-

-

.

Ljus&Sånt är en blogg för företaget Paraflax5712 som tillverkar handgjorda miljövänliga ljus av rapsvax, tillverkar inredningsdetaljer och värnar om hantverk genom att sälja andras alster och har även inredningsdetaljer som vi gillar.

Drömfångare- Nordic Light

HantverkPosted by Mathilda Wed, May 31, 2017 22:39:08

Jahaja nu ska jag skynda sig med att skriva ett nytt blogginlägg också! "Vi kanske kan vara i tid för en gång skull" säger dottern. Vadå? Jag har ju precis kommit hem och det tar lite tid att acklimatisera sig igen efter semestern ju 😂. Men det hjälpte inte att vara ovillig idag heller utan det är bara att ta tag i det hela. Okej vad är ämnet nu då? Drömfångare - men det är ju dotterns eget projekt?! Men, men jag får göra ett försök.

Det här med drömfångare har blivit en inredningsdetalj för många men har även en stor betydelse för dem som tror på andlighet och naturens betydelse för hälsa och välbefinnande. Om man googlar på den ursprungliga betydelsen av drömfångare så finner man att drömfångare skapades av ursprungsbefolkning i Amerika, de så kallade Ojibwe eller Chippewa stammarna i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Ursprunget är de muntliga traditionerna som berättades vidare från de äldre till barnen. Historierna om drömfångarnas ursprung har berättats ända sedan antiken. Historierna bestod av berättelser där man beskrev att allt ont som kunde drabba ett barn kunde samlas i ett nät (spindelnät) som hängdes över barnens sovplatser. Näten bestod av en trävidja som böjdes till en cirkel och där man trädde en tvinnad tråd liknande ett spindelnät i innandömet. Tråden skulle färgas blodrött med hjälp av växtdelar. Drömfångaren skulle då sålla bort alla onda händelser som kunde drabba barnet och bara låta de goda tankarna att passera vidare till barnet. Traditionellt satte man också en fjäder i mitten på spindelnätet som betydde luft eller andning. När fjädern rörde sig i luftdraget så symboliserade det betydelsen av "god luft". I dagens moderna drömfångare sätter man ofta in pärlor eller stenar som "vävs" in i nätet men det var ingenting som man hade i de ursprungliga drömfångarna. Enligt någon källa jag hittade anser en del amerikansk ursprungsbefolkning som lever idag att det bara är de som bör få tillverka drömfångare för att "garantera dess äkthet" och alla andra tillverkningar av drömfångare bör förkastas. En annan källa hävdade att det är okej att tillverka drömfångare för andra också bara man inte försökte imitera de "äkta drömfångarna".

Så hur skulle vi tänka kring det här att tillverka drömfångare? Dottern tyckte att de var vackra inredningsdetaljer och det kunde jag väl acceptera. Men för att ändå på något sätt respektera den ursprungliga tanken med drömfångare så har vi valt att inte försöka skapa "riktiga" drömfångare utan gör dem utifrån vårt eget kunnande. Basen i våra drömfångare är inte trä utan metall och vårt nät är inte ett vävt spindelnät utan består av dukar som jag virkar och som vi spänner upp i metallringen. Dekorationerna är självklart inspirerade av de ursprungliga med fjädrar och band men vi hävdar inte att dessa har den "äkta" innebörden (se ovan). Så hur har detta tagits emot då? Jo väldigt bra. För den som gillar hantverk och drömfångare är det ett bra tillfälle att få en handgjord produkt från oss. Vi kan ju aldrig konkurrera prismässigt med de billiga kopior som tillverkas i Asien men vi kan i alla fall garantera hantverket i drömfångaren. Så passa på att få en egen unik drömfångare från Paraflax5712!

To our Englishspeaking friends: Today I´m talking about dream catchers, the history behind them and why we are making our own version of them. We do not want to impose that our dream catchers are the "real thing" instead we are making dream catchers as a interior design item. The case is of metal and the interior is a crochet cloth made by me. Then the rest of the decorations with lace, textile bands, pearls and feathers is made by my daughter. We guarantee a handmade product from Paraflax5712 so be sure to purchase one of your own!  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post12

Hantverksgrupper? Vilka håller på med hantverk egentligen?

HantverkPosted by Mathilda Fri, May 12, 2017 10:27:21

Det här med hantverksgrupper är intressant! Vilka är det egentligen som håller på med hantverk? Vi har ju tidigare diskuterat det här med vad som räknas som "riktigt hantverk" se tidigare blogginlägg. Enligt vår egen definition så vidgar vi ju begreppet något och tar med alla de som arbetar med något att tillverka för hand men där man kanske i något moment även kan använda verktyg av olika slag eller enstaka färdigproducerade detaljer. Ofta när det gäller de som håller på med riktigt hantverk och finns med i hantverksgrupper så får vi konstatera att medelåldern är ganska hög. Varför är det så? Saknar yngre förmågan att göra hantverk? Eller vill de inte vara med i hantverksgrupper utan kör lite mer för sig själva eller hur är det egentligen? I alla sammanhang som vi träffat så kallade "riktiga hantverkare" så har det varit äldre personer med. Dottern har alltid varit yngst medan jag själv ganska väl har matchat in i den äldre gruppen. Det har som vi också tidigare sagt funnits en lite njugg inställning till vissa hantverksprodukter och då är det klart att de som fått sitt hantverk bedömt som "inte godkänt" inte vill vara med i gruppen eftersom de inte känner sig välkomna och inte heller i vissa fall får vara med i gruppen.


