-

-

.

Ljus&Sånt är en blogg för företaget Paraflax5712 som tillverkar handgjorda miljövänliga ljus av rapsvax, tillverkar inredningsdetaljer och värnar om hantverk genom att sälja andras alster och har även inredningsdetaljer som vi gillar.

Hantverksgrupper? Vilka håller på med hantverk egentligen?

HantverkPosted by Mathilda Fri, May 12, 2017 10:27:21

Det här med hantverksgrupper är intressant! Vilka är det egentligen som håller på med hantverk? Vi har ju tidigare diskuterat det här med vad som räknas som "riktigt hantverk" se tidigare blogginlägg. Enligt vår egen definition så vidgar vi ju begreppet något och tar med alla de som arbetar med något att tillverka för hand men där man kanske i något moment även kan använda verktyg av olika slag eller enstaka färdigproducerade detaljer. Ofta när det gäller de som håller på med riktigt hantverk och finns med i hantverksgrupper så får vi konstatera att medelåldern är ganska hög. Varför är det så? Saknar yngre förmågan att göra hantverk? Eller vill de inte vara med i hantverksgrupper utan kör lite mer för sig själva eller hur är det egentligen? I alla sammanhang som vi träffat så kallade "riktiga hantverkare" så har det varit äldre personer med. Dottern har alltid varit yngst medan jag själv ganska väl har matchat in i den äldre gruppen. Det har som vi också tidigare sagt funnits en lite njugg inställning till vissa hantverksprodukter och då är det klart att de som fått sitt hantverk bedömt som "inte godkänt" inte vill vara med i gruppen eftersom de inte känner sig välkomna och inte heller i vissa fall får vara med i gruppen.


Då undrar jag lite granna här hur man i dessa hantverksgrupper, som har lite mer njugg inställning till vissa hantverk, tänker kring återväxt? Om det nu inte ansöker yngre förmågor till hantverksgrupperna och de inte heller får vara med så borde det ju vara så att hantverksgrupperna till slut kommer att dö ut. Vill man det? För i ärlighetens namn så får man ju också säga om en del hantverk att de kanske inte riktigt passar in i de "moderna hemmen" och därför inte kommer att säljas till den gruppen av personer som bor så och har det utseendet på sina hem. Så vad ska man göra? Är det okej att modernisera utseende på en del hantverk? Exempelvis när det gäller färgsättning eller utformning? Jag har i något läge dristat mig till att föreslå detta men det har inte fallit i god jord alla gånger. Men det är väl som med så mycket annat att modet för heminredning det växlar mycket men det gör inte alltid hantverket. Nåja som tur är så finns det fortfarande människor som intresserar sig för rejält hantverk och som också uppskattar det hantverksmässiga i processen. Men de som mera följer modet och tillverkar hantverk som är av mer modern kaliber de har ofta egna företag och marknadsför sina produkter på ett helt annat sätt än genom hantverksgrupper. Det är i alla fall min erfarenhet. Om ni upplever något annat så kommentera gärna!

For our Englishspeaking friends: This weeks blog is about handicraftsmengroups. Who are in these groups? Why is there almost only elderly persons in these groups? Isn't there young persons making handicrafs? My thesis is that these groups are sometimes very conservative and they don't allow newer items of handicrafts to be accepted in the group. This is petty though these groups often need new blood so they don't dry out.



  • Comments(0)//paraflax5712blogg.paraflax5712.se/#post9