-

-

.

Ljus&Sånt är en blogg för företaget Paraflax5712 som tillverkar handgjorda miljövänliga ljus av rapsvax, tillverkar inredningsdetaljer och värnar om hantverk genom att sälja andras alster och har även inredningsdetaljer som vi gillar.

Vad betyder egentligen ekologiskt?

LjusPosted by Mathilda Fri, October 06, 2017 23:06:33

Ojoj nu är jag ute på hal is här. Det här är en av våra verkligt stora frågetecken när det gäller vårt ljusskapande. Vad betyder det att ett ljus är ekologiskt? Kan vi säga att våra ljus är ekologiska? Hur gör andra? Och ska vi göra som de gör?

Vad betyder ekologiskt eller att ha en ekologiskt grundsyn? Enligt Nationalencyklopedin (2017) betyder att tänka ekologiskt att rätta sig efter fyra grundprinciper: 1) Allting hänger ihop och börjar man att förändra någonting så leder det till följder någon annanstans ofta oväntade. 2) Allting måste ta vägen någonstans. Det innebär att om man använder sig av materia och förändrar den så kan man inte göra det ogjort. Man talar om att det bara är cykliska system som är uthålliga i längden, exempel på det är naturen. 3) Allt i vår natur är anpassat inbördes och till den fysiska miljö vi lever i. Vi som människor kan inte förbättra naturen utan bara kortsiktigt utnyttja den för att dra nytta av den. 4) Allt det här har ett pris som kopplas till entropilagen dvs att det bara är den soldrivna fotosyntesen som kan sägas producera någonting. Ups det här var ju rejält teoretiskt eller hur? Hur kan man nu tolka detta då och få ihop det med vår ljustillverkning? Ja man får ju bedriva ganska mycket tolkning här och jag vet ju inte om jag har rätt men om ni har en annan syn på det här så kan ni ju alltid kommentera 😊.
bilden är lånad från http://www.gronsakshallen.se/vart-ansvar/miljo/ekologiskt-narproducerat/

Så som jag tänker i alla fall så handlar det om att utnyttja material på ett sådant sätt så att det kan komma till användning många gånger och om det inte längre går att använda materialet så bör det kunna återvinnas på ett bra sätt så att resurserna kan utnyttjas igen. Vi utnyttjar alltså materia så många gånger som det bara är möjligt. Hur är då detta gällande våra ljus?

Vi får gå ner till grunderna här inledningsvis. Vad består våra ljus av? Det finns så klart ett vax som ska smälta och vara bränsle. Det finns en veke som brinner och håller vaxet smält. Vaxet och veken måste finnas i en behållare då vaxet är flytande när ljuset brinner. Och slutligen har vi ofta dekorationer på våra behållare för att försköna dem så att de passar i ett hem. Så hur ska vi då förhålla oss till frågan om det vi använder till våra ljus kan sägas vara ekologiskt? Det ska jag försöka skriva om här. Jag delar upp ljusen i sina komponenter då det kan förklara bättre hur vi tänker i den här frågan:

Vax - Vi måste ju för att få ljus ha ett bränsle, i det här fallet ett vax. Det är ju inte nödvändigt att ha levande ljus idag för att kunna se någonting men det har ju inte alltid varit så. Förr fanns ju inte elektriskt ljus. Men just idag när jag skriver det här så hade vi ett längre strömavbrott och då ska jag säga att det var bra att ha våra ljus! Sedan så är det ju väldigt mysigt med ljus och använder man då ”vettiga ljus” så känns det ju bättre. Vi har valt att använda oss av ett vegetabiliskt vax till våra ljus. Den är ju en förnyelsebar råvara dvs. raps växer ju om och om igen (cykliskt tänkande enligt ovan).Vi använder inte ändliga resurser så som paraffin som är en oljebaserad produkt. Det är ju dåligt att använda paraffin som bränsle av fler skäl, nämligen att de kan vara hälsovådligt att andas in den rök som produceras. Sedan är det ju alltid svårt att helt följa processen för hur produkten har kommit till men här får vi väl lita på producenten av vårt vax som säger att varan producerat under miljövänliga former. Däremot säger de inte att vaxet är ekologiskt trots att det finns produkter som i namnet har prefixet - ECO. Detta har föranlett en del konkurrenter att säga att deras ljus är ekologiska. Men det vill vi inte riktigt göra. Vi säger att våra ljus är mera miljövänliga än vad andra kan vara. Vi vill också att vaxet ska vara så närproducerat som det går. Vi hade önskat ett svenskt vax men det går inte då det inte finns någon producent här. Så vårt vax tillverkas i Europa.

