-

-

.

Ljus&Sånt är en blogg för företaget Paraflax5712 som tillverkar handgjorda miljövänliga ljus av rapsvax, tillverkar inredningsdetaljer och värnar om hantverk genom att sälja andras alster och har även inredningsdetaljer som vi gillar.

Traditioner och hantverk

HantverkPosted by Mathilda Sun, December 17, 2017 18:43:54

Jag har funderat lite sedan senaste blogginlägget. Det handlade ju om nutid och hur man kan marknadsföra olika produkter. Det här är inget som bossen har bett mig att skriva om men tänkte att det ändå kan vara intressant att sätta det här med hantverk, traditioner och hemslöjd i ett tidsperspektiv. Enligt Wikipedia är hantverk ett produktionssätt som utförs för hand. Utövaren behärskar ofta hela processen, och det färdiga resultatet beror i hög grad på hantverkarens yrkeskunskaper och individuella förmåga eller fallenhet. Här skiljer man på olika sorters hantverk, 1. Direkthantverk så som textilt- trä- plasthantverk, stenhuggning, smidesslöjd, näverslöjd, glasblåsning, läderhantverk, målning, teckning, tvål- och ljustillverkning. 2. Framställningshantverk så som garvning, tjär- och kalkbränning, repslagning och stenbrytning. 3. Verktygshantverk som syftar till att tillverka verktyg så som handgjorda smidesverktyg, knivmakeri, handgjorda stenverktyg och handgjorda jordbruksredskap. Hemslöjd är en hantverksmässig tillverkning av bruks- eller prydnadsföremål för eget behov eller till försäljning. Ordet är känt på svenska sedan 1807. Ursprungligen var det ett samlingsnamn för tillverkning av bruksvaror som kläder, hemtextilier, husgeråd, möbler, arbets- och transportredskap, på landsbygden utförd i hemmet för eget behov, till skillnad från avsaluslöjd. Avsaluslöjd var fram till industrialismens genombrott viktigt i många trakter, och redan under medeltiden förekom en omfattande försäljning av slöjdvaror. Så om man tittar tillbaka i släktleden så har säkert de flestas anhöriga, om de inte var rika och mäktiga förstås, hemslöjdat hantverk för sin och familjens eget behov. Dessutom kanske också drygat ut sina inkomster med avsaluslöjd. Om vi går tillbaka i tiden så var det ju inte vanligt att få pengar för sina varor utan man bytte varor med varandra. Att inte kunna hantverka ansågs ju som något väldigt ovanligt. Till och med i mina Outlanderböcker förekommer det här. På 1700-talet ansågs det vara väldigt märkligt att inte kunna exempelvis sticka ett par strumpor själv. Detta händer Claire som är från 1940-talet. Hennes man Jamie tycker att det är väldigt lustigt att hon inte kan sticka ett par strumpor till sig själv. På den tiden stickade även männen så han får helt enkelt lära henne hur man gör. Under mörka höst och vinterkvällar när skörden var intagen, om man var jordbrukare, så användes kvällarna att tillverka saker. Om vi nu tar 1700-talet som exempel så fanns kanske inte ordet hemslöjd utan det var helt enkelt tillverkning för det nödvändiga i vardagen att till verka skålar, knivar, strumpor och andra kläder. Om det fanns möjlighet att göra mera än det som behövdes till familjen så kunde man antingen byta till sig andra varor för det man kunde tillverka själv. Senare så såldes som sagt överskottet som avsaluslöjd.

Så vad har hänt med det här i vår tid nu då? Jo det finns väldigt många idag som inte kan hantverksmässigt tillverka praktiska föremål för det dagliga behovet eller för den delen tillverka prydnadsföremål till sig själva. Det är ju egentligen inte så konstigt då det mesta idag går att köpa. Så när skedde den här förändringen att det var ”finare” att köpa än att tillverka själv? Jag kommer ihåg i min egen barndom när mamma som arbetade som sömmerska hade sytt mig en hel dress med kavaj, byxor och kjol i ett jättesnyggt fint ylletyg. Var jag tacksam?! Nej verkligen inte! Tyget kliade och höll på att göra mig tokig!! Det visade sig senare att jag inte tål ylletyger närmast kroppen. Men det var ju inte i huvudsak det som var problemet utan att jag hellre ville ha ett par köpejeans! Jag bråkade om det där kommer jag ihåg och till slut suckade min pappa och sa att jag skulle få ett par köpejeans men då fick jag banne mig använda det mamma hade sytt till ”fin”. Det var ju också så på den tiden (alla unga läsare fattar nog ingenting nu) att man hade på sig ”lekkläder” till vardags och ”finkläder” till helger eller när man skulle gå bort någonstans. Nu skrattar bossen så att hon nästan viker sig!! Det har aldrig hänt henne som alltid är ”finklädd” oavsett om det handlar om att gå på fest eller ut på en åker. Bah! Vad vet ungdomar om det här? Inget!

