (för det kan jag tala om att dottern hon har idéer hela tiden! Mycket mer idéer än vad vi skulle kunna förverkliga under en livstid). Ibland så ska vi lägga ner hela verksamheten - då är hon trött på hela balunsen och då ska vi inte göra något mer alls. ”Det är ingen idé säger dotter vi får ju inget sålt ändå”. Riktig depparjeppe! Då får jag peppa så vi kommer igång igen och jobbar på något nytt mål. Men ibland är det uppåt värre då kan det bli vad som helst. Då kanske vi ska köpa en annan butik med helt annan inriktning eller bli grossister för någon vara. Det har varit allt från delikatessbutik, korvvagn, donutvagn, sälja paraplyer, teér eller äppelskalarutrustning. Eller möjligen starta webbshop, eller youtubekanal eller något ditåt. Då gäller det att hålla i hatten för man vet aldrig om det redan är klart!😳. Denna blogg är ju en av idéerna som hon levererade och jag hade inte stor chans att säga nej. Jag är väl den som bromsar en del av grejerna men samtidigt är det faktiskt jag som gör. Speciellt om hon ska lägga ner 😜. Liite mer uthållighet från min sida alltså.

Nåväl tillbaka till ljustillverkningen. Som jag troligen har nämnt i något annat blogginlägg så är det dottern som gör själva ljusen. Jag är den som designar dekorationer till ljusen och gör dem. Det innebär att vi arbetar med detta på kvällstid och beroende på om vi har en deadline för en marknad eller speciell högtid så innebär det olika antal kvällar i veckan som vi arbetar med det här. Jag kan väl ärligt säga att ibland är det med viss skeptisk inställning jag masar mig iväg till lokalen för att arbeta. Men när vi väl kommit igång så brukar timmarna slinka iväg och det kan bli sen kväll innan vi är klara med en laddning ljus. Beroende på då om man har arbetat mycket eller lite så kan det ibland bli lätt hysterisk stämning lite senare på kvällen. Det räcker med att en av oss säger någonting så kan vi brista ut i gapflabb för ingenting! Då är det svårt att hålla produktionen uppe men roligt har vi och det smittar oftast av sig. Vi kan ibland skratta så vi gråter 🤣. Men vi är oerhört seriösa däremellan om vi har en deadline så ser vi till att hålla den så det får inte helt gå över styr men vi är väl inte bäst på att ligga i förväg utan mottot är lite ”jobba bäst under stress”. Det som är extra kul är ju om vi får en beställning till något särkilt tillfälle. Då lägger vi ofta ner extra krut på att kunden ska få en så fin leverans som möjligt. Det är roligt att få göra något personligt till en kund!

In English: Today I am talking about making our candles. When do we do them? Both my daughter and I have other jobs so we do not do our candles on full time basis. We make our candles in the eveningtime and sometimes it is hard to go to your second job when your daytime work is over. But when you are in the shop and start making the candles the time often flys and it is usually late evening before we have done a new batch of candles. If we have a special deadline for a customer or for a market event it can be several nights work in the shop. When your tired it does not take much before we laugh our harts out of something and can not stop. We laugh so hard that we cry. But we have fun doing it so why bother 🤣.  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post14

Om oss- som ljusfreaks

Om Paraflax5712Posted by Anita Lindahl Sun, February 26, 2017 19:32:28

Åhhhh herregud nu är det dags för mig, den ofrivilliga bloggaren att skriva någonting här. Varför blir man utsatt för sånt här? Det är väl inte mitt fel att dottern har för mycket att göra på företaget? Jaja bollen är i rullning och det är bara att ta tjuren vid hornen och göra sitt bästa. Vad var det uppdraget bestod av nu då? Om oss - som ljusfreaks...Freak kan hon vara själv men galen i ljus är jag ju och har alltid varit. Har alltid typ 20 ljus tända om kvällarna både vinter och sommar. Då får man antagligen skylla sig själv att dottern börjat att tillverka ljus tänker jag. Hur började det här nu då?

Det började med att alla, precis alla var tokiga i doftljus. Men för bövelen har man astma så kan man inte ha en massa tjusiga doftljus hemma! Det är lite mer prioriterat att kunna andas faktiskt. Så vad gör man då? Jo diskuterar om detta kan vara en affärsidé. Nu har jag en dotter som inte tänker så länge utan kör igång så fort hon fick koll på hur man ska göra ljus. Hon hittade information om att paraffin inte var hälsosamt eftersom det var en oljeprodukt. Vem vill ha bilen puttrandes i vardagsrummet? Stearin, nja det gjorde ju alla andra varför göra det lätt för sig? Sojavax! Där har vi grejen! Ett vegetabiliskt vax från en produkt som är förnyelsebar. Det kör vi på. Sagt och gjort. Beställningar gjordes av burkar och vax för det hade vi ju läst att det måste vara en behållare som håller vaxet. Glas får det ju bli eftersom ljuslågan ska synas. Japp så var det klart. De första ljusen tillverkades men var de inte lite tråkiga med bara en glasburk och ett ljusvax inuti? Då kom frågan: Mamma du är ju bra på det här med att virka, sticka och handarbeta, kan inte du fundera ut någon form av design till ljusen? Men, men hur blev jag inblandad i det här med tillverkning av ljusen?! Varför sa jag ja? Jo jag vet man gör allt för sina barn eller hur? Så sagt och gjort där också - design till ljus. Var hittar man sånt då? Google är ju inte dumt i vissa lägen. Måååååånga timmar gick åt att titta efter vad som går att göra på ljusburkar. Sedan tog arbetet vid att hitta bra grejer att dekorera med och sätta igång att producera. Många kvällar gick åt för att få till det hela men kunderna gillade vad vi gjorde så det var bara att ligga i. Här ser du ett av våra första sojavaxljus.
  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post0