-

-

.

Ljus&Sånt är en blogg för företaget Paraflax5712 som tillverkar handgjorda miljövänliga ljus av rapsvax, tillverkar inredningsdetaljer och värnar om hantverk genom att sälja andras alster och har även inredningsdetaljer som vi gillar.

Drömfångare- Nordic Light

HantverkPosted by Mathilda Wed, May 31, 2017 22:39:08

Jahaja nu ska jag skynda sig med att skriva ett nytt blogginlägg också! "Vi kanske kan vara i tid för en gång skull" säger dottern. Vadå? Jag har ju precis kommit hem och det tar lite tid att acklimatisera sig igen efter semestern ju 😂. Men det hjälpte inte att vara ovillig idag heller utan det är bara att ta tag i det hela. Okej vad är ämnet nu då? Drömfångare - men det är ju dotterns eget projekt?! Men, men jag får göra ett försök.

Det här med drömfångare har blivit en inredningsdetalj för många men har även en stor betydelse för dem som tror på andlighet och naturens betydelse för hälsa och välbefinnande. Om man googlar på den ursprungliga betydelsen av drömfångare så finner man att drömfångare skapades av ursprungsbefolkning i Amerika, de så kallade Ojibwe eller Chippewa stammarna i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. Ursprunget är de muntliga traditionerna som berättades vidare från de äldre till barnen. Historierna om drömfångarnas ursprung har berättats ända sedan antiken. Historierna bestod av berättelser där man beskrev att allt ont som kunde drabba ett barn kunde samlas i ett nät (spindelnät) som hängdes över barnens sovplatser. Näten bestod av en trävidja som böjdes till en cirkel och där man trädde en tvinnad tråd liknande ett spindelnät i innandömet. Tråden skulle färgas blodrött med hjälp av växtdelar. Drömfångaren skulle då sålla bort alla onda händelser som kunde drabba barnet och bara låta de goda tankarna att passera vidare till barnet. Traditionellt satte man också en fjäder i mitten på spindelnätet som betydde luft eller andning. När fjädern rörde sig i luftdraget så symboliserade det betydelsen av "god luft". I dagens moderna drömfångare sätter man ofta in pärlor eller stenar som "vävs" in i nätet men det var ingenting som man hade i de ursprungliga drömfångarna. Enligt någon källa jag hittade anser en del amerikansk ursprungsbefolkning som lever idag att det bara är de som bör få tillverka drömfångare för att "garantera dess äkthet" och alla andra tillverkningar av drömfångare bör förkastas. En annan källa hävdade att det är okej att tillverka drömfångare för andra också bara man inte försökte imitera de "äkta drömfångarna".

Så hur skulle vi tänka kring det här att tillverka drömfångare? Dottern tyckte att de var vackra inredningsdetaljer och det kunde jag väl acceptera. Men för att ändå på något sätt respektera den ursprungliga tanken med drömfångare så har vi valt att inte försöka skapa "riktiga" drömfångare utan gör dem utifrån vårt eget kunnande. Basen i våra drömfångare är inte trä utan metall och vårt nät är inte ett vävt spindelnät utan består av dukar som jag virkar och som vi spänner upp i metallringen. Dekorationerna är självklart inspirerade av de ursprungliga med fjädrar och band men vi hävdar inte att dessa har den "äkta" innebörden (se ovan). Så hur har detta tagits emot då? Jo väldigt bra. För den som gillar hantverk och drömfångare är det ett bra tillfälle att få en handgjord produkt från oss. Vi kan ju aldrig konkurrera prismässigt med de billiga kopior som tillverkas i Asien men vi kan i alla fall garantera hantverket i drömfångaren. Så passa på att få en egen unik drömfångare från Paraflax5712!

To our Englishspeaking friends: Today I´m talking about dream catchers, the history behind them and why we are making our own version of them. We do not want to impose that our dream catchers are the "real thing" instead we are making dream catchers as a interior design item. The case is of metal and the interior is a crochet cloth made by me. Then the rest of the decorations with lace, textile bands, pearls and feathers is made by my daughter. We guarantee a handmade product from Paraflax5712 so be sure to purchase one of your own!  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post12