Då undrar jag lite granna här hur man i dessa hantverksgrupper, som har lite mer njugg inställning till vissa hantverk, tänker kring återväxt? Om det nu inte ansöker yngre förmågor till hantverksgrupperna och de inte heller får vara med så borde det ju vara så att hantverksgrupperna till slut kommer att dö ut. Vill man det? För i ärlighetens namn så får man ju också säga om en del hantverk att de kanske inte riktigt passar in i de "moderna hemmen" och därför inte kommer att säljas till den gruppen av personer som bor så och har det utseendet på sina hem. Så vad ska man göra? Är det okej att modernisera utseende på en del hantverk? Exempelvis när det gäller färgsättning eller utformning? Jag har i något läge dristat mig till att föreslå detta men det har inte fallit i god jord alla gånger. Men det är väl som med så mycket annat att modet för heminredning det växlar mycket men det gör inte alltid hantverket. Nåja som tur är så finns det fortfarande människor som intresserar sig för rejält hantverk och som också uppskattar det hantverksmässiga i processen. Men de som mera följer modet och tillverkar hantverk som är av mer modern kaliber de har ofta egna företag och marknadsför sina produkter på ett helt annat sätt än genom hantverksgrupper. Det är i alla fall min erfarenhet. Om ni upplever något annat så kommentera gärna!

For our Englishspeaking friends: This weeks blog is about handicraftsmengroups. Who are in these groups? Why is there almost only elderly persons in these groups? Isn't there young persons making handicrafs? My thesis is that these groups are sometimes very conservative and they don't allow newer items of handicrafts to be accepted in the group. This is petty though these groups often need new blood so they don't dry out.  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post9

Hantverksintresset, vad är ett hantverk? Scrapbooking.

HantverkPosted by Mathilda Tue, March 21, 2017 20:19:45

Ny vecka - nytt uppdrag! Funderingar kring vårt hantverksintresse och vad som egentligen är ett hantverk? Nu tror jag att jag tänker sticka ut hakan ordentligt här - hoppas någon som läser säger emot eller håller med. Så vad menar jag nu då - jo jag menar att allt hantverk borde bli godkänt som just HANT (dvs. gjort med händerna) VERK om det är gjort med händerna. Det finns viktigpettrar därute som anser att bara visst hantverk är riktigt hantverk. Jag har aldrig fått reda på vilka kriterierna är för själva hantverkets utförande så jag vet kanske inte vad de egentligen menar men har fått exemplifierat att exempelvis scrapbooking inte räknas som ett hantverk. Då undrar jag varför? Om någon någonsin gjort scrapbooking så vet de att det ofta innebär många timmars arbete med händerna för att montera de olika detaljerna i ett projekt. Visserligen använder många maskiner av olika slag för att exempelvis stansa ut figurer eller monterar olika små färdiga detaljer på sina projekt men det görs ju fortfarande för hand. Om jag nu tar virkning som ett exempel, skulle det vara mera hantverk än scrapbooking? Varför då? Garnet har många inte gjort själva (det finns ju så klart de som gör det också men många köper sitt garn färdigt i en härva) och de använder en virknål som någon annan massproducerat i en fabrik. Ofta har de också ett mönster att arbeta efter som någon annan producerat. Den som virkar har inte skapat mönstret själva. Så var går gränserna för "riktigt" hantverk? Är våra virkade alster (se definition ovan) mera "riktigt" hantverk än exempelvis våra ljus?

Varför är nu det här resonemanget viktigt för oss? Jo det är så att vi ibland har fått höra att vi inte utför riktigt hantverk. Okej glaset vi använder är inte gjort av oss, det medges och vi använder band/berlocker som någon annan tillverkat, men varför skulle det vara mindre HANTVERK i detta för det? Vi handhäller vårt vax, det är en lång smältprocess. Det gäller att professionellt avgöra vilken form av veke som ska användas för att kunden ska få ut så mycket brinntid som möjligt ur sitt ljus i olika behållare. Vi har skapat vår egen design på ljusen (inte köpt ett mönster) och allt fästs för hand. Vi väljer så miljövänliga material vi bara kan. Så varför räknas detta inte som hantverk för vissa? Vi tror i vilket fall att bredare synsätt på vad som är hantverk gynnar hantverkstraditionen. Vi måste ju utvecklas för att hantverk inte ska dö ut. Så varför så sträng syn på vad som är "riktigt" hantverk? Bara undrar... Jag skulle gärna vilja se fint scrapbooking arbete på hantverksmarknader framöver så de så! Heja alla er scrapbookare därute!  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post2