Veke - Här använder vi bomullsvekar. För er som hängt med en del i diskussionerna om produktionen av bomull vet att bomull kräver väldigt mycket vatten vid produktion, vilket ju då får anses som dåligt. Men bomull är ju också en förnyelsebar råvara (åter det cykliska tänkandet) vilket då får anses vara bättre än att elda upp något som inte går att förnya. När det gäller just vekar av bomull så anses de ha de bästa brännegenskaperna, så då kommer vi inte riktigt ifrån användandet av dessa vekar. Men i ljusindustrin så finns det också vekar som har preparerats med kemikalier för att få ändå bättre brännegenskaper och det är ju inte så bra. Åter ett hälsotänkande här då det inte är bra att andas in kemikalier i onödan. Vi använder oss av opreparerade vekar för att gynna oss själva och miljön så mycket vi kan. Men kan man säga att vekarna är ekologiska? Nja de kan ju som våra vekar vara obehandlade men jag skulle väl kanske inte vilja säga att de är ekologiskt tillverkade kanske.

Glasbehållare - Här har vi tänkt på två olika sätt. 1. Vi använder en hel del second-hand glas för att inte i onödan köpa nytillverkat glas. Om vi nyproducerat glas så går det ju inte att få det ogjort och använder man då gamla glas som redan använts tidigare så sliter vi inte lika mycket på jordens resurser, vilket är bra. 2. Nu räcker tyvärr inte second-hand glasen riktigt till för all vår produktion så vi måste ändå köpa en del nyproducerat glas också. Men för att kompensera för detta så tänker vi att ni som kunder kan komma tillbaka till oss med era glas köpta hos oss och få dem påfyllda med vax, så att ni får ett nytt ljus utan att ha köpt nytt glas. Det går bra att behålla dekorationerna på också om man diskar försiktigt. Om man inte vill behålla sitt glas så går det så klart i glasåtervinningen. Cykliskt tänkande igen och vi använder inte mer materia än nödvändigt. Så här skulle jag säga att vi har en ekologisk grundsyn.

Dekorationer - ohhh detta är ett svårt kapitel. Det är svårt här att säga att vi använder ekologiskt material. Men vi har tänkt som så att det material vi använder ska var så hälsovänligt som möjligt i alla fall. Vi använder en hel del band som dekoration. Dessa vill vi ska vara syrafria så det kollar vi. Vi vill också att banden ska vara så närproducerade som det går. I Tyskland görs en hel del band då vi inte riktigt har hittat band tillverkade på närmare håll. När det gäller våra limmer så använder vi bara lim som inte är två-komponentslim. Lite sämre med häftningsförmågan men mera hälsovänligt. När det gäller våra metalldekorationer så vill vi att dessa ska vara fria från bly, nickel och kadmium som är hälsovådliga komponenter. Det ska INTE finnas i våra berlocker så det kollar vi alltid upp innan vi köper in dessa. Ibland har jag frågat konkurrenter om vad deras material innehåller men tyvärr vet alldeles för få något om det och säger då kanske saker som inte riktigt stämmer. Det vill vi inte göra med våra kunder.

Så på det hela taget kan vi säga att vi har ekologiska ljus? I vissa aspekter ja men i andra nej så därför kallar vi inte våra ljus för ekologiska. Vi säger med gott samvete att det vi bränner i våra ljus är snällare mot miljön än vad annat material kan vara och det kan vi stå för. Det känns som viktigt för oss. Det finns tyvärr alldeles för många som i marknadsföringssyfte använder sig av det ekologiska begreppet utan att kanske ha tänkt hela vägen igenom sin produkt. För oss är det falsk marknadsföring. Så vi säljer kanske lite färre ljus genom att inte saluföra oss som ekologiska men vi tror att vi vinner i längden genom att öppet redovisa hur vi tänker. Det känns i alla fall bra i hjärtat att inte lova mer än vad vi kan hålla!

In English! Todays blog is a discussion about the subject organic. What is an organic product? How can we as producers of our candles really know that the products that vi use in and around our candles are organic? We have chosen to not use the term organic when it comes to our candles because we can not guaranty that all processes in our products are organic when it comes to wax, wicks, glass and decorations. We have checked all the processes that we have been able to do and have chosen to use as eco friendly materials that are possible. So we would say that our candles are more eco friendly then for example paraffin candlesticks, which is really important for us. Our candles are also better for you as an user when it comes to healthrelated issues. For example we do not use unnecessary chemicals and our metal details are lead, cadmium and nickel free.

Trodde ni att jag missat att skriva om min Outlanderobssession? Nix! Alla ni andra som också gillar samma böcker som jag och så klart TV-serien sitter ju nu och bara och väntar på den stora händelsen ”the print-shop-scene”. Om ni inte har en aning om vad detta är så handlar det om Jamie och Claire´s återförening efter 20 år isär och en MEGAHÄNDELSE i den här världen. Givetvis en ljustolkning från mig då: Ljus med STENhjärta. Ni andra fattar eller hur?? #outlander #outlanderfan #outlandersweden  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.