-

-

.

Ljus&Sånt är en blogg för företaget Paraflax5712 som tillverkar handgjorda miljövänliga ljus av rapsvax, tillverkar inredningsdetaljer och värnar om hantverk genom att sälja andras alster och har även inredningsdetaljer som vi gillar.

Butiken och företagande

FörsäljningPosted by Mathilda Fri, October 20, 2017 12:34:17

Jag gillar att skriva men nu har hon väl ändå begärt det omöjliga av mig?! Blogga om HENNES butik och HENNES företagande?! Näst intill omöjligt. Jag vet ju inte alls vad som driver henne och vad som får henne att fortsätta med det här företagandet som hon gör? Vad ska jag nu kunna ha för infallsvinkel på det här tro?!.............................

Ja ber hon mig att skriva så får hon det hon får. Det får ju bli lite av mina tankar kring vad hon håller på med. Företagande först: I mina egna unga år hade jag aldrig några tankar på att jag någonsin skulle kunna starta ett eget företag. Det fanns så att säga inte på kartan alls. När jag träffade min blivande man så fanns det här med företagande alltid med honom som ett alternativ till annat lönearbete. Han kom att starta ett eget företag för drygt 30 år sedan och håller fortfarande på för fullt. Min dotter har ju alltid vuxit upp med att ha en pappa som har eget företag och har sett vad det innebär i arbetsinsats och också vad som krävs för att orka fortsatta med det år ut och år in. Konstigt nog har det aldrig avskräckt henne utan snarare sporrat henne till att vilja utveckla något eget. Att ha ett eget företag för henne har snarare varit något man ska ha än något som man bara kan tänka sig att ha om man skulle vara helt utan arbete. Jag minns när dottern slutade gymnasiet och inte omedelbart hittade ett arbete då fanns tankarna om eget företag genast där. Vad företaget skulle handla om var väl inte alltid helt klart men eget företag var alltid ett alternativ. Både jag och maken har nog hört tusentals olika egenföretagaridéer under årens lopp. En del mer eller mindre galna men ändå alltid med en glimt i ögat 😊.


Så när den här idén med att tillverka miljövänliga ljus av förnyelsebar råvara dök upp så var ingen av oss förvånad över att dottern hade beslutat sig för att genomdriva idén och starta ett eget företag. Det gällde bara för oss att hänga med i svängarna och kanske diskutera en del av de mera utsvävande idéerna hon hade då. Vi har försökt att uppmuntra och inte styra så mycket men samtidigt så ändå vara så realistiska vi kan utifrån våra erfarenheter. Men som ni redan vet från tidigare bloggar så har vi verkligen inte alltid varit överens! Maken har mestadels stöttat med teknisk och materiellt stöd medan jag har blivit tillfrågad om att stötta i själva tillverkningsprocessen, vilket jag gjort gällande design av ljusen. Detta vet ni redan som har läst tidigare blogginlägg. I övrigt lägger ingen av oss föräldrar sig i vad hon bestämmer kring företagandet om inte vi får en direkt fråga om något speciellt.

Det som under den senaste tiden har upptagit dotterns tankar är det här med uthållighet i egen verksamhet. Hur länge orkar man att driva företaget vid sidan om ytterligare ett arbete? Om eller när är det dags att ta nästa steg i det egna företaget och satsa både mera tid, energi och kanske pengar på att arbeta upp det ytterligare? Hur vågar man? Eller ska man göra helt tvärt om och lägga ner alltihop och bara arbeta på dagjobbet? Jag förstår att mycket av dotterns tankar kring det egna företaget handlar om just dessa saker och jag försöker att inte påverka den processen för mycket. Jag brukar säga att den som lever får se hur det blir och det handlar mycket om att vänta ut den tankeprocessen.

