-

-

.

Ljus&Sånt är en blogg för företaget Paraflax5712 som tillverkar handgjorda miljövänliga ljus av rapsvax, tillverkar inredningsdetaljer och värnar om hantverk genom att sälja andras alster och har även inredningsdetaljer som vi gillar.

Återanvändning

ÅteranvändningPosted by Mathilda Wed, April 26, 2017 22:26:34

En inledande tanke bara - Jag måste säga att det är ju faktiskt en hel del arbete med det här att blogga. Tänk om jag hade haft detta som heltidsarbete? I och för sig har ju författare det men jag är ju ingen författare precis. Nåja motvilligt påbörjar jag arbetet med den här veckans blogg.

Återanvändning ska temat vara. Hållbarhet är ju nästan ett mantra nu för tiden. Gud nåde det företag som inte tänker på hållbarhet, miljötänk, gröna alternativ, recycling eller även kallat återanvändning på svenska och så vidare. På tal om det här med miljötänk så var jag idag inne i en större butik i stan (tänker inte hänga ut dem här 😊) för att köpa någon bra handtvål och rengöringsmedel. När jag står och tittar på två produkter som jag var intresserad av så kommer en expedit fram till mig och pekar på en skylt och säger att jag absolut ska ta de produkterna för de är "Bra miljöval". Jaha tänkte jag men jag vill ändå kolla vad de innehåller. Den ena produkten var helt okej, den innehöll grönsåpa och en liten del doftämnen men den andra produkten innehöll flera ämnen som jag inte vill använda mig av bland annat parabener. Eftersom expediten stod kvar bredvid mig så säger jag att: "Ja det är väl kanske lite si och så med det "Bra miljövalet" eftersom produkten innehöll exempelvis parabener". "Det är synd att de inte kan låta bli att använda det eftersom det inte är bra för oss". Oj vilken reaktion jag fick! Hon gick igång ordentligt med att: "vi är minsann ett stort företag som verkligen tänker på det här med exempelvis återanvändning genom att använda material i kläder som är återvunnet". " Vi har till exempel ljus gjorda i 100% stearin i återfyllningsbara ljuskoppar, organiskt papper i våra servetter och dessutom har vi ekologisk bomull i alla våra barnkläder". "Och om inte den produkten jag hade tittat på var tillräckligt "Bra miljöval så skulle jag minsann gå och titta på deras ekologiska sortiment av de produkter jag var intresserad av". Jag försöker då säga att jag inte har något emot företagets miljötänkande men om en produkt är märkt med "Bra miljöval" så vill jag ju inte hitta innehåll i produkten som enligt mig inte är ett "Bra miljöval". Expediten blev en aning stött och ville inte främja sina produkter för mig vidare. När jag gick därifrån så tänkte jag i mitt stilla sinne att det här med miljöval och återanvändning också kan vara en reklamgrej och tyvärr då inte alltid kanske är det "Bra miljöval" som en kund tror. Man måste vara insatt som konsument för att inte bli blåst!

Paraflax 5712 rapsvaxljus i återanvända vinglas


Återanvändning - så även vi då alltså. Grundtanken i det som dottern ville göra i sitt företag var ju att göra mera miljövänliga ljus. I det lilla dra sitt strå till stacken när det gäller att inte konsumera varor som inte är hälsosamma för oss människor. Rapsvax är ju innehållet i själva ljusmassan och det har vi redan sagt att det är ett vegetabilisk alternativ i förhållande till andra ljusvaxer. Så långt ett lite bättre miljöval än exempelvis oljebaserade produkter. Rapsvax är också en förnyelsebar råvara vilket vi tycker är viktigt. Vad kunde vi göra mer då? Vi funderade en hel del över var våra band och berlocker kommer ifrån och innehåller. Banden ville vi gärna skulle vara producerade i Europa för att minimera transporter. Så det har vi i vårt sortiment. Berlocker görs tyvärr bara i Asien så där blir det tal om transporter oavsett om vi vill eller inte. Men vi kunde i alla fall fundera på deras innehåll. För vår del var det viktigt att de inte innehöll några farliga ämnen. Således valde vi att bara ta in berlocker som är nickel, bly och kadmiumfria. Vi grävde ordentligt för att få veta att verkligen förhöll sig på det sättet. Fanns det ytterligare något vi kunde göra? Jo vi kunde tänka igenom vilka behållare vi använder för vårt ljusvax. Vi använder både nya glasbehållare men även gamla ljusbehållare som tidigare varit något annat exempelvis vinglas eller andra glasbehållare vi köpt på loppisar. Vi återanvänder alltså glas som kan fungera som ljusbehållare, på så sätt använder vi inte lika mycket nyproducerat material. Vi erbjuder också våra kunder att återanvända sina ljusbehållare oavsett om det är en nyproducerad ljusbehållare eller om man vill använda ett gammalt. Det fungerar som så att om man köpt ett ljus hos oss och vill återanvända glasbehållaren så kan man komma tillbaka till oss med sin ljusbehållare och få den påfylld med ljusmassa. Detta förutsätter att ljusbehållaren är ordentligt rengjord. Kunden bestämmer om man vill behålla den dekor som ljuset har sedan tidigare eller om man vill ha den förnyad. Således ett återanvändningskoncept som jag tror att vi är ganska ensamma om och väldigt stolta över att kunna erbjuda!

Ett Paraflax5712 ljus i ett återanvänt konserveringsglas.


In English: This blog is about recycling and how we have chosen to think about recycling at Paraflax5712. We use rapeseed wax in our candles because it is a more environmentalfriendly choice instead of candles e.g made of paraffin that is made of residue from oil. We use containers of glass, newly produced in Europe (shorter transports) but also reused glas such as old wineglasses that we by at second-hand stores. It is possible to reuse the containers that you have bought at our store. Clean them well and leave them in the store and we will refill the container with candle wax. Save the same decoration on your candle and you have done a good deed!

  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post7