-

-

.

Ljus&Sånt är en blogg för företaget Paraflax5712 som tillverkar handgjorda miljövänliga ljus av rapsvax, tillverkar inredningsdetaljer och värnar om hantverk genom att sälja andras alster och har även inredningsdetaljer som vi gillar.

Marknader och mässor - att bära och kånka lådor.

MarknaderPosted by Mathilda Sun, July 16, 2017 17:21:44

Semestertider är bloggtider enligt dotter. Då hinner man ju läsa en och annan blogg... säger hon ja! Vad är det för fel på att ligga på altanen och slappa i solen eller lite lättsamt fixa i trädgården? Nä, nä då ska man blogga! Okej blogg ska det bli dådå! Vad tar vi upp denna veckan? Marknader och mässor, men det är ju kul! Om man slipper bära och konka alla dessa lådor då förstås...

Hur går det här till hos oss? Jo dottern som är sökexperten söker upp olika marknader och mässor utifrån säsong som finns ute i landet. Vi håller oss till västra Sverige då restider och boende ofta äter upp vinst. Som ni redan vet från tidigare blogginlägg så är man inte välkommen på alla mässor/marknader om man inte uppfyller vissa kriterier, de så kallade ”RIKTIGA hantverksmässorna”. Så det är ju den första processen, blir vi godkända för att få vara med? Denna process brukar jag inte lägga mig i utan det sköter dottern själv. Så är vi på, så är vi på. Där ungefär brukar jag få veta vilka mässor/marknader vi ska vara med på. Okej då är vi anmälda och har anlagt avgift för mässan eller marknaden. Det är för det mesta en avgift som ska betalas och i de flesta fall är den rimlig till den chans vi har för att få in försäljning som täcker kostnaden för mässan/marknaden och till den vinst som vi så klart hoppas på. Det vet man ju förstås inte i förväg. Men så finns det mässor som tar hutlösa avgifter för att få vara med! Nu ska jag inte hänga någon speciell mässa här men jag förstår inte vad det är som gör att en mässa vill ha 10000-tals kronor bara för att medverka. Dessutom tar de en avgift av dem som ska komma och titta/handla vilket jag bara tycker är gnidet. Är det inte bättre att publiken spenderar sina pengar hos utställarna än hos arrangören som ju ofta då får dubbel betalning både från utställare och publik? Hmm detta blir jag bara jättesur över, blä. Som tur är så är det nog bara en mässa vi gått redigt back på och den mässan blev ju som sagt av med åtminstone en utställare!


Då är det dags för aktuell mässa eller marknad. Förberedelserna för den är så klart att vi har produkter som täcker både vår medverkan på mässan/marknaden men så måste det ju också finnas produkter kvar i butiken. Nu när vi har öppet lite mera i vår butik så måste vi tänka på att vi inte tömmer hela butiken och tar med oss alla våra produkter till den mässa/marknad vi ska vara med på. Vi måste alltså jobba lite på två fronter, vad ska vi ta med till mässan/marknaden och vad ska vi lämna i butiken? Inte alltid ett helt lätt val. Det konstiga är att vi nästan aldrig säljer det vi tror vi ska sälja på en specifik mässa eller marknad. Det är verkligen så olika vad som går åt. Vi har fortfarande inte listat ut hur man lite bättre ska veta vad som går åt? Hur gör man det? Det kanske finns någon gammal utställare/knalle därute som vet? Kan inte du/ni kommentera det här i så fall? Tar tacksamt emot idéerna. 🙏

Det här med att hitta lämpliga förvaringskärl att ta våra ljus i har också varit en del av en process. Då ljusen är platta i botten och går att stapla till viss mån så tänkte vi att lådor ju var en god idé att ha dem i, men då upptäckte vi att vi inte såg vad som var inuti och det var en nackdel vid upppackningen på borden. Så genomskinliga lådor fick det bli till slut. Dessutom var det här med att packa ljusen ovanpå varandra ingen god idé då de ofta for runt lite i lådorna vid frakten. Då vi inte använder annat än snälla limmer när vi dekorerar våra ljus så sitter de inte fast stenhårt vid glasen utan kan vid törnar helt enkelt falla av, vilket inte är roligt att upptäcka när man ska lasta av ljusen. Så där fick vi helt enkelt ge oss. Ljusen fick stå en och en i lådorna och med mellanrum emellan så att de inte törnade emot varandra. Dessutom täckte vi botten på lådorna med antiglidmatta så att de höll sig på plats bättre. Vi lärde oss helt enkelt av våra misstag! Nu är det ju inte bara ljus som ska med utan det är dukar, dekoration, förpackningsmaterial, band och ibland bord och tält också. Många lådor blir det! Allt det här måste vara packat och klart innan vi ska iväg för det hinner vi annars inte med på resdagen.