Det här med butiken, hur kom det att bli en sådan då? Som många av er redan vet så startade dottern med att tillverkas sina ljus hemma i vår källare. Men det där visste jag i alla fall var ganska dödfött då jag har en dotter som är väldigt social. Skulle hon stå ensam nere i en källare och tillverka ljus utan att ha någon att prata med? Hahaaaaaa - ni får ursäkta att jag skrattar men den tanken är bara för rolig! 🤣 Om ni känner min dotter så skulle ni veta att hon inte alls trivs alldeles ensam. Det tog också ganska snart slut med tillverkningen i vår källare. Hon flyttade hela sin tillverkning till sin egen lägenhet och köket där. Detta var inte populärt hos hennes pojkvän! Hela köket var belamrat med grejer och det stod alltid ljus överallt. Ibland gick det inte att komma in i lägenheter för där stod kartonger av alla storlekar i vägen. Nu vet jag inte om hon fick ett ultimatum där hemma eller inte men något åt det hållet i alla fall. NÅGOT måste ut! Så då kom tanken på en tillverkningslokal upp som ett alternativ. Där hade dottern lite tur då en släkting till oss visste att en lokal var ledig på Torggatan där ett annat företag skulle flytta ut. Sagt och gjort, kontakter togs och helt plötsligt hade dottern ett kontrakt på en egen lokal. Inledningsvis kom lokalen att användas endast för tillverkning men efter hand kom idén om att ha öppet en dag i veckan när dottern ändå höll på med tillverkningen. Den idéen var inte alls dum så det har hon fortsatt med. Senare har butiken utökats med ytterligare ett företag men det är som man brukar säga en helt annan historia.


Outlander Obsession: Trodde ni min besatthet hade tonat ut? Hihihhiiii inte alls. Just nu pågår ju en mini-Draughtlander då inget nytt avsnitt visades denna vecka. Ahhhh vi fans får alltså våndas till nästa måndag innan vi får se den STORA återföreningsscenen mellan Jamie och Clair efter 20 år som åtskilda. Vad gör man då under tiden? Man köper en ny bok i Spinn-of serien om Lord John Grey och sträckläser den. Ja jag vet! Dottern tycker jag är helt knäpp!!


In English: I have been given an impossible task this week. I have to blog about my daughters company and the shop. How do I suppose to know how she is thinking?! Well she asked for it and I have given my point om view. I am thinking that entrepreneurship has been in the family her whole life and that she has been inspired by her father who has had his own company for over 30 years. She never hesitated to start this company of hers and to get a shop was only the next step on the way.

If you have thought that my Outlander obsession had fade away then your wrong! 🤤 What to do when in this mini-draughtlander waiting for Jamie and Clair to unite after 20 years apart? You buy the new book from the Lord John Grey series and bingeread it of course 😍  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post26

Hur inreder man egentligen en butik på bästa sätt - produktplacering?

FörsäljningPosted by Mathilda Fri, June 09, 2017 13:33:57

Hur i allsin dar ska jag veta det? Det fanns inget på sjuksköterskeutbildningen på min tid som beskrev produktplacering och inte heller inredning! Inte riktigt mitt bord om man säger så. Men vad gör det - lokalen ska inredas och dottern säger att det inte får "kösta nått heller". Som att koka soppa på en spik alltså...

Hyllor eller inte hyllor, fönsterplacering hur fungerar det ihop med ljus som kan smälta om det blir för varmt? Belysning och hur mycket belysning i så fall. Hur placerar man ljus som tillverkas i glasbehållare utan att de rasar ner och kraschar? Vad ska man använda som dekor? Ska dessa också vara till salu? Ojoj så mycket frågor och om det inte får kosta något heller då måste man hem och rota i sina förråd helt klart! Sagt och gjort - hem för att kolla vad jag har i mina skåp och vad dottern kan bidra med. Hittade en massa saker som mest har legat som "bra att ha"-grejer. Nämnde jag att jag är något av en hamster? 😜. Har väldigt svårt för att kasta något som är användbart och just nu så var det inte så dumt då vi skulle inreda i butiken 😊. Tanken var att lyfta fram våra ljus som om de är i hemmiljö men det går inte att ha dem bara så. Det fick bli några ljus på en bricka med gammaldags duk med gardiner i bakgrunden. Men det måste finnas hyllor också där vi kan ha en del ljus som stapelvaror då vi har ett par ljus av samma sort men det får samtidigt inte se för hoptryckt eller plottrigt ut. Dessutom behöver man lite ordning på de olika färger som vi gör våra i så att det blir lite matchimatch som en av mina arbetskamrater brukar säga när färger ska harmoniera. Hyllor behövdes alltså men detta hade jag inte hemma utan det fick dottern faktiskt köpa in. Detta gällde också belysning. Ljussättning fick dottern engagera maken till. Vad ska man annars ha en elektriker i familjen för? Det behövs mycket mer belysning än vad man tror för att produkterna ska framvisas på bästa sätt!