Nåja det här har ju också inneburit att det inte längre är så många som kan tillverka exempelvis egna strumpor eller slöjda sig en kniv och inte heller som vi göra egna ljus. Oftast är det väl så att om det är något som få kan tillverka så blir det lite exklusivt men där har inte riktigt hemslöjdandet/hantverkstillverkningen följts av den etiketten. Tillräckligt många kan fortfarande slöjda för att vissa grupper ”ska se ner” på hantverk. Som tur är tycker jag mig se att det numera finns yngre ofta under 30 år som är intresserade av att lära sig hantverk. Men här finns en trend att om det är något egenhändigt planerat/tillverkat så är det design 😳. Men mer om det en annan gång. Det blir i alla fall lite mera exklusivt eftersom inte alla kan göra det. Men allt för många rynkar på näsan åt hantverk/hemslöjd vilket kan göra mig tokig! Man värderar inte sakerna som någon tillverkat själv utan vill i princip ha dem gratis bara för att det är hantverk/hemslöjd! Hur tänker man då?! Man kan lägga tusentals kronor på en vara som är ”inne” och tillverkad i massproduktion ofta Kina men inte ge en hantverkare/hemslöjdare en vettig timpenning för det som de gör. Detta kan göra mig galen! Dessutom blir jag arg på de hantverkare/hemslöjdare som nervärderar sin egna verk ock säljer ut dem för ingenting!! Det är inte okej någonstans. Nej lyft på hakan alla hantverkare/hemslöjdare och börja ta betalt för det ni gör, för ni är unika!! Låt det bli exklusivt med egentillverkat hantverk/hemslöjd! Och dyrt!!

Min Outlander-obsession. Ni som läste mig förra gången vet att jag inte tyckte om de avsnitten av serien men nu säger jag Ja och JA igen. Mycket bättre denna gång. Fortfarande vinner böckerna men det vet ju inte de om som inte läst dem eller hur? Nåja nu är det ett avsnitt kvar och final i säsong tre. Därefter startar Droughtlander dvs den perioden som infinner sig mellan två säsonger av serien. Det kommer i alla fall en säsong fyra mer vet vi inte om ännu. Redan har diskussionerna börjat gå hårt i mina fan-clubar om vad man ska hitta på då? Många ska läsa böckerna och alla obsessed läser om. Så även jag! Har redan börjat men ska läsa om spin-off böckerna med Lord John har jag tänkt OCH fortsätta att planera min Skottlandsresa som vi ska göra i sommar! Ojoj undrar om familjen vet att de ska se en massa Oulandersiter?? Retades med bossen om att jag från och med i sommar ska börja bära rutig kilt, sjal och köpa mig en massa Outlandersmycken. Hon höll på att dåna! Nåja jag har en gräns och den går vid sängkläder, handdukar och tischor med Sam Hughan på. Alltid något eller? 😂

Lord John Grey och Claire Fraser

English: This weeks blog is a looking back in time on handicrafts/crafts. In the Middle ages people made handicrafts for their own need of clothes, bowls, knives and so on. If they had the opportunity they made more than they needed for their families and traded the gods for other necessities. There was no money involved yet. But in the 1900 century the gods that was not needed was sold for an extra income. Necessary for the most if not rich and mighty. Today it´s not common for the most to be able to make all the everyday things that we need on our own. We buy the things we need and there are a slight view of disparity on homemade products in some groups. This makes me a bit mad though it should be the other way around. Often if something is ”modern” and a hype then we can put a lot på money in these things often made in China without hesitation. But if handicrafts are a bit more expensive then people ask why? They don’t appreciate the time and effort that it takes to make a handicraft. Sometimes I see homemade product sold so cheap that I get angry for real! Why doesn’t these items get the appreciation that they are worth? So please all you other craftspersons out there, please put a pricetag on your items that shows that these items are worth the planning, costs for making the items and the time it took to make them! Make your item as exclusive as possible!! Don’t sell yourselfs out for nothing!!!  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post30

Drömfångare- Nordic Light

HantverkPosted by Mathilda Wed, May 31, 2017 22:39:08

Jahaja nu ska jag skynda sig med att skriva ett nytt blogginlägg också! "Vi kanske kan vara i tid för en gång skull" säger dottern. Vadå? Jag har ju precis kommit hem och det tar lite tid att acklimatisera sig igen efter semestern ju 😂. Men det hjälpte inte att vara ovillig idag heller utan det är bara att ta tag i det hela. Okej vad är ämnet nu då? Drömfångare - men det är ju dotterns eget projekt?! Men, men jag får göra ett försök.