Så kommer då mäss- eller marknadsdagen. Vi behöver ofta ge oss av tidigt på morgonen hmm inte min tid på dygnet. Alltid denna fundering - räcker en bil eller måste vi ha flera? Som tur är har vi i familjen några mindre lastbilar också men det är ju inte alltid så att de är lediga. Då kanske vi måste ha flera bilar. Vilka ska vi ta? Vilka blir bäst? När det är klart då är det verkligen bara att kånka och bära som gäller. Från lokalen till bilen/bilarna och sedan samma sak när vi har kommit fram till marknden/mässan. Vi har ännu inte klurat ut någon bra vagn eller annat lämpligt dragdon som kan hjälpa oss i den processen, så bit ihop och bär och kånka! Alla lokaler är inte heller lämpade för att ha någon vagn eller motsvarande utan det kan vara trappor utan hiss och då hjälper ingenting. Bara bär brukar dotter säga till mig! Gnäll inte så mycket 😳! Gnälla jag?! Hmmph!!! Jag som bara har liiite ont i ryggen ibland, gnäller väl inte?! 😉 Nåja vi har inte misslyckats hittills med att få upp alla lådor dit vi ska, så än så länge ligger jag nog på plus. Eller vad tror ni?!

In English: Today's blog is about travelling to markets and fairs to sell our candles. It is a process to find the best way of packing the candles so that they do not clash into eachother and get distroyed before we pack dem up again at the market or fair. We found that transparent plastic boxes with antigliss matts in bottom is the best way of transportation. It gets a lot of boxes! We have not found any carriage or small wagon to take the boxes on yet so it is for us to lug and carry up and down stairs and in and out of cars. My daughter sometimes tell me that I am creaking. Me?! Just beacause I have a small backpain sometimes 😳  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post17

Påskmarknad Uddetorp säteri - jag får stå i butiken! Hon kan tydligen inte dela på sig?!

MarknaderPosted by Mathilda Tue, April 04, 2017 19:24:41

Nu ska vi se här, veckans arbete: Bloggen, dekorera ljus - men vad fasen? Jag ska stå i butiken på lördag! Vem har bestämt det nu då? Joho "chefen" (hon tror hon är chef :) tydligen så ska hon delta på Uddetorp Säteris påskmarknad (se gärna under evenemang på Facebook: Påskmarknad på Uddetorp) och då finns det ingen i butiken. Nehene då är det jag som ska ställa upp....mutter, mutter. OCH på söndag, då är det påskmarknad i Varnum. Där försvann den helgen. Det är banne mig inte lätt att ha en dotter som startat eget företag - jag bara varnar er andra, se upp om de är i startgroparna med att skaffa eget företag. Ni kommer att få "hjälpa till"och obetalt brukar det vara!

Nåja att stå i butiken brukar inte vara så ansträngande. Det är mest trevligt att träffa kunder och få sprida lite kunskap kring det här med ljus av alternativa slag. Så om du/ni har vägarna förbi Borås på lördag den 8/4 så finns jag på plats i butiken Paraflax 5712 på Torggatan 37. Välkomna in och tjöta lite! Observera att det är samma ingång som till Enkehusets Fotvård och Rundstickan som säljer garner. Sedan kan jag också göra en fin inslagning av ljus om du behöver en present när ni ska hälsa på vänner eller familj i påsk smiley

Det här med att man som företagare åker på marknader och har butik samtidigt är inte alltid så lätt att lösa, man kan ju inte dela på sig. Så denna gång åker dottern och hennes pojkvän på marknaden i Uddetorp själva. Jag tycker i och för sig att det är ganska trevligt med marknader också för då får man direkt kundkontakt med många som samlats på samma ställe. Ofta har de aldrig hört talas om ljus av förnyelsebar råvara så det brukar bli en hel del informerande då. Sedan får jag ju visa på mina försäljarskills! Om jag får säga det själv så går det riktigt bra! Det är verkligen skillnad på vad jag gör annars till vardags. Då är det verkligen inget försäljarsnack jag kan använda. Ibland tycker dottern till och med att jag blir lite pinsam om jag pratar för mycket. Hahaaa brukar jag säga då - att jag har kommit upp i en sådan ålder nu att jag bryr mig inte så mycket om vad andra säger om mig. Det är bara att bubbla på! Och om man inte gillar det så kan man ju välja att kolla på något annat bord och det finns ju inget tvång på att köpa något men det är ju så klart en fördel för oss om någon handlar :) För egen del så tycker jag att det är roligt att slänga käft med andra när jag går på marknad så jag kör väl lite samma stil när jag nu får chans att sälja själv. Så om ni har vägarna förbi Påskmarknaden i Varnum på söndag 9/4 så kom gärna förbi vårt bord och "släng lite käft" med oss! Även där har vi sortimentet med oss så om något fastnar i händerna på er så är vi inte ledsna. Vi ses väl!
  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post4