Jaha hur blev det här nu då? Jag måste säga att det blev ganska bra. Men grejen är ju den att man måste inreda en butik många gånger per år och ofta utifrån olika teman eller helgdagar och då måste ju ljusen som det handlar om just för det aktuella temat visas fram på det mest framträdande sättet. Detta tycker jag är väldigt svårt att hitta inspiration till och att ha nya idéer omkring hela tiden. Det är också ett problem då vi ännu inte har råd med någon större budget för just dekoration. Jag måste säga att jag ser på ett helt annat sätt på dekor i skyltfönster nuförtiden och beundrar dem som jobbar med detta konstant för jag fuskar ju bara i området någongång ibland. 😊

In English: Today's subject is product placement in the shop. How should one place our candles so that they show themselves in there best light? Also when the budget is almost nothing it takes creativity to make a homefeeling and to show all the candles that we make without it feeling crowded in the shop. I'm like a hamster collecting things, so I found some items at home like a tray and a cloth and some curtains that we used to show how the candles could be used at home. We also needed shelfs and lighting but that we had to buy. It is not easy to create new themes in the shop for every season so I admire those working with window displays full time.  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post13

Vårmarknad!

FörsäljningPosted by Mathilda Thu, May 25, 2017 11:51:06

Ooooo ajaj! Denna veckan är det inte lägligt att vara motvillig när man ska blogga helt klart! "Glömde" ansöka om ledighet och åkte på semester samma vecka som Paraflax5712 ska vara ute på vårmarknad och sälja i två dagar! Så nu är det läge att skriva ett fint blogginlägg helt klart 👼. Så alltså vårmarknad - marknader har anordnats i Borås sedan 1750-talet och det kommer ca 150 knallar från hela landet för att prova försäljningslyckan bland 20-30000 presumtiva kunder. Så alltså även vi som kommer att stå i hörnet Stora Torget-Österlånggatan mitt framför affären BikBok med vårt stånd. Vi har ju varit med ett par år nu och det är väldigt trevligt - om vädret bara är okej. Vi brukar skämta och säga att vi inte är några riktiga knallar för vi klagar bara på vädret. Det får inte vara för blåsigt för då blåser allt omkull, det får inte vara för kallt för det trivs inte ljusvaxet i och givetvis inte för varm för då smälter det. OCH det får definitivt inte regna för då blir vi riktigt griniga. Så allt måste helt enkelt vara perfekt (hur ofta är det det i Borås?!). Därtill kommer ju problemet med kunderna - om det är för varmt så åker de ut på landet istället för att gå på marknad och är det för kallt eller regnar så vill de inte gå ut och då blir det glest bland stånden. Aldrig är vi nöjda! 😜. För att inte tala om hur det sedan går med försäljningen! Om det går dåligt så ska vi aldrig mer stå på marknad och vara med och går det bra så är vi väldigt optimistiska och ska vara med på en massa olika marknader - hahhaaa ja så är det att vara nasare!

Vad tycker jag nu om det här med vårmarknad egentligen? Jag har en ganska bestämd åsikt om att det är trevligt med marknad men innehållet på marknaden har allt haft en hel del att jobba på de senaste åren. Det är tråkigt att de "riktiga" varorna under ett flertal är försvann och ersattes av en massa dussinvaror tillverkade i Asien. Dessutom gillar jag inte när det finns flera stånd med exakt samma varor i. Det vore trevligt om mera hantverk kom tillbaka till marknaden och även mer av exemplevis hemmagjorda varor (men då skulle väl all myndigheter få spratt?). Just nu på min semester har jag besökt flera marknader där familjer ansvarar för ett stånd och säljer sina hemmagjorda varor så som olivolja, marmelader, sylter, inlagda grönsaker, syrade grönsaker, tvålar, krämer, lavendelprodukter och stenartiklar. Som ni kanske förstår är jag inte hemmavid med tanke på utbudet men jag menar att även vi skulle kunna tillverka delar av de här varorna hos oss men att olika regelsystem gör det omöjligt för oss att på ett vettigt sätt sälja dessa på marknad.