Det här med drömfångare har blivit en inredningsdetalj för många men har även en stor betydelse för dem som tror på andlighet och naturens betydelse för hälsa och välbefinnande. Om man googlar på den ursprungliga betydelsen av drömfångare så finner man att drömfångare skapades av ursprungsbefolkning i Amerika, de så kallade Ojibwe eller Chippewa stammarna i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Ursprunget är de muntliga traditionerna som berättades vidare från de äldre till barnen. Historierna om drömfångarnas ursprung har berättats ända sedan antiken. Historierna bestod av berättelser där man beskrev att allt ont som kunde drabba ett barn kunde samlas i ett nät (spindelnät) som hängdes över barnens sovplatser. Näten bestod av en trävidja som böjdes till en cirkel och där man trädde en tvinnad tråd liknande ett spindelnät i innandömet. Tråden skulle färgas blodrött med hjälp av växtdelar. Drömfångaren skulle då sålla bort alla onda händelser som kunde drabba barnet och bara låta de goda tankarna att passera vidare till barnet. Traditionellt satte man också en fjäder i mitten på spindelnätet som betydde luft eller andning. När fjädern rörde sig i luftdraget så symboliserade det betydelsen av "god luft". I dagens moderna drömfångare sätter man ofta in pärlor eller stenar som "vävs" in i nätet men det var ingenting som man hade i de ursprungliga drömfångarna. Enligt någon källa jag hittade anser en del amerikansk ursprungsbefolkning som lever idag att det bara är de som bör få tillverka drömfångare för att "garantera dess äkthet" och alla andra tillverkningar av drömfångare bör förkastas. En annan källa hävdade att det är okej att tillverka drömfångare för andra också bara man inte försökte imitera de "äkta drömfångarna".

Så hur skulle vi tänka kring det här att tillverka drömfångare? Dottern tyckte att de var vackra inredningsdetaljer och det kunde jag väl acceptera. Men för att ändå på något sätt respektera den ursprungliga tanken med drömfångare så har vi valt att inte försöka skapa "riktiga" drömfångare utan gör dem utifrån vårt eget kunnande. Basen i våra drömfångare är inte trä utan metall och vårt nät är inte ett vävt spindelnät utan består av dukar som jag virkar och som vi spänner upp i metallringen. Dekorationerna är självklart inspirerade av de ursprungliga med fjädrar och band men vi hävdar inte att dessa har den "äkta" innebörden (se ovan). Så hur har detta tagits emot då? Jo väldigt bra. För den som gillar hantverk och drömfångare är det ett bra tillfälle att få en handgjord produkt från oss. Vi kan ju aldrig konkurrera prismässigt med de billiga kopior som tillverkas i Asien men vi kan i alla fall garantera hantverket i drömfångaren. Så passa på att få en egen unik drömfångare från Paraflax5712!

To our Englishspeaking friends: Today I´m talking about dream catchers, the history behind them and why we are making our own version of them. We do not want to impose that our dream catchers are the "real thing" instead we are making dream catchers as a interior design item. The case is of metal and the interior is a crochet cloth made by me. Then the rest of the decorations with lace, textile bands, pearls and feathers is made by my daughter. We guarantee a handmade product from Paraflax5712 so be sure to purchase one of your own!  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post12

Hantverksgrupper? Vilka håller på med hantverk egentligen?

HantverkPosted by Mathilda Fri, May 12, 2017 10:27:21

Det här med hantverksgrupper är intressant! Vilka är det egentligen som håller på med hantverk? Vi har ju tidigare diskuterat det här med vad som räknas som "riktigt hantverk" se tidigare blogginlägg. Enligt vår egen definition så vidgar vi ju begreppet något och tar med alla de som arbetar med något att tillverka för hand men där man kanske i något moment även kan använda verktyg av olika slag eller enstaka färdigproducerade detaljer. Ofta när det gäller de som håller på med riktigt hantverk och finns med i hantverksgrupper så får vi konstatera att medelåldern är ganska hög. Varför är det så? Saknar yngre förmågan att göra hantverk? Eller vill de inte vara med i hantverksgrupper utan kör lite mer för sig själva eller hur är det egentligen? I alla sammanhang som vi träffat så kallade "riktiga hantverkare" så har det varit äldre personer med. Dottern har alltid varit yngst medan jag själv ganska väl har matchat in i den äldre gruppen. Det har som vi också tidigare sagt funnits en lite njugg inställning till vissa hantverksprodukter och då är det klart att de som fått sitt hantverk bedömt som "inte godkänt" inte vill vara med i gruppen eftersom de inte känner sig välkomna och inte heller i vissa fall får vara med i gruppen.