Jag skulle också gärna se mera hantverksprodukter i våra marknadsstånd istället för det massproducerade. Det hade varit kul! Vår marknadskoordinator skulle ha lite att jobba på då i så fall om vi ska öka kvaliteten på utbudet. Nu är jag medveten om att vi även i Borås har en prismedveten kundkrets som går på marknad - det ska gärna vara billigt. Men om vi själva har tillverkat något så vet vi värdet av det arbetet och skulle gagna varandra om vi köper dessa varor. Så min förhoppning är att det kommer in lite mer kvalitetsvaror framöver och att marknadkunderna förstår värdet av det och gynnar dessa försäljare. Men nog om detta nu för nu på fredag är det dags för vårmarknad i Borås! Välkomna både på fredag 10-18 och lördag 10-16! Ni vet ju var vi har vårt stånd nu och där vi har våra garanterat handgjorda ljus av rapsvax 😊. Kanske ett ljus till Mors Dag?

In English: In Borås this weekend we have a Spring Fair with "knallar" (salespersons from all over Sweden) comming in with there goods. In Borås there has been fairs sins the 1800 century. In this blog I am talking about the quality of the merchandise at the fair that I think has dedcreased since approximately 10 years back. There is a lot of massproduced goods from Asia and persons selling the same things, that I think is not the best thing to do. I would like to see more of homeproduced items and handicrafts at the fair. The problem is that Boråsare are often after cheap things to by and might refuse to by more qualitative products that are more expensive. But anyhow we are at the fair selling our 100% handmade candles of rapeseedwax so Wellcome to our table in the corner of Stora Torget and Österlånggatan right in the front of the shop BikBok  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post11

Att sälja!!! Vad är till salu?

FörsäljningPosted by Mathilda Fri, May 19, 2017 10:30:53

Aaargh!!! Detta vill jag inte skriva om...Varför inte det nu då?...För att det är så himla svårt! Jag är väl ingen expert heller... Att ha arbetat hela ens liv inom det allmännyttiga har alltid handlat om service och inte om att sälja. Att ändra fokus är därför mycket svårt tycker jag. Hur gör man för sälja? Vad är gångbart? Vad är det inte? Ja som vanligt har dottern och jag testat "den hårda vägen" vad som kan tänkas att fungera och vad som inte gör det. Ni ska ju också veta att vi inte alltid är överens som vad som är en bra strategi. Det har framkommit - och nu avslöjar jag en hemlis här - att hon är en fegis på detta plan. Dottern vågar inte sälja in sig själv! Hon som är social och utåtriktad och inte som jag då en "blyg viol" (hahaaaa men lite allvarligt är det för jag har också jobbat hårt på att inte vara just det). Hon tycker att det är läskigt att bjuda in sig själv och säga "Här är jag och detta är mina varor som ju då är bäst!" Jag däremot, har det visat sig, har inga sådana problem utan jag försöker med fakta (inte fake-news) utifrån det jag fått lära från andra och genom den vetenskapliga information vi fått ta reda på, informera och upplysa om de skadeverkningar som kan ske genom att använda hälsovådliga ämnen att bränna upp. För mig har det varit ett uppvaknande att det inte är nyttigt att ha ljus gjorda av oljebaserade produkter så som paraffin i mina ljus. Så vad gör jag då när jag säljer? Jag försöker att informera så många jag hinner och kan! Dottern tycker jag blir för babblig och vill att jag ska tona ner mig och jag säger att då säljer vi ju inget! Medan hon tycker att "passiv" försäljning säljer lika bra. Jaha vad gör man då när man inte är ense? Jo vi kör våra respektive stilar och tävlar i vem som säljer mest! Så vem vinner då? Hahaaa det är vi verkligen inte överens om men båda håller ju på sin stil!!

En annan sak som vi också funderat mycket på är: Vad är egentligen till salu? Där är vi nog egentligen 😊 ganska överens. När man är ett litet företag så är ALLT till salu dvs. om någon vill köpa ens inredning så är det till salu till rätt pris. Om någon vill ha tjänster ex. att komma på ett event och prata så är det också till salu. Jag har tjatat om att vi ska ha "ljus-kvällar" där vi kör grupper som kan komma och skapa ljus tillsammans som en trevlig grej, men dottern tycker att det är för tidskrävande 🙄. Ja vad säger ni? Skulle ni vilja komma på en ljuskväll?


Sammantaget är det i alla fall så att det är inte lätt att sälja idag. Det finns så mycket prylar att köpa och människor verkar vara lite trötta på det. Att då vara ett litet företag som startat från skratsch har lite uppförsbacke gällande det här. Men vi kämpar på för att upplysa om innehållet i våra ljus som ju är bättre för miljön och för oss som tänder ljusen och hoppas så klart att andra också ska se det braiga i detta och köpa våra ljus. Vi erbjuder även till försäljning andras hantverk eftersom vi tycker att det är viktigt att befrämja just hantverk och inte massproduktion! Så kom och köp! 😊

In English: What is it to sell your products? It's HARD! To be a small enterprise that have started from the bottom it is really hard to sell your products and to convince people that your products are good and healthy for you. So why is that? We think that people are a bit tired of buying things. There are som much out there and why choose our products? We try to inform persons of that our products are handmade and that they don't contain any harmful ingredients and they are better for the environment. We also wish to promote handmade candles instead of mass produced ones. We also promote other persons handicrafts though it's important to save the ability to make handicrafts. So come and buy - everything is for sale!


  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post10

Att våga testa nya saker

FörsäljningPosted by Mathilda Sat, May 06, 2017 18:50:18

Nu har första maj både kommit och gått. Som vanligt är jag "efter" i mitt fixar schema och det innebär att alla lediga dagar innebär jobb med att fixa i trädgården på alla ställen och att putsa fönster och plantera blommor. Så just idag är jag trött och seg och verkligen inte inte i form för att skriva ett blogginlägg men nu är det ju så att har man sagt man ska så får det ju bli så...Jäkla Jante!

Att våga testa nya saker, ja det kan ju vara både ett trevligt inslag men det kan ju också vara ett tvingande inslag. Vad menar jag nu med det här då? Jo jag menar att vara hantverkare kan vara svårt på det sättet om man bara har en vara som man tillverkar. Om den inte säljer tillräckligt bra så börjar man att fundera på om varan inte är tillräckligt bra? Eller om man inte gör tillräckligt med reklam för sin vara? Eller om folk helt enkelt inte har upptäckt hur bra ens vara är? Hurray!! För man vill ju inte tänka negativt genom att tro att ens vara inte är tillräckligt cool, fin eller åtråvärd ju 😜 Så vad ska man hitta på om tanken ändå smyger på eller om man vill utvidga sitt hantverk genom att försöka tillverka något mer? Ska man köpa in andras hantverk? Har man tid för att tillverka något mer själv? Och vad ska det vara i så fall? För oss har det alltid handlat om att försöka hålla oss till vår linje som vi beskrivit tidigare att det ska vara varor/hantverk som är bra för oss människor att använda eller att vi befrämjar andras hantverk från vår egen närmiljö. Så hur ska vi nu tänka i den här situationen och vad hittar vi på då???

Jo vi testar väl allt på en gång som vanligt! 😃 Vi har provat med att göra betongartiklar själva där kunden kan få välja ett eget uttryck om så önskas. Hmm hur gick det då? Nja skulle jag säga. Lite ljummet intresse så där. Ingen utförsäljning i alla fall. Ska vi då fortsätta med detta? För det tar ju tid och energi att komma på idéer också. Vi har det med i sortimentet om någon frågar efter det men vi har väl inte marknadsfört det med buller och bång. Detta innebär ju också att utveckling inom området kan vara svårt eftersom det gäller att hänga med i vad som är gångbart just nu. Vidare har vi tillverkat virkade Ugglor. Vi fick in några beställningar men sedan dog tyvärr intresset till viss del.


Det är roligt att tillverka själv men om det ska vara mera kommersiellt så krävs nog att man koncentrerar sig på någon eller några produkter. Detta är vi inte så bra på om man får säga så. 😂 Vi vill gärna erbjuda mycket varierande produkter. Det har då inneburit att vi inte hinner göra allt själva och får då engagera andra hantverkare. Vi erbjuder exempelvis hantverk av konstnären Julia Gustafsson från Kungsbacka så som brickor och tryck, dekorationer av tråd (som ju har varit en bättre försäljningssuccé) och det tackar vi vår kollega Suz för! Just nu har vi ändå själva producerat drömfångare där jag virkar dukar som center och därefter dekorerar vi med band och med fjädrar och pärlor. Det ska bli intressant att se hur det står sig i försäljningsledet. Vidare har vi funderingar på att ta in organiska och ekologiska tvålar, raklödder för män och krämer som inte innehåller ingredienser som är skadliga för oss människor.

Så om ni som läser detta fick bestämma vad vi ska skapa för produkter eller ta in från andra hantverkare, vad skulle ni vilja se då? Föreslå väldigt gärna något här på vår blogg så kanske det slår in och vi har det hos oss om ett tag för försäljning!