Då undrar jag lite granna här hur man i dessa hantverksgrupper, som har lite mer njugg inställning till vissa hantverk, tänker kring återväxt? Om det nu inte ansöker yngre förmågor till hantverksgrupperna och de inte heller får vara med så borde det ju vara så att hantverksgrupperna till slut kommer att dö ut. Vill man det? För i ärlighetens namn så får man ju också säga om en del hantverk att de kanske inte riktigt passar in i de "moderna hemmen" och därför inte kommer att säljas till den gruppen av personer som bor så och har det utseendet på sina hem. Så vad ska man göra? Är det okej att modernisera utseende på en del hantverk? Exempelvis när det gäller färgsättning eller utformning? Jag har i något läge dristat mig till att föreslå detta men det har inte fallit i god jord alla gånger. Men det är väl som med så mycket annat att modet för heminredning det växlar mycket men det gör inte alltid hantverket. Nåja som tur är så finns det fortfarande människor som intresserar sig för rejält hantverk och som också uppskattar det hantverksmässiga i processen. Men de som mera följer modet och tillverkar hantverk som är av mer modern kaliber de har ofta egna företag och marknadsför sina produkter på ett helt annat sätt än genom hantverksgrupper. Det är i alla fall min erfarenhet. Om ni upplever något annat så kommentera gärna!

For our Englishspeaking friends: This weeks blog is about handicraftsmengroups. Who are in these groups? Why is there almost only elderly persons in these groups? Isn't there young persons making handicrafs? My thesis is that these groups are sometimes very conservative and they don't allow newer items of handicrafts to be accepted in the group. This is petty though these groups often need new blood so they don't dry out.  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post9

Hantverksintresset, vad är ett hantverk? Scrapbooking.

HantverkPosted by Mathilda Tue, March 21, 2017 20:19:45

Ny vecka - nytt uppdrag! Funderingar kring vårt hantverksintresse och vad som egentligen är ett hantverk? Nu tror jag att jag tänker sticka ut hakan ordentligt här - hoppas någon som läser säger emot eller håller med. Så vad menar jag nu då - jo jag menar att allt hantverk borde bli godkänt som just HANT (dvs. gjort med händerna) VERK om det är gjort med händerna. Det finns viktigpettrar därute som anser att bara visst hantverk är riktigt hantverk. Jag har aldrig fått reda på vilka kriterierna är för själva hantverkets utförande så jag vet kanske inte vad de egentligen menar men har fått exemplifierat att exempelvis scrapbooking inte räknas som ett hantverk. Då undrar jag varför? Om någon någonsin gjort scrapbooking så vet de att det ofta innebär många timmars arbete med händerna för att montera de olika detaljerna i ett projekt. Visserligen använder många maskiner av olika slag för att exempelvis stansa ut figurer eller monterar olika små färdiga detaljer på sina projekt men det görs ju fortfarande för hand. Om jag nu tar virkning som ett exempel, skulle det vara mera hantverk än scrapbooking? Varför då? Garnet har många inte gjort själva (det finns ju så klart de som gör det också men många köper sitt garn färdigt i en härva) och de använder en virknål som någon annan massproducerat i en fabrik. Ofta har de också ett mönster att arbeta efter som någon annan producerat. Den som virkar har inte skapat mönstret själva. Så var går gränserna för "riktigt" hantverk? Är våra virkade alster (se definition ovan) mera "riktigt" hantverk än exempelvis våra ljus?

Varför är nu det här resonemanget viktigt för oss? Jo det är så att vi ibland har fått höra att vi inte utför riktigt hantverk. Okej glaset vi använder är inte gjort av oss, det medges och vi använder band/berlocker som någon annan tillverkat, men varför skulle det vara mindre HANTVERK i detta för det? Vi handhäller vårt vax, det är en lång smältprocess. Det gäller att professionellt avgöra vilken form av veke som ska användas för att kunden ska få ut så mycket brinntid som möjligt ur sitt ljus i olika behållare. Vi har skapat vår egen design på ljusen (inte köpt ett mönster) och allt fästs för hand. Vi väljer så miljövänliga material vi bara kan. Så varför räknas detta inte som hantverk för vissa? Vi tror i vilket fall att bredare synsätt på vad som är hantverk gynnar hantverkstraditionen. Vi måste ju utvecklas för att hantverk inte ska dö ut. Så varför så sträng syn på vad som är "riktigt" hantverk? Bara undrar... Jag skulle gärna vilja se fint scrapbooking arbete på hantverksmarknader framöver så de så! Heja alla er scrapbookare därute!  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post2