To our Englishspeaking readers. This blog is about making new items for our shop. We have tried to make concrete decorations where the customer descides of the text, crochet owls on demand and at the moment we are making dream catchers. The success of these items varies. We have also chosen to sell handcrafts from other "crafters" coming from our neighborhood such as prints and trays made by Julia Gustafsson from Kungsbacka, and handicrafts made of metal wire by Suz from Dannike. We hope that you as a reader would tell us what you want to see in our shop in the future so please give us suggestions!
  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post8

Att lämna in hantverk inför Hantverkarna på Torpa Stenhus.

FörsäljningPosted by Mathilda Tue, April 18, 2017 19:21:20

Nu är det alltså snart dags?! Att vara hantverkare, ja jag kallar oss så oavsett vad andra tycker, innebär att man måste hitta många olika försäljningsställen där det finns en chans att avyttra sina hantverk. Dottern har ju i sitt företag en liten butik på Torggatan 37 i Borås som jag redan berättat om men förutom det så finns våra ljus även på Green Stories i Malmö (se under Green Stories på Facebook) och också på Torpa Stenhus på sommaren. Att vara en av Hanterkarna på Torpa (se hantverkarnapåtorpa på Instagram och Facebook) innebär att man har blivit granskad och godkänd gällande hantverket och att man i april månad lämnar in alster som ska finnas till försäljning under sommaren i hantverksbutiken på Torpa Stenhus. Om ni inte redan har varit på Torpa Stenhus så rekommenderar jag ett besök. Mycket trevliga omgivningar och intressant historik i stenhuset, hantverksbod och sedan finns det även fika. Vad skulle vi göra utan vårt fika?!😊


Nu är det alltså dags för att till helgen lämna in våra alster till hantverkarna på Torpa. Då kommer en ställa-iordning-grupp att ta hand om alla alster som producerats och ställa upp dessa i hantverksboden. Lokalen ligger i den del av stenhuset som har varit ett gammalt slakteri (nu hoppas jag att någon rättar mig om jag har fel här). När alla grejer är på plats så kommer butiken att inledningsvis vara öppet på helgerna, öppnar 29/4 för att senare i juni, juli och augusti vara öppet varje dag. I september är det åter öppet på helgerna. De som står i butiken och säljer våra produkter är alltså hantverkarna själva. Det innebär att dottern har ca 10 arbetspass att göra i butiken under sommaren. Nu är det ju så att ungdomar de har ju både ett och annat att göra så även jag har blivit indragen i den här aktiviteten. Just idag har vi kollat upp schemat och jag upptäcker att även jag får lägga några semesterdagar på att stå i hantverksbutiken. Hmm, hmmm jag säger ingenting!

Hantverkarna på Torpa består av ett 20 tal-hantverkare som tillverkar allt från textilsömnad, vävning, läderslöjd, keramik, tovning, glasfusing, smide, silversmide, trådslöjd, ljustillverkning till träslöjd. Ett brett sortiment av allt förekommande hantverk är det som bjuds. Allt är svensktillverkat! Det som är roligt är att dottern är yngst av alla hantverkare men tas ändå väldigt väl emot av de övriga. De finns alltså gott hopp om återväxt! Fler yngre borde dock välkomnas in tycker jag. Just nu håller dottern också på med att presentera alla hantverkarna i tur och ordning på sociala medier, vilket jag tycker var en briljant idé. Bra jobbat Mathilda!! Mamma är stolt över dig även om hon ibland sätter sig på tvären och är den ovilliga bloggerskan. Så kom igen nu allihopa gilla Paraflax5712 sida på Facebook och även ett gilla för Hantverkarna på Torpa! Dela gärna inläggen så att fler får ta del av dem. Tack på förhand! Vi ses väl på Torpa i sommar?

For our Englishspeaking friends, this blog is about craftsmanship and specially that of the Hantverkarna på Torpa. We have Swedishmade crafts at Torpa Stonehouse in Langhem, Sweden. Please see the following website http://www.torpastenhus.se/information-in-english and information about our "crafters" at https://www.facebook.com/Hantverkarna-på-Torpa-593429367402623/?fref=ts *only in Swedish I am afraid. If you like our crafts please share the Facebook pages. Hope to see you at Torpa this summer!😊

Summerpicture from Torpa